06 Август 2020четвъртък15:41 ч.

С фанфари на... нула

/ брой: 196

автор:Аида Паникян

visibility 649

Над 1100 българи, чакащи жизненонеобходима операция за присаждане на орган, доживяха и тазгодишния Европейски ден на донорството и трансплантацията. И станаха свидетели на множество инициативи, посветени на деня. НДК светна в червено в знак на съпричастност към нуждаещите се от трансплантация. Но това дали увеличи надеждите им за живот? 

В България трансплантологията има над 50-годишна история. Този висш пилотаж в световната медицина се радва на български лекари с висок професионализъм и големи сърца. Имаме си и много добро законодателство в това отношение. Само дето донорството е на такова ниво, че много европейски страни, развили трансплантологията след България, вече са на светлинни години пред нас. С напредъка на медицината на болни българи все по-често им се налага да емигрират, за да им бъде направена трансплантация. Ирония на съдбата, нали? Нуждаещи се от белодробна трансплантация умират, защото повече от 2 години МЗ не знае как да се справи със ситуацията. В същото време се пише ялова национална програма за донорство и трансплантации, а зам.-министър поставя "цел" - да бъдат реализирани от 70 до 100 донори на година! Как да стане, като за 10 месеца има 12 донори? Пак прах в очите, пак лъжи. Като лъжата за заплатите на медицинските сестри. Като лъжите за електронното здравеопазване. Като лъжата за новата детска болница. Като почти неслучващата се промяна в Спешната помощ... Човек се пита толкова ли е трудно да се направи нещо смислено за здравето на най-болната и бедна нация в ЕС? 

Иначе здравните ни власти нямат равни на шумните и показни изяви, съпроводени с фанфари, а резултатите от тях са нула! Нула за населението. И ако я няма отдадеността на повечето лекари, сестри, акушерки и пр., които се грижат за пациента, въпреки системата и натворените в нея недоразумения, българите ще си мрат през XXI в. от болестите на XIX в. 

Огнище на COVID-19 в шивашки цех в Разлог

автор:Дума

visibility 61

Няма вариант за оставка, реши Коалиционният съвет

автор:Дума

visibility 163

Социалистите от Брегово подкрепят протестите

автор:Дума

visibility 117

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 575

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 407

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ