02 Юли 2020четвъртък12:52 ч.

Съдебна предистория на "царските" земи

/ брой: 175

автор:Дума

visibility 1577

Мораториумът върху правото на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза да се разпореждат с върнатите им имоти бе наложен от Народното събрание на 18 декември миналата година. На 9 февруари 2010 Конституционният съд отказа да се произнесе по приетия от парламента мораторум. Решението на НС по предложение на лидера на РЗС Яне Янев бе оспорено пред Конституционния съд от омбудсмана Гиньо Ганев на основание чл. 6 от конституцията, в който не се допуска дискриминация по произход, както и на чл.17, в който се казва, че частната собственост е неприкосновена. Членовете на Конституционния съд след това решиха с общо съгласие, че общественият защитник няма право да атакува решения на парламента, а само закони.
Преди две години прокуратурата излезе със становище, според което решенията за връщане на горите са изпълнени със закононарушения. Като най-фрапиращо бе посочено това, че Сакскбургготски е получил 4500 дка повече, отколкото е бил искът му за реституция. Това се е случило с дублиране на земите от нотариалните актове на интендантството и стари скици на земята, като за този гаф бе посочен тогавашният областен управител и царски депутат Олимпи Кътев.
В средата на юли Министерството на земеделието и храните внесе граждански иск в Софийския окръжен съд за възстановяване на всичките 16 000 декара гори в землището в Рила, които са върнати на Симеон с няколко решения на поземлената комисия в Самоков от 2002 и 2003 г., докато Сакскобургготски бе министър-председател. Стана ясно, че ведомството е платило около 11 000 лева, за да направи собствен правен анализ на казуса, който е показал, че бившият премиер е получил незаконно цялата гора, а не само тези декари. Затова делото е заведено за всички терени, а не само за надвърнатите. Искът на МЗХ е внесен преди решението на Пловдивския окръжен съд от 9 юли, който отхвърли иска на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок за собственост върху резиденция "Кричим". Съдът обяви, че решението на Конституционния съд не дава пряка възможност за връщането на имотите, които през 1945 г. са били практически собственост на държавата, а не на царя. Очаква се потвърждаване на решението на по-горна съдебна инстация. Ако и там се потвърди съдебната констатация, държавата ще използва съдебния прецедент да си върне обратно и другите имоти на фамилията.

165 са новите случаи на COVID-19, заразените вече са над 5000

автор:Дума

visibility 118

Всеки трети българин живее в бедност

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 124

Властта налива още пари в туризма

автор:Аида Паникян

visibility 198

/ брой: 124

Управляващите узакониха паралелната НСО

автор:Юлия Кулинска

visibility 223

/ брой: 124

Първа копка на "Белене" - най-рано след 2,5 г.

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 124

Неочаквано токът поскъпна с 3 на сто

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 124

Спестени харчове увеличиха бюджетния излишък

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 124

"Фолксваген" се отказва от нов завод в Турция

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 124

САЩ изтеглят 9500 военни от Германия

автор:Дума

visibility 1356

Руснаците одобриха промените в конституцията

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 124

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 509

/ брой: 124

Здравеопазване, което не лекува, а ограбва

автор:Иван Аладжов

visibility 261

/ брой: 124

Кой и защо плаче за "жертвите на комунизма"?

автор:Нако Минчев

visibility 372

/ брой: 124

Датата

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ