28 Юли 2021сряда22:42 ч.

С възрастта наистина ставаме по-мъдри

/ брой: 126

автор:Дума

visibility 2691

С напредването на възрастта мозъкът започва да възприема повече информация и за да може да я обработи и запомни, отсява и игнорира излишните данни, смятат учени. При някои с годините дейността на мозъка действително отслабва. Но при повечето възрастни значителните промени са свързани с фиксирането на вниманието - на тях им става все по-трудно да запомнят конкретен факт например име или телефонен номер.
Разсеяното внимание всъщност не е толкова лошо нещо. То ни позволява да увеличим обема от информация, който след това можем да използваме в съзнателната си дейност.
Изследователите посочват няколко интересни факта, получени по време на експериментите.
Участниците на различна възраст са прочели няколко абзаца, в които на най-неочаквани места са били включени излишни думи. Студентите са чели текста с еднаква скорост, независимо от значението на излишните думи, възрастните хора, достигайки до тях, са започнали да ги четат по-бавно. Това според учените е показател, че те ги възприемат и усвояват.
Когато представителите от двете групи е трябвало да отговарят на въпроси, чиито отговори са били в "разбъркан ред", възрастните участници са се справили по-добре. Те усвояват допълнителната информация и затова се справят по-добре с поставената задача. Освен това са способни да пренасят и прилагат по-добре информацията, усвоена от една ситуация, в друга.
Подобно умение може да носи значителна полза в реалния живот, където невинаги е ясно предварително коя информация е важна и коя ще стане такава в бъдещето. Малко значителните предположения могат да придобият ново значение, ако първоначалният план се промени. А допълнителните на пръв поглед незначителни детайли, на които обръщаме внимание, могат да ни помогнат да оценим какво впечатление правят едни или други думи.
По-голямото внимание позволява на възрастните хора да разберат повече за ситуацията като цяло, а също така по косвен признак да разберат същината на случващото се, за разлика от по-младите. Може би тази особеност обяснява защо те са по-мъдри, твърди Хашер, ръководител на екипа, провел проучването.
През 2003 г. същият научен екип е провел изследване на способностите на студенти за отсяване на маловажна информация в условията на много дразнители. Данните от него сочат, че творческите натури много по-трудно са успявали да игнорират ненужните странични сведения. Недостатъчната способност за филтриране на информацията и за определяне на приоритетите може да способства за оригиналното мислене, заявяват учените и обясняват този феномен с недостатъчната активност на префронталната кора на главния мозък.
Техните изследвания показват, че хората с намалена активност в тази област, в резултат на травми или заболявания започват по-активно да се занимават с творческа дейност.

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 5

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 103

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 102

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ