30 Юни 2022четвъртък22:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°.

На фокус

С един куршум - два заека за Ердоган

Как Турция си "вдига акциите" в настоящите несигурни времена

/ брой: 50

автор:Зорница Илиева

visibility 35

Зорница ИЛИЕВА


За втора година в Анталия, Турция, се организира дипломатически форум, на който присъстваха водещи лидери от цял свят. Тази година мотото бе "Прекодиране на дипломацията". Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу е убеден: "Форумът за дипломация се превърна в ООН".

Участието във форума дава възможност за споделяне на мнения и обсъждане на глобални въпроси. Особено на фона на случващото се в Украйна. Чавушоглу не без гордост заявява, че в Анталия присъстват повече от 1/3 от страните, т.е. 40 на сто от държавите, и то на високо ниво. 2500 души, включително 17 държавни и правителствени ръководители, над 80 външни министри, посланици, представители на 39 международни институции, НПО, медии и т.н. са на форума. Сред участниците са генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, президентите на Словения, Сърбия, Азербайджан, Киргизстан, Нигер, Косово, Сомалия, Хаити, Черна гора, Кения, РС Македония, Гвинея-Бисау, както и премиерите на Албания и Косово, външните министри на Катар и Албания и т.н. 

Специално внимание е обърнато на присъствието на президента на кипърските турци Ерсин Татар, както и на представители на талибаните от Афганистан, които са заинтересовани от участие при обсъждане на ситуацията в страната им. Като се позовава на настоящите предизвикателства и нарастващата ескалация в различни части на света, Чавушоглу в речта си посочва, че "Европа се стреми към нова котва на стабилност, но при разпадането на постколониалната система това може да стане и катастрофа". Който както иска да го разбира. Допълва, че "много установени правила и принципи се нарушиха, включително стабилността на границите, както и подписани споразумения не се спазват". Има нов език и разбиране за разрешаването на световните проблеми. 

Дали има предвид нов световен ред?

Разбира се, че военните действия в Украйна са приоритет в беседите на форума. В речта си при откриването Ердоган заявява, че "Турция не може да пренебрегне актове на агресия срещу суверенна държава". Обяснява, че "ако Западът не бил замълчал при анексирането на Крим, днес ситуацията в Украйна е можело да бъде предотвратена". Известно е, че Анкара не признава Крим за руски. Непрекъснато повтаря за ангажименти за покровителство над кримските татари. За Ердоган форумът вече бил постигнал целта си.

Срещата за първи път на ниво външни министри между Русия и Украйна е доказателство за ролята и влиянието на Турция. Не само като посредник и пряк участник в разговорите между Лавров и Кулеба, а и като начин за постигане и отстояване на собствени интереси в този сложен геополитически пъзел. Без значение, че на тази среща не са постигнати конкретни резултати.

"Киев е сам в своята справедлива кауза", смята Ердоган. Но за него и "фашистките практики срещу руски граждани и културни дейци в западните страни са неприемливи". А отправянето за пореден път на призив за реформи в СС на ООН този път звучи по-отчетливо. Защото организирането на такъв форум в условията на глобална конфронтация е успех за Анкара, който Ердоган счита, че може да се използва като стъпка към място на постоянен представител в СС на ООН. Червена точка за Ердоган за привличане на повече подкрепа за изборите през 2023 г. 

Според турските медии Анкара отбелязва дипломатическа победа. Затова и при проведения успоредно с форума телефонен разговор - 45 минути - с Джо Байдън, Ердоган уверено поставя въпроси "в най-кратък срок да се получат от САЩ 40 броя военни самолети (предполага се Ф-35) и да се модернизират притежаваните Ф-16. "Дошло е време да се отменят санкциите към Турция в областта на военната промишленост", настоява Ердоган. 

Това става в период, когато товарен кораб "Люляк" с 6099 т слънчогледово масло тръгва от руско пристанище през канала Керч и ще пристигне в Мерсин на 15 март.

Криза с олиото има и в Турция, а Русия е един от най-големите износители на олио в цял свят. От своя страна, Москва разреши по-голям внос на турски плодове и зеленчуци в Русия, което е сериозна глътка въздух за задъхващото се земеделие в Турция. Отделно са износът на кожени изделия и очакванията за над 4 милиона руски туристи тази година. 

На този форум всеки участник намира 

начин за поставяне на собствени проблеми 

За сръбския президент Александър Вучич е важно да заяви, че "Западът няма право да говори морално за Украйна. Никой, който не изисква НАТО да бъде отговорен за военните престъпления в Югославия, няма моралното право да говори за Украйна". Хилядните митинги в Белград в подкрепа на Русия му дават опора за такива слова.

Киргизстан успява, между другото, да уреди преструктуриране на дължими дългове към Анкара. Става въпрос за 100 млн. долара, които ще се изплащат разсрочено следващите 5 години. Подписано е с Ердоган.

Жан-Люк Меланшон, кандидат за президент във Франция, казва, че "Макрон не пуска телефона, говори, организира разговори във Версай, но какво, всъщност, прави? Срещите са в Турция и това е провал за Европа. Тя е извън играта". Както се казва - 1:0 за Анкара. 

Най-любопитно на този форум обаче е изказването на Ерсин Татар, президент на непризнатата ТСКР. Той обръща внимание, че Лавров в изказване е използвал името Турска Република Северен Кипър. Според Татар това е нещо като признаване на суверенитет. "Знак за нашата праволинейна борба". Сигналите имат значение във външната политика и обикновено така се изказват становища, които не могат да се посочат в прав текст. Дали случаят е такъв не е ясно, но след като Гърция изостри антируските си изяви, нищо чудно това да е знак, че може да се настъпи болно място. Нещо като нашия случай с РСМ. В случая Татар по-скоро очаква увеличаване на броя на руските туристи в Северен Кипър, а там са и православните манастири, и природата е по-зелена, и плажовете са по-просторни от гръцката част. Мнението на Татар, а това означава и на Анкара, е непроменено относно преговорите за Кипър - суверенно равенство, т.е. съществуване на две държави. 

Намек за две Украйни? 

Едва ли е легитимно като позиция, но хаосът в момента е толкова голям, че никой не може да бъде сигурен в разчитането на дадени знаци. 

Присъствието на Столтенберг и срещата му с Ердоган е тема за много коментари в турското медийно пространство. Говорейки пред "Ройтерс" в Анталия, Столтенберг, пишат в Анкара, е заявил, че "изявленията на Путин за ядрените оръжия са опасни, докато НАТО не изпраща войски или изтребители в Украйна". Уточнява, че вярва в политическото и дипломатическо решение, което е "много важно". За него отварянето на хуманитарните коридори в Украйна е от "голямо значение", а "отварянето на зона, за която няма полети над Украйна, може да е искрата за война между НАТО и Русия". Столтенберг потвърждава, че "НАТО няма да участва в конфликта в Украйна, въпреки всички призиви за помощ". Няма да се изпращат и самолети във въздушното пространство, но "разбира неудовлетвореността на Украйна". Казва, че "съюзниците на НАТО обучават украинската армия от 2014 г., а сега тя е ускорена". Столтенберг настоява "Путин да сложи край на войната" и потвърждава, че "продължава военната, финансовата и хуманитарната помощ за Украйна". Продължава с коментар за купуването на руските системи за въздушна отбрана С-400 от страна на Турция с думите: "инвазията в Украйна показва колко е важно съюзниците в НАТО да не зависят от руско военно оборудване".

Интересно е, че Столтенберг е подчертал важното значение на срещата Лавров-Кулеба. Разговорът с Ердоган е бил затворен за пресата и е продължил 35 минути. Присъствали са външният министър Чавушоглу, говорителите Калън и Челик, както и ръководителят по комуникации Алтун. 

На форума е имало възможност да се чуят слова на НПО и институции с констатации, че "ситуацията, в която се намираме, е възможност

да изпуснем шапката на глобалния капитализъм

и така да покажем плешивостта му". Според Ферхат Пазарбаси от Изпълнителния комитет на Турската асоциация на изпълнителите Турция може да търгува с Русия и с другите възможни съюзници в Западна Азия чрез други валути и благородни метали като злато. Важното било да се установи баланс между ценностите на промяната и ценностите на използване в рамките на планираната икономика. Счита, че това неизменно ще донесе геополитически съюз. Но най-важната стъпка е преди всичко собствената независимост. Няма значение дали си сред управляващи или сред опозицията в Турция, всички са за "собствен суверенитет и независимост". А преобладаващото мнение е "Турция да не нарушава настоящата позиция за напрежението между Русия и Украйна". "Това не е наша работа" звучи често. Без да се забравя, че "можем да се възползваме икономически от ситуацията", Турция не налага санкции на Русия, не затваря небето си за руски самолети, гласува "въздържал се", когато Съветът на Европа изключва Русия. Говорителят Калън казва, че "окончателното решение за прекратяване на тази война ще дойде от Путин". Но Украйна не е изоставена и се подкрепя. Не само с "Байрактари".

Нормално е да се каже, че с такива позиции и форуми на високо международно ниво Ердоган отстрелва с един куршум два заека. Посредник с миротворческа мисия в сложен конфликт и постигане на баланс в отношения, които дават шанс да се решават стари проблеми като премахване на санкциите от страна на САЩ. Какво ли е постигнал нашият премиер в Анталия при срещата си с Ердоган? В турските медии няма коментари по въпроса.

Освен Русия, НАТО насочва усилия и срещу Китай

автор:Дума

visibility 310

Шпиономанията като русофобия

автор:Боян Бойчев

visibility 111

/ брой: 125

Едно голямо нищо

автор:Деси Велева

visibility 78

/ брой: 125

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ