09 Април 2020четвъртък05:32 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Леда Милева и Валери Петров на празника на ДУМА и левия печат в Борисовата градина

С признателност към Леда Милева

Вечер по случай 100 години от рождението на именитата поетеса, преводачка, дипломат и общественичка ще се състои в Столичната библиотека

/ брой: 23

автор:Дума

visibility 652

Сто години от рождението на поетесата Леда Милева се навършват на 5 февруари. Тя е и преводачка, дипломат, общественичка. Авторка е на стихове и пиеси за деца и на преводи от английски, френски и руски. Нейните стихове и пиеси са превеждани и издавани в много страни. Към нейната необикновена и многостранна личност, към нейното творчество ще се обърнем с почит и признателност на вечерта, посветена на стогодишнината й в Американския център на Столичната библиотека на 5 февруари от 18 ч. На тържественото честване за незабравимата Леда Милева ще говорят писателите Никола Инджов, Георги Константинов, Бойко Ламбовски, Здравка Евтимова, проф. Михаил Неделчев, Иван Гранитски и родственици на Леда Милева, ще прозвучат нейни творби, ще се прожектира документален филм. Честването се организира от Съюза на българските писатели, издателство "Захарий Стоянов", Столичната библиотека, Българския П.Е.Н. център, Международната фондация "Гео Милев", Държавната агенция "Архиви" и др.

Да си припомним част от богатата житейска и творческа биографията на Леда Милева: Дъщеря на Гео Милев, тя е родена на 5 февруари 1920 г. в София. Умира на същата дата през 2013 г. Завършва Американския колеж в София и Институт за детски учителки, междувременно следва в Юридическия факултет на Софийския университет. Била е зав. редакция в изд. "Народна младеж", главен редактор на сп. "Пионерска самодейност", зав. редакция в изд. "Български писател", зам.-директор (1966-1967) и директор (1967-1970) на Българската национална телевизия. Била е зам.-началник на отдел "Печат и културно сътрудничество" в Министерството на външните работи, постоянен представител на България в ЮНЕСКО в Париж с ранг на посланик (1972-1978), зам.-председател и председател (1960-1980) на Българския ПЕН клуб, председател на Съюза на преводачите в България (1979-1989), главен редактор на сп. "Панорама" (1980-1990). Член е на УС на Международния фонд за развитие на културата към ЮНЕСКО (1984-1992). Народен представител е в VIII и IX НС и VII ВНС. Включена е в почетния списък "Ханс Кристиян Андерсен" на Международния съвет по детската книга.

Издала е повече от 40 книги със стихотворения и поеми за деца, между които "Заю на разходка", "Няма време", "Мустакатият Иванчо", "Влакче през града", "Пътечките на дъгата", "Цветни приказки", "Черно фламинго", "Как идва денят", "Къде е хоботът на слона", "Приказка за трите лисички, "Карнавал в гората" (избрано), сборниците с пиеси "Когато куклите не спят" и "Златоперко". Изд. "Захарий Стоянов" издаде пет тома събрани съчинения на Леда Милева (2009-2010). Тя е авторка на публицистични и литературно-критически статии в периодичния печат. Заедно със съпруга си Николай Попов е съставителка на поетичните антологии "Американски поети", "Нощен дъжд - съвременни английски поети", "Африкански гласове". Носителка е на орден "Стара планина" -  първа степен.

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 68

Трезорите предлагат кредитна ваканция до 6 месеца

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 68

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 296

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 105

/ брой: 68

Датата

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ