03 Юли 2020петък02:14 ч.

С носталгия по Балчик

Мащабна пленерна изложба на румънски художници в Русе и Силистра

/ брой: 56

автор:Огнян Стамболиев

visibility 930

"Балчик - артисти без граници" е заглавието на премиерната изложба на букурещката импресарска къща "Труикарт ивентс". Организаторите - Съюзът на румънските художници, община Русе и Русенската галерия (през т.г. тя чества своята 80-годишнина) и кураторът Дан Тудор Труйка са решили тази идея да се превърне в традиция. След Русе експозицията ще бъде показана и в Силистра. Младият куратор (роден през 1980 г. в Букурещ, възпитаник на Букурещката академия за изящни изкуства) е една твърде енергична личност - досега е успял да организира доста пленери и изложби на различни места в Румъния, Молдова, а от две години и в Балчик. Но защо в Балчик?
Отговорът е много прост - този български град, който от 1913 до 1940 г. беше под румънска окупация, е влязъл дълбоко в сърцето на нашите северни съседи и напоследък е сред любимите им туристически дестинации. Тук е и малкият летен дворец, с кулата във форма на минаре, на обожаваната от тях кралица Мария Румънска (1875-1938), интересна личност с богата биография.
Красивата природа, старата архитектура, морето и брегът са вдъхновили 80 различни по възраст, естетика, светоусещане автори - живописци, графици и скулптори, от цяла Румъния, за да участват в тази изложба. Наречена е "Балчик - артисти без граници", но спокойно може да се озаглави и "Носталгия по Балчик". В експозицията преобладават живописните платна, макар да има и графика и малка пластика. Повечето от работите са в среден, рядко в голям формат, и носят всички белези на пленерната живопис. Една носталгия по лятото откриваме в платната на Думитру Маковей, Корлнелия Виктория Деду, Константин Мазуру, Диана Къмпяну, Даниела Константин, Лучия Пушкашу - все авторитетни, известни имена в днешната румънска живопис.
Най-общо, бих казал, лирични и поетични пейзажи. Без съмнение те са израз на емоционалните състояния на техните автори, при това претворени с пределна, завладяваща експресивност. В много от работите - предимно пейзажи - цветът е този, който изгражда и организира. Повечето от авторите си служат майсторски с него. Силни впечатления оставят и графиките и акварелите на Джина Чеботару, Кармен Крачун, Константин Димитриу, Кристинел Прискошу. Сред скулпторите се открояват Геза Ковач, Лауренциу Макарие и особено Георге Билан.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 125

Франция напуска операция на НАТО

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 125

Помпео настоява за взаимодействие с Русия

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 125

77% от руснаците подкрепиха Путин

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 115

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 97

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 797

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ