23 Септември 2020сряда11:37 ч.

Акценти

С познанието трудно за света...

Днешното тежко време има нужда от силата на думите

/ брой: 146

visibility 572

Розалина ЕВДОКИМОВА 

Вероятно някой, като разбере, че пиша за поезия, ще възкликне, че сега не е време за стихове. Но веднага ще възразя, че днес наистина е време за поезия, защото то има нужда от силата на думите, облечени в рими. И си мисля, че новата книга на нашата колежка Петя Пейчева "Клада от думи" се появи точно навреме.

И така, през 2017 г. тя сподели своето "Досие", като на следващата година взе, че разкри - "Изпуснах си мислите", за да може през 2019-а да се сдобие с "Куфар със спомени", а през високосната 2020-а да издигне "Клада от думи". И ако за някой кладата е олтар, за други - средство да изгарят я вещици, я книги, кладата на Петя Пейчева е от изпуснатите думи, за "публичната жалка мъст, дошла без време, защото дързостта умира млада".

Прочитайки книгата, открих една различна от другите й стихосбирки авторка. Не знам какво е накарало Петя Пейчева, а и нямам намерение да ровя в нейните преживявания, защото те са само нейни и изконни, но сякаш се докоснах до философски монолози. Стиховете й са една душевна изповед, пречупена през призмата на нещата от живота, личните преживявания и спомените.

А и разделите в книгата достатъчно красноречиво говорят какво иска тя да ни сподели. В "Притчи" Петя разсъждава за житейските уроци, споделяйки за това колко е трудно за голата истина - ругана, отричана, стъпквана. Болка звучи в думите, че отдавна сме привикнали с лъжата, онази "гримираната, натруфената, удобната, за лесната игра без правилата, в която истината е заложник". И тя, като хлапето от приказката за новите дрехи на царя, предпочита голата истина.

Петя не остава безразлична и към всевечното и неумиращо предпочитание на хората за хляб и зрелища. Тя не е безразлична и към днешното ни толкова разнолико и бурно време, достигайки до откровението, че май сме "Изгубени в прехода". Близо 40-те летa на промени "са скоро - в кръг/без обещаната земя накрая", а "водачите се сменят, но до днес/заветните скрижали са за други". Да си призная, по-силни стихове, посветени на объркания ни преход, не съм чела.

А в една "Нежна броня" Петя Пейчева е "облякла" личните си преживявания, скътали в себе си спомените за най-обичаните и незабравими скъпи хора, за нещата от живота, за случващи се с днешна дата истории. И когато споделя че "Започват новините", Петя Пейчева емоционално пита: "Къде са свободата, светлините, победите ни, после гордостта". В новата си книга авторката отделя място на сезоните в природата и живота, на първообразите, които къта у себе си, а също и на времето на поета, за който "моите книги са моята истина,/знак за живота ми непремълчан".

Това е Петя Пейчева, струпала своята "Клада от думи", която всички, които обичат поезията, би трябвало да прочетат, защото тези стихове са изповеди, излизащи от душата на един журналист, който е под покровителството на майката на Орфей - Калиопа.

                               sbj.bg

Вратата на тайните

- Учителю, вратата е отворена...

- Не сте готови, нямате ключа.

- Защо ни е? Пред нас такъв простор е!

- Не се намира лесно мъдростта.

- Учителю, след толкова години, 

вратата е затворена сега.

- Вървете, вече можете да минете,

с познанието трудно за света

                     Петя Пейчева 

ПЕТЯ ПЕЙЧЕВА е родена в Елхово. Завършила е Факултета по журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работила е в различни български медии, в Центъра за европейски изследвания и в галерия "Икар" в София. От 2013 г. работи в Съюза на българските журналисти.

Социолози: Протестът се партизира и губи от това

автор:Дума

visibility 0

Лятото продължава с температури до 30 градуса

автор:Дума

visibility 94

Полицията обвини провокатори за снощните сблъсъци

автор:Дума

visibility 122

Пандемията лиши българския туризъм от 800 млн. евро

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 180

Ограничават водата в сиренето до 60 на сто

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 180

Властта се оправдава за спрени европари

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 180

БНБ и МФ безсилни пред скъпите банкомати

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 180

Гутериш не иска свят, разделян от Китай и САЩ

автор:Дума

visibility 83

Нов случай на повторна зараза с COVID-19 в САЩ

автор:Дума

visibility 204

Ранени и разрушения при нов взрив в Ливан

автор:Дума

visibility 213

Прокурор предложи арест за неносене на маска в Гърция

автор:Дума

visibility 182

На война срещу беззаконието

автор:Деси Велева

visibility 261

/ брой: 180

Презумпция за виновност

автор:Георги Георгиев

visibility 263

/ брой: 180

Училището е подготвено за КОВИД-19

visibility 170

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ