08 Август 2020събота20:43 ч.

Д-р Ваньо Шарков:

Събрани са повече пари от здравни осигуровки, но не ги дават на касата

Средствата трябва да отиват в разплащателните сметки на НЗОК, настоява синият депутат

/ брой: 203

автор:Аида Паникян

visibility 1463

- Д-р Шарков, преди дни казахте, че събираемостта от здравни вноски е добра. В същото време няма пари за здраве и се иска разблокиране на т.нар. голям резерв в БНБ?
- Да, събираемостта наистина е добра. Например през първото тримесечие на 2010 г. са събрани от здравни вноски 688 млн. лв., което е с около 70 млн. повече от същия период на м.г. Това се дължи предимно на увеличената база за самоосигуряващи се от 260 на 420 лв. Иначе нямаше как да се увеличи събираемостта, при положение, че броят на здравнонеосигурените за година е намалял с около 500-600 хил. души.
- Защо все пак се иска разблокиране на резерва? Къде отиват парите от вноските?
- Има оперативен резерв, наричат го и малък резерв, от който може да се вземат пари по решение на Надзорния съвет. В оперативния резерв има около 127 млн. лв. Резервът в БНБ, т.нар. голям резерв, може да се пипа само с решение на парламента и след актуализация на бюджета. В този резерв има наз 1.2 млрд. лв. Но МФ никога не дава да се разблокира този резерв, защото парите в него са част от фискалния резерв и това нарушава фиска на държавата.
Пари за здраве няма, защото тазгодишният бюджет на НЗОК е по-малък от миналогодишния. Дори да има събираемост, дори да има повече пари, дори трансферите (осигуровките за деца, за пенсионери и др., които се плащат от държавния бюджет) да са както трябва, а те са както трябва към средата на годината, парите, които са в повече от заложеното в приходната част на бюджета, отиват в резерва в БНБ. Защото касата няма право да се разплаща с повече от заложеното в бюджета й за годината. Бюджетарите винаги правят така - залагат по-малко от вероятните приходи. Никой финансист не иска да се каже, че не се справя с приходите. 
Но приходната част по отношение на здравните осигуровки и събираемостта им са добри.
- Значи ние, гражданите, плащаме за здраве 8% от доходите си, но на практика парите ни не отиват за здраве и не може да се възползваме от тях?
- Да. Затова внесохме предложение за промяна в закона - парите от здравни вноски да отиват само в разплащателните сметки на касата.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 334

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 436

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 620

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1110

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 441

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ