25 Май 2020понеделник09:04 ч.

Кандидатът за кмет на столицата Мая Манолова представи програмата си за управление на София. Манолова ще разчита на още 340 идеи за промяна. Тя иска да превърне София в модерна европейска столица - чиста, зелена и почтена

С над 340 мерки Мая Манолова ще променя София

Амбицията ми е да превърна града в модерна европейска столица - чиста, зелена, почтена и без периферия, категорична е кандидатката за кмет

/ брой: 182

автор:Дума

visibility 1130

Обстоен план за промяна на управленския модел на София представи кандидатът за кмет на столицата Мая Манолова. В основата на програмата й са 23 мерки, развити в 5 стълба: "София - светла, умна и почтена", "София - чиста, уютна и зелена", "София - удобна и подредена", София - с грижа за гражданите" и "София - привлекателна и заможна". Освен тях Манолова ще разчита на още над 340 мерки.

Основните акценти в програмата са свързани с дигитализирането на общината, референдуми и обществени поръчки на блокчейн платформа, гражданите и медиите да присъстват на заседанията на СОС и приемни на районните кметове. Манолова не предвижда увеличение на местните данъци, за сметка на това е заложила референдум за съдбата на инсталацията за горене на отпадъци и пълна ревизия на "Топлофикация" и всички общински дружества.

Останалите задачи са насочени към довършване на Околовръстния път и започване на вътрешни градски рингове за разтоварване на трафика. Няма да има привилегии за безплатно паркиране на висши общински служители, увери тя. Програмата включва изграждане и ремонт на тротоари, паркинги в центъра, ясла и градина за всяко дете. Разписани са мерки за чист въздух и възстановяване на фасадите на историческите сгради в столицата.

В програмата на Манолова е залегнало и изграждането на три нови трасета до метрото - до Околовръстния път в посока Божурище, до кв. "Слатина" и зала "Арена Армеец ", до Симеоновския лифт и ИКЕА. Тя обещава и 5 нови трамвайни линии, бърза писта за стартъпи, възстановяване на лятната къпалня "Мария Луиза" в Борисовата градина, разделно събиране на отпадъците, всекидневен достъп до Витоша, спиране на презастрояването, цялостно развитие на северна София, 11 нови парка, София без периферия и общински направления за лекар специалист и изследвания в общинските здравни заведения за уязвимите групи.

Манолова заяви, че за всички мерки, действия и решения, които предлага, ще отговоря лично. Така ще променим досегашния модел за управление на столицата, няма да има кмет в сянка и ще си върнем похитения град, увери Манолова.

Бившият омбудсман иска да превърне София в модерна европейска столица - чиста, зелена и почтена. Манолова настоява градът да бъде управляван от гражданите и с гласа на хората да бъдат взимани важните решения. По думите й днес столицата диша трудно и е време да си поеме въздух. Манолова обеща да въведе т.нар. бял билет, с който гражданите да пътуват напълно безплатно в дните с високо замърсяване на въздуха.

В управленската си програма Манолова предвижда още реконструкция на манастирите около София в т.нар. Софийска Света гора, създаване на мобилна мултиезична апликация за историческите забележителности, културния афиш, ресторантите и хотелите в столицата.

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 486

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 904

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ