05 Юли 2022вторник16:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

СНИМКА ТАТЯНА СИРИКОВА, PEXELS

Актуално

С тате е по-забавно

Законодателни промени за пръв път ще дадат възможност за два месеца платен отпуск на бащи и осиновители на деца до 8 години

/ брой: 96

автор:Аида Паникян

visibility 48

Аида ПАНИКЯН   


Не са малко децата, особено по-малките, които се радват, когато останат насаме с бащите си. С тях обикновено е по-весело. Често те са и "по-доброто ченге" в семейството. Но това не означава, че изпускат нещата от контрол. Впечатлението ми от парковете в Копенхаген преди време бе, че мъжете са половината (та дори и повече) разхождащи бебета и малки деца в колички. Около десет години по-късно татковците с детски колички и в софийските паркове вече не бяха рядкост.

Споделената грижа за децата отдавна е необходимост на съвременните български семейства. Никой не отрича, че България е

страната с най-дълго майчинство - 410 дни

и в това отношение много западни държави с право ни завиждат. Това достатъчно ли е за грижата за децата? Те нямат ли еднаква необходимост да са и с майките, и с бащите?  

Директива 2019/1158 на Европарламента и на Съвета от 20 юни 2019 г. за равновесието между професионалния и личния живот на родителите и хората, полагащи грижи, задължава членките на Евросъюза да осигурят на всеки от родителите отпуск с цел полагането на грижи за дете, което е допълнително (ново) право на работниците. Директивата дава право на всеки родител на отпуск с продължителност 4 месеца, два от които не могат да бъдат прехвърляни на другия родител. Задължително е за периода на този отпуск да се определи заплащане или обезщетение по такъв начин, че да се улесни ползването на родителския отпуск и от двамата родители.

Страната ни не само трябва да транспонира директивата, но и животът у нас показва необходимостта от споделяне на грижите за децата (въпреки столетната патриархална традиция у нас). Действащата у нас нормативна рамка не позволява решаване на проблема, тъй като липсва регламентация, която да гарантира правото на отпуск за отглеждане на дете с гарантирано право на обезщетение или възнаграждение за баща, категорични са от МТСП. 

Сега бащите/осиновителите може да ползват отпуск за гледане на малко дете и да получават обезщетение от ДОО, само ако майката е преотстъпила това право. Иначе може да ползват неплатен отпуск за гледане на дете до 8 г., но едва след като дете навърши 2 г. Кодексът на труда предоставя право на работниците и служителите да ползват различни видове отпуски при раждането и отглеждането на дете. В него е регламентирано правото на отпуск при бременност и раждане, при осиновяване на дете до 5-годишна възраст и за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, като в Кодекса за социалното осигуряване (КСО) са определени условията, редът и размерите на съответните обезщетения.

Ползването на отпуск в посочените случаи е индивидуално право на майката (осиновителката), което тя може да прехвърли на бащата (осиновителя) след навършване на 6-месечна възраст на детето или след изтичане на 6 месеца от деня на предаване на детето за осиновяване.

Отпускът при бременност, раждане и отглеждане на дете традиционно се възприема като право, което се гарантира на майката с оглед връзката, която има между нея и малкото дете. Поради това до момента правата на тези видове отпуски на бащата са изцяло в зависимост от волята на майката. В КТ е регламентирано правото на неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст и за двамата родители, като всеки от тях има право на 6 месеца, от които 5 месеца могат да бъдат прехвърляни на другия родител. Всичко това означава, че в момента правната уредба не осигурява индивидуално право на бащата/осиновителя на отпуск за отглеждане на дете, с гарантирано право на обезщетение или възнаграждение.

Бащите имат право да ползват платен отпуск за гледане на дете от 6 месеца до 2 г. и да отменят в тази грижа жените си. По данни на НОИ през 2021 г. от тази възможност са се възползвали 712 бащи със средно дневно обезщетение от 21,17 лв. В пандемичната 2020 г. това са направили 726 татковци, като средно на ден са вземали 17,97 лв. Но през 2019 г. мъжете в майчинство са 4536 със средно дневно обезщетение от 18,12 лв.

По-малко от половината татковци с 15-дневен отпуск

 

Бащите в момента имат право и на 15 календарни дни отпуск при раждане на детето, считано от деня на изписване на бебето, независимо дали е почивен или празничен ден. Право на този отпуск имат мъже, които работят на трудов договор и са в брак с майката или съжителстват с нея на семейни начала. През 2021 г. мъжете, ползвали 15 дни отпуск при раждане на дете по чл. 50, ал. 6 от КСО, са 22 088 със среднодневно обезщетение от 33,66 лв. Това са по-малко от половината бащи на живородените през миналата година, които по данни на НЦОЗА са 54 587. По-малко са мъжете с 15-дневен отпуск през 2020 г. - 21 749 при родени 55 587 бебета. Татковците са получавали средно по 33,53 лв. дневно. Въпреки че година по-рано обезщетението е средно на ден 31,27 лв., мъжете с платен отпуск за грижа за новородените си деца са 30 816, което е над половината татковци на живородените през 2019 г., които са 55 609. Навярно причината за това е, че през 2020 и 2021 г. заради пандемията голяма част от служителите трябваше да работят от разстояние и мъжете така или иначе са били със семействата си и не е било необходимо да вземат отпуск.

15-дневният отпуск е платен, ако таткото се е осигурявал за общо заболяване и майчинство. Дневното парично обезщетение, получавано от бащите по трудов договор при раждане на дете, е 90% от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или са дължими осигуровки, а за самоосигуряващите се обезщетението се определя от среднодневния осигурителен доход, върху който са правени вноски.

Ще имат ли повече време за малчуганите

татковците с предвидените от МТСП законодателни промени? Възможно е. Само ако имат желание за това.

Предложението на МТСП е бащата (или осиновителят) да има право на платен отпуск от 2 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8 г. Това време се зачита за трудов стаж. Бащата/осиновителят, който иска да ползва такъв отпуск, трябва да уведоми за това работодателя си най-малко 10 работни дни предварително. Родителят (осиновителят) има право да предложи работодателят му да промени за определено време продължителността и разпределението на работното му време или да премине към работа от разстояние.

Право на този отпуск имат татковците, само ако не са ползвали други видове отпуск за гледане на дете, прехвърлени от майката. Например, ако бащата е ползвал 1 месец от отпуска на майката, остава му 1 месец. Отпускът може да се ползва накуп или на части. 

Предвидено е промяната да влезе в сила на 1 август тази година. Тя ще наложи изменение и на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. 

Становището на омбудсмана Диана Ковачева обаче е, че по този пункт проектът за изменение на Кодекса на труда ограничава възможността за ползване на отпуска. Според нея транспонирането на евродирективата е пренебрегнало именно самостоятелния характер на отпуска по новия ред. Тя настоява този вид отпуск да е индивидуално право на бащата (осиновителя), без възможност това право да бъде загубено, ако бащата е ползвал някой от отпуските, прехвърлени от майката.    

И все пак - експертите от МТСП са на мнение, че промяната може да има положително въздействие върху икономическия растеж и заетостта заради увеличените възможности за участие на жените в пазара на труда, породени от по-големите възможности за балансираното участие на родителите при полагането на грижи за детето. 

Отстъпката за гориво - по желание на бензиностанциите

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 127

Хлябът с 20% по-евтин в търговските вериги

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 127

Азерският газ тръгва отново през Кулата

автор:Дума

visibility 572

/ брой: 127

"Лукойл Нефтохим" пак ще плаща данъци

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 127

Скопие обсъжда френското предложение

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 127

Български огнеборци на мисия в Гърция

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 127

Кипър с мерки срещу болести сред мигрантите

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 127

Македония - дълг към България

автор:Боян Бойчев

visibility 683

/ брой: 127

Диагноза

автор:Велизар Енчев

visibility 1764

/ брой: 127

Наздраве, БФС!

автор:Марин Милашки

visibility 485

/ брой: 127

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ