05 Юни 2020петък22:55 ч.

Ваканция

С деца на къмпинг

Има хиляди причини да подарите на малчуганите подобно приключение

/ брой: 147

автор:Ралица Николова

visibility 1003

Боси, с пясък под ноктите, мокра коса и филия в ръката. Без екрани, без пластмасови играчки, без ръмжащи автомобили наоколо и шъткащи родители по петите им. Що е то? Деца на къмпинг. Свободни и щастливи. Ако все още имате съмнения дали да се впуснете в приключението и да изкарате ваканцията с малчуганите на палатка, в каравана или на бунгало - забравете ги! Категорично ще сте доволни от преживяното и ще повторите, и ще потретите. А децата ще са омагьосани, вдъхновени и щастливи. Очаквайте да продължат приключението у дома. Моите играят на палатка в хола, с фенерче в ръка търсят буболечки под дивана и си подреждат одеялото за пикник насред килима.

Няма по-смислен подарък, който да им направите, от свободата и спомените. А къмпингуването ще им даде точно тези две неща. Свободата да общуват, да се движат, да изследват природата, да са шумни, мръсни, необути... Съвсем спокойно могат да прекарат и десет дни с два чифта дрехи, бански и джапанки. В игра. Без да се замислят дали се държат достатъчно прилично и тихо на масата, без дежурните "не пипай", "пази се от колите" или "прибираме се за обяд". Излишно е да ви убеждавам, че тази свобода за децата е безценно спокойствие и за родителите. Докато вие подготвяте скарата или пиете кафето си на шезлонга, отрочетата завързват нови приятелства - и с деца, и с животинки, и с природата. А вечер са толкова изтощени и преливащи от впечатления, че буквално заспиват на мига. 

На брега на морето, сред гората или зад дюните - всяко местенце има своята прелест и предимство в зависимост от вашите предпочитания. 

В гората

Ако се ужасявате от мисълта, че ще виждате и усещате пясък навсякъде, включително и между зъбите си, може би е по-добре да се ориентирате към къмпинг, който е по-далеч от брега. Има обособени места за каравани и палатки в горички близо до морето. Там сянката е дебела, а и ще си спестите притеснението, че децата могат по всяко време да цамбурнат във водата. Вечерите са приятно хладни, утрините - уханни. Има и достатъчно пространство за тичане, ровене, катерене, търкаляне. Тези местенца са предпочитани от семейства с деца. Уверявам ви, че от първия ден малките ще си имат цяла тълпа приятели, а вие ще споделяте вечерната салата и ракия с още поне две родителски тела. 

За гората не ви трябва лосион срещу слънце, но пък репелентите никога не са достатъчни. Бъдете сигурни, че с бръмбарите и мравките ще си станете симпатични още на втория ден. Паяците неминуемо са навсякъде, но какъв празник е за немирниците, когато имат среща очи в очи с бръмбар рогач, стоножка или дървесна жаба. 

При къмпингуването сред дърветата има две основни правила - не оставяйте непокрита храна и винаги добре изтръсквайте дрехи, кърпи и завивки, преди да ги използвате. 

На плажа

Палатка насред плажа е любим вариант за тези, които се зареждат от шума на вълните, крясъка на чайките и синьото небе. Тук може би маниаците на тема хигиена вече са намръщили физиономии. Всъщност няма нищо обезпокоително в това, че малките ще се овъртолят в пясъка - все пак морето е на една ръка разстояние. А и много бързо ще се научат, че парчето хляб, изпуснато на земята, не се лапа повторно. Или че с лепкави пръсти не ровиш в пясъка. Ще ви изненада и колко подредени могат да са децата, когато разберат, че всичко неприбрано може да бъде "погълнато" сред дюните за минути.

Караваната, разбираемо, дава повече удобства от палатката. Най-вече за домакините. В приготвянето на закуската, кафето и дори дъхава топла вечеря. Вярвайте, на плажа всичко се омита с рекордна скорост, дори и зеленчуците, на които детето се мръщи в останалите 355 дни в годината.  

Вече се предлагат и т.нар. "мобилни бани", които ви дават достъп до течаща вода по всяко време.

На повечето къмпинги има химически тоалетни и общи бани. За децата, знайте, това не е никакъв проблем. Вие пък си спомнете детството с ученическите лагери и общежитията с една баня на етажа. 

Бунгало

Бунгалата са перфектният избор за тези, които все пак предпочитат повече удобства и държат на чистотата. Уверявам ви, размерът на стаите няма никакво значение. Защото и вие, и малчуганите ще прекарвате огромната част от денонощието навън. В бунгалото обаче може да пристигнете с повече багаж, няколко чифта обувки или пък играчки за малките. Обикновено край къщичките има зелени поляни и дори детски площадки. А това гарантира глъчка и нови приятелства от сутрин до мрак. 

Трябва да имате предвид, че повечето бази с бунгала са на известно разстояние от плажната ивица. Така че гледката към морето няма да е част от екстрите на почивката. 

В багажа

Освен репеленти и лосион за слънце сред задължителните неща, които трябва да сложите в багажа, са лекарства от първа необходимост. Противоалергични препарати, превръзки, йод или спирт и всякакви мазила след ухапване. Свободата на децата почти винаги води до обриви, ожулени колене, порязване или алергия от някое неканено пълзящо същество. Няма място за паника. Бъдете сигурни, че в повечето случаи нещата се овладяват бързо, но все пак не забравяйте спешния номер 112 и предварително проучете къде са най-близката аптека и медицински център.

Другата част от багажа много зависи от размера на колата. Сгъваеми маси, шезлонги, котлон, скара, кафеварка, шалтета, хамаци, спални чували, надуваеми матраци, хладилни чанти, посуда. Не е нужно да си набавяте всичко наведнъж. Всяка година може да инвестирате в нова придобивка към "оборудването". Хубавото е, че всичко това може да се ползва с години. И то не само през ваканцията на морето. 

Защото сме убедени, че след къмпинг на брега ще планирате и приключение в планината.

Гърция обяви готовност за война с Турция

автор:Дума

visibility 462

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 827

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ