27 Май 2019понеделник09:01 ч.

ново:

Рекордно ниска избирателна активност на четвъртите евроизбори Рекордно ниска избирателна активност на четвъртите евроизбори

Ръководителят на ансамбъл "Чинари" Асен Павлов се включи в поредния бис

Събраха 22 книги с подписи в подкрепа на Празник на българския фолклор

/ брой: 80

автор:Дума

visibility 215

Няколко хиляди почитатели на българския фолклор, които изпълниха зала 1 на НДК в очакване на спектакъла "Време за фолклор", имаха възможност да се подпишат в подкрепа за създаването на специален празник в негова чест. Тази възможност бе обявена преди началото на концерта. Както ДУМА писа, утвърждаването на Национален ден на българския фолклор е идея на художествения ръководител, създател и продуцент на "Чинари" Асен Павлов. Зад него застава и целият състав на ансамбъла, а в инициативния комитет са още проф. Дора Христова - дългогодишен диригент на "Мистерията на българските гласове", Стоян Янкулов-Стунджи, целият състав на "101 каба гайди" и проф. Румяна Цинцарска - фолклорист. Пред сцената бяха оставени 22 специално подготвени книги за събиране на подписи в подкрепа на инициативата - 22 на брой като предложената дата 22 юни - деня на лятното слънцестоене. Стана ясно, че Министерството на културата подкрепя инициативата, а зад нея застанаха още Съюзът на артистите в България начело с Христо Мутафчиев, Съюзът на българските музикални и танцови дейци с председател Станислав Почекански, Гилдията на атракционните и сценичните изкуства с председател Иван Иванов, Националната секция на ЦИОФФ в България с председател Емил Павлов. Бе огласена и идеята да бъде присъждана годишна награда на личност или институция, подпомогнали развитието на българския фолклор.

Богатството и мисията на българския фолклор бяха защитени по най-блестящ начин в двучасовия спектакъл в зала 1 на НДК. С майсторските си изпълнения, с любовта към това, което сътворяват, с приповдигнатото настроение и зареждащата енергия от сцената изпълнителите убедително доказаха, че българският фолклор заслужава да има свой празник.

С нестихващи аплодисменти и бурни възгласи бяха посрещани неземните изпълнения на лауреатите на "Грами" "Мистерията на българските гласове", които вдигат на крака публиката в престижни зали по целия свят; неудържимите танцьори от ансамбъл "Чинари", които за четвърт век успяха да спечелят със спектаклите си едни от най-престижните награди у нас и сърцата на хиляди хора в други страни; Стоян Янкулов-Стунджи, който разтърси зала 1 на НДК заедно с "Чинари дръмс" и "101 каба гайди" - с хипнотичния звук на гайдата те пренесоха публиката в приказните родопски селения.

Отлагат магистрала "Струма" за 2030 г.

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 98

БНБ очаква рекордно висока инфлация

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 98

МВФ: Търговските войни отнемат 0,3% от растежа

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 98

ОИСР отложи приемането на България

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 98

Осмина се борят за поста на Мей

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 98

НАТО разработва нова стратегия срещу Русия

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 98

Ирландия подкрепи по-лесните разводи

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 98

Кратки новини

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 98

Магарета летят из облаците

visibility 75

/ брой: 98

Докога ще задаваме само въпроси

автор:Зорница Илиева

visibility 74

/ брой: 98

Български бизнес в Лондон

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ