01 Ноември 2020неделя02:40 ч.

Съдии се опънаха на Иван Гешев

Превръща ли се прокуратурата в политически властови център, питат ВСС магистратите

/ брой: 23

автор:Дума

visibility 1462

Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова Висшия съдебен съвет да обсъди разпространените от прокуратурата СРС от разговори на президента Румен Радев. Организацията пита дали не е уронен престижът на съдебната власт и доколко правомерно е поведението на главния прокурор Иван Гешев.

ССБ се опасява, че се създава "впечатление за превръщането на прокуратурата в политически властови център, който не зависи от демократични процедури". Съдиите подозират, че с поведението си Гешев създава предпоставки за "основателно съмнение, че е извършено престъпление от прокурор" заради нерегламентирано разпространение на СРС, което не обслужва нуждите на наказателен процес, при това от разговори на президента.

В позицията си съдиите питат може ли главният прокурор да си позволи поведение, необвързано с върховенството на правото, включително чрез ерозирането на принципа на разделение на властите, на независимостта на съда и предпоставки за "основателно съмнение, че е извършено престъпление от прокурор" заради нерегламентирано разпространение на СРС, което не обслужва нуждите на наказателен процес, при това от разговори на президента.

Съдиите смятат, че казусът трябва да бъде обсъден, за да се разсеят съмненията, че атрофирането на конституционния модел на съдебната власт се е задълбочило до степен, че компетентните органи на управлението й не са в състояние да обсъждат функциите и фактическото им изпълнение от главния прокурор поради страх и зависимост.

Преди дни и Българският хелзинкски комитет заяви в позиция, че Иван Гешев е ангажирал Конституционния съд "абстрактно, без конкретен казус, тълкуване на конституционните норми, уреждащи президентския имунитет, макар тези норми да са пределно ясни". "В искането на главния прокурор се съдържа недопустима и зле прикрита заплаха към действащия държавен глава. Същевременно въпросите и анализът в искането му показват тревожно ниско ниво на неговата правна култура", заявиха от БХК.

Гърция затваря всичко, без магазини и училища

автор:Дума

visibility 201

Брутално нападение над църква във Виена

автор:Дума

visibility 347

Белгия затваря магазините, хората ще работят от вкъщи

автор:Дума

visibility 197

Над 800 са ранените при труса в Турция

автор:Дума

visibility 196

Датата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ