03 Август 2020понеделник15:17 ч.

сн. Емилия Костадинова

С шест на сто поскъпнаха храните

БНБ очаква банките да вдигат лихвите по новите заеми

/ брой: 127

автор:Дума

visibility 569

С 6 на сто са поскъпнали през май храните и безалкохолните напитки в сравнение с май миналата година. Това става ясно от данните на НСИ. Като цяло увеличението на потебителските цени е с 1%.

Най-голямо увеличение на цените е регистрирано в група "Хранителни продукти и безалкохолни напитки" - с 6%. Най-голямо е намалениeто на цените в групата "Транспорт" - с 8,6%.

През първото тримесечие на 2020 г. индексът на цените на жилищата е нараснал с 4,7% в сравнение със същото тримесечие на 2019 г. Цените на производител на вътрешния пазар през май намаляват с 1,6% в сравнение със същия месец на 2019 г. Понижение е регистрирано в добивната промишленост - с 5,3%, и в преработващата промишленост - с 3,4%, а увеличение - при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 1,4%. Преобладаващите очаквания на мениджърите са продажните цени в промишлеността да запазят своето равнище през следващите три месеца.

Междувременно стана ясно, че БНБ очаква банките да вдигат лихвите по новите кредити за домакинствата, а лихвите по депозитите да се запазят. Централната банка прогнозира още негативният ефект върху хората в резултат на коронакризата да се усети по-силно през есента, като негативните ефекти върху доходите и заетостта да са по-големи от тези при кризата през 2008 г.

Предвид започналото от средата на март увеличение на лихвените проценти на паричния пазар в еврозоната, особено в средносрочните и дългосрочните сегменти (6-месечен и 12-месечен ЮРИБОР), както и факта, че те се използват като референтни лихвени проценти от някои банки, вероятно лихвените проценти по новите кредити ще започнат да се повишават, прогнозират в най-новия си икономически преглед от централната банка.

Допълнителни фактори, които биха могли да повлияят върху лихвените проценти по заемите във възходяща посока, са очакваното влошаване на кредитоспособността на банковите клиенти и по-високата премия за риск на отделните страни, които вероятно ще повишат рисковата премия по кредитите. Не се изключва и увеличение на необслужваните заеми в банковата система в резултат от влошаването на макроикономическата среда, което също ще вдига лихвите на новите заеми.

Очакванията на експертите са през второто и третото тримесечие лихвените проценти по депозитите да останат на достигнатите ниски нива, като основни фактори за това ще бъдат високата ликвидност в банковата система и предвижданото по-нататъшно увеличаване на депозитите на резидентите в среда на повишена несигурност, която стимулира съществено предпазните спестявания на домакинствата.

Прокуратурата разследва кой е снимал и записвал Борисов

автор:Дума

visibility 42

Блокадите в София и Стара Загора остават

автор:Дума

visibility 170

119 нови случая на COVID-19 при едва 1 491 теста

автор:Дума

visibility 849

Правителството загуби битката за касовите апарати

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 146

Над 14% поскъпнаха доматите само за седмица

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 146

Фискалният резерв падна под 10 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 146

Сигнали за рушвети в икономическото министерство

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 146

Европейският съвет планира нови данъци

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 146

Белият дом отхвърля социалния пакет на демократите

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 146

В САЩ критикуват Тръмп заради Русия

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 146

Меркел гледа към София с безпокойство

автор:Дума

visibility 794

Мерките - големи харчове със съмнителен ефект

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 146

С познанието трудно за света...

visibility 251

/ брой: 146

Две оставки

автор:Йонко Бонов

visibility 256

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ