24 Октомври 2020събота10:22 ч.

Съдбовна тъпота

/ брой: 187

автор:Велиана Христова

visibility 1243

Популизмът на политическото мнозинство превзема нови върхове. В НС вчера то гласува, че сакралният за всеки българин 24 май вече ще се нарича празник не на славянската, а на българската писменост. И понеже наистина сме я създали тази писменост, кой да възрази? Нищо, че съдбовна кауза се променя нелепо чрез... Кодекса на труда. Нищо, че социалната комисия е отхвърлила категорично законопроекта на ВМРО, внесен от Искрен Веселинов и група. Нищо, че два института на БАН са дали категорични и обосновани отрицателни становища за него. Кой ти чете научни аргументи! Какво от това, че е пълна идиотия да обявяваш глаголицата за общославянска азбука и да й противопоставяш кирилицата като българска графична схема. Невежество е това. Защото писмеността ни не е само кирилица и тя не е създадена от Климент Охридски, както смята ВМРО. Но какво значение имат Преслав, Охрид, Моравия - глупости. Важното е да ни ръкоплещят! И щото сме готини и патриоти, да ни държат на власт. 

Да, ама не. Когато чупиш 200-годишна традиция, трябва поне малко да съобразиш защо названието на празника се крепи два века. Много да си бос в науката, пак ще ти дойде наум, че всъщност заличаваш делото на Кирил и Методий, на чийто ден е празникът. И че приносът на България в световната култура не е в това, че е създала своя графична азбука (!), а е че тази писменост са я приели много народи, включително руснаците. От ВМРО уж искали да натрият носа на Русия, ама правят точно обратното - затварят азбуката в рамките на България и оставят руснаците да възродят отречената теория на Московската школа, че те са създали славянската писменост. Язък, че акад. Дмитрий Лихачов вложи живота си да пребори тази нелепост и да докаже, че общата славянска писменост е родена в България и православната книжнина е разпространена от българите. Професионални детайли, но именно с тях се прави политиката, а не с недодялан популизъм. Този път скандалът ще е с Русия и с останалите славянски страни. Ще ни се чудят на тъпия акъл и ще ни вземат онова, дето сме го дали на света. 

От неделя спим с час повече

автор:Дума

visibility 41

Слънчева събота, температури до 26 градуса

автор:Дума

visibility 87

1589 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 100

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 707

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 201

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 622

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 880

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 407

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ