03 Декември 2022събота08:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°. Днес ще бъде предимно облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, а след обяд над югозападните райони от страната и облачността временно ще се разкъса. На изток през целия ден ще превалява слаб дъжд. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 3° и 8°, в София - около 7°.

Каролина Грабовска/Pexels

На фокус

С парите в плик - към сиво бъдеще

Какви са "страничните действия" на недекларирания труд

/ брой: 172

автор:Аида Ованес

visibility 348

Аида Ованес


Неведнъж сме били свидетели на случаи на хора, които са работили без трудов договор и въпреки старателно свършената работа, не са получавали обещаното възнаграждение за положения труд. Неведнъж трудовите инспектори и представители на контролните органи са подчертавали, че хората не трябва да се съгласяват да работят без договор или да подписват договор с фиктивни клаузи.

Въпреки това случаите на полагане на недеклариран труд продължават. В ЕС като недеклариран труд се обозначава всяка дейност, осъществявана срещу заплащане и законна по своята същност, но недекларирана пред органите на обществената власт. В крайна сметка губещият от това е един - работникът. 

Има хора, които отлично знаят, че законът е на тяхна страна и е неразумно да приемат подобни условия, но оправданието им е, че са били притиснати от нуждата и пред алтернативата семействата им да останат без препитание, са принудени да го сторят.    

За първите шест месеца на 2022 г. са установени 1422 души, работещи без трудови договори във всички икономически дейности, сочат данните на Главната инспекция по труда. 

В хотелиерството и ресторантьорството 

недекларираният труд е често срещан. Затова и трудовите инспектори осъществяват целогодишен контрол в тях, а по време на зимния и летния сезон се организират и инспекционни кампании. Преди началото на активния летен сезон, само за първите 6 месеца на годината, от ГИТ са установили 352 души в бранша, които са работили без трудов договор. 

От началото на юли 2022 г., предвид активизирането на летния туристически сезон, контролът в обектите със сезонен характер по Черноморието е основен приоритет за дирекциите "Инспекция по труда" Бургас, Варна и Добрич, на територията на които се намират курортни населени места. 

Неотдавна от ГИТ съобщиха, че само през юни и юли са направени 1133 проверки в питейни заведения и ресторанти. Контрольорите са установили 6333 нарушения на трудовото законодателство, като 810 от тях са свързани със заплащането на труда, а 878 - с работното време, почивките и отпуските. Тези нарушения също създават предпоставки за укриването на данъци и осигуровки от работодатели и работещи в отрасъла. Освен това са хванати и 150 души да работят без трудов договор. 

Селското стопанство

е друг уязвим в това отношение сектор. За първите четири месеца на 2022 г. контрольорите на ГИТ са извършили 840 проверки в икономическа дейност "Растениевъдство и животновъдство", при които са хванати 27 души без трудов договор. известно е, че работата в растениевъдството е специфична, поради което от няколко години са въведени т.нар. 

еднодневни договори

Посредством тях може да бъдат наемани работници за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула, тютюн. Наетите с този вид договор запазват правото си на социално подпомагане и обезщетения. Облекчения са предвидени и за земеделските стопани и тютюнопроизводителите, които нямат задължение да регистрират еднодневните договори в НАП, да оформят трудови книжки и др.

От ГИТ неведнъж са предупреждавали, че сезонната заетост крие висок риск от използване на недеклариран труд. До седмици излизаме от летния сезон, а след още толкова време влизаме в зимния туристически сезон. Сключването на писмен трудов договор с реални клаузи и регистрирането му в НАП гарантира в най-пълна степен правата и на работещи, и на работодатели.

Строителството, търговията на едро и на дребно

също са рискови браншове по отношение на парите в плик. За седемте месеца на годината са извършени 15 735 проверки във високорисковите по отношение на недекларирания труд сектори строителство и селско стопанство и са установени 1714 случая на работа без трудови договори.

Колко ли са реалните случаи на работа без трудов договор?! 

Въпреки множеството промени в законодателството, целящи редуциране на сивата икономика, сигналите за нарушаване на трудовите права нарастват. По данни на КНСБ ако през 2020 г. работниците са алармирали за 1572 нарушения, то през миналата година са 2043. Най-много са сигналите за неизплащане на заплати - 27,5%, следвани от нарушения, свързани с работното време, почивките и отпуските - 22,8%, за неспазване на осигурителни права са 17,7%. Не са малко и сигналите за заплати в плик, както и за неспазване от работодателите на 8-часовия работен ден. От синдиката препоръчват не само сключване на реални трудови договори от всеки работник и служител, но и сключването на колективни трудови договори като един от най-ефективните начини за справяне с проблема. 

Заплатите в плик ощетяват бюджета годишно с около 300 млн. лв., са пресметнали от НАП. За сравнение безплатните учебници за 580 хил. ученици биха стрували на бюджета 50 млн. лв., а безплатните лекарства за деца до 14 г. - 130 млн. лв.    


Какво губи работникът

При работа без писмен трудов договор, регистриран в НАП, се губи възможността за защита на трудови и осигурителни права, предупреждават и от КТ "Подкрепа".

Когато се съгласяват да работят без трудов договор или с договор, в който е регламентирано по-кратко работно време от реалното или по-ниско възнаграждение от получаваното, работещите или изобщо не трупат осигурителен стаж (когато работят без трудов договор), или той е по-малко от фактически изработения, което ги лишава от правото на обезщетения за безработица, болнични, майчинство. А осигуряването върху по-ниски възнаграждения намалява размера на обезщетенията.

Брошура на ГИТ

Например, ако трудовият договор е с фиктивни клаузи и официално декларираната заплата на работника е 710 лв., а останалите 290 лв. до реалната от 1000 лв. са в плик, за следващите 30 години този работник би загубил 39 990,90 лв. Това сочат изчисленията на НАП за заплатите в плик. Работникът би загубил още:

- 3150 лв. майчинство за целия период от 280 дни.

- 1588 лв. болнични за 10 години

- 1566 лв. еднократно обезщетение при безработица

- 33 686,40 лв. пенсия за 22 години.


Как може да се провери

На електронната страница на НАП с ПИК, който от офисите на приходната агенция се издава безплатно, или с квалифициран електронен подпис (КЕП) всеки може да се възползва от услугата "Справка за осигурителен доход". Там осигуреният може да направи справка кой е осигурителят (име и БУЛСТАТ), за колко време го е осигурявал, какви и колко са отработените дни и/или часове, дневното работно време, да види осигурителния си доход, начисления месечен облагаем доход.

Добре е да се знае, че при избор на услугата се визуализират декларираните от осигурителя/работодателя данни. 


Добре е да се знае, че...

Работодателят няма право да допуска работниците и служителите до работните им места, преди да е сключил с тях писмен трудов договор, регистриран в Националната агенция за приходите. Ако работодателят желае да провери уменията им, той има право да включи в договора клауза за срок на изпитване, но не и да ги принуждава да работят без договор. 

Сигнали за нарушение на трудовото законодателство може да се подават в Главната инспекция по труда, както и на електронната страница на изпълнителната агенция. Ако трудовите права на работника са нарушени, той може да сигнализира и синдикатите.

 

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

 

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 646

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 760

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 638

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 647

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ