29 Март 2020неделя02:18 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Сакрални гласове от България

Така наричат в Италия артист-хористите на Държавна опера Варна

/ брой: 273

автор:Дума

visibility 39

Виолета Тончева

Осем от най-добрите артист-хористи на Държавна опера Варна представят с изключителен успех православни песнопения пред италианската публика по време на Умбрийския международен филмов фестивал "Народи и религии" през ноември т.г. Във фестивалната програма и пресматериалите те присъстват с определението "Сакрални гласове от България".
Людмил Петров, Камен Николов, Милен Митев, Росен Рангелов, Анатолий Романов, Димитър Ряхов, Мирослав Великов и Владислав Владимиров изнасят специална концертна програма с ортодоксална музика в заключителната вечер на фестивала, веднага след прожектирането на българския документален филм "Преводачката". Филмът на завършилия режисура в Италия Теди Москов за жената, която превежда творби от италианската филмова класика във филмотечното кино "Одеон" цели 40 години, без да може да посети нито веднъж Италия, развълнува силно публиката в град Терни. Православните песнопения и красивите български гласове повишават още повече емоционалния градус и българския акцент в последното фестивално събитие. Хористите на Държавна опера Варна са извикани 2 пъти на бис, получават специални похвали от организаторите на фестивала, от висши църковни сановници, критици, българи, живеещи в Италия, и от цялата публика. Не липсват покани за следващи гостувания. Изживяването да бъдем посрещнати по такъв начин не къде да е, а в Италия - музикалната Мека, е невероятно, разказва Людмил Петров.
Хоровата формация от Държавна опера Варна има още две, не по-малко интригуващи срещи с ценители на ортодоксалното пеене. В катедралата "Св. Лоренцо" в Перуджа варненските хористи участват в католическо богослужение, водено лично от архиепископа на Перуджа, като изпълняват "Отче наш", "Господи, помилуй", "Господи, тебе поем" и други християнски песнопения, включени в месата. За пръв път в богослужебната практика на Перуджа и в историята на Умбрийския филмов фестивал се случва католическият и православният канон да бъдат обединени, следвайки съвременното икуменическо разбиране за общото духовно послание на двете християнски църкви. 
Специално е отношението към българите в Асизи, където през 1930 г. българският цар Борис III се венчава по католически ритуал за принцеса Йоана Савойска. Eдна от улиците на Асизи носи името Йоана Българска, любимия си град тя избира за свой последен дом още приживе. Впечатлени от историческия контекст и респекта към тях, като представители на България и българското изкуство, варненските артисти се вдъхновняват за най-доброто си концертно изпълнение. Съвършената акустика в Църквата на монасите капуцини "Дева Мария на ангелите" остава най-трайният им спомен от цялото турне.

 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ