С близо 40% намаляла консумацията на хлебни изделия
/ брой: 13
Не виждам възможности цената на хляба да пада, защото в момента тя е нереално, дори спекулативно ниска. Това заяви председателят на Регионалната организация на хлебарите и сладкарите в Добричка област Тошко Няголов. По думите му, две са причините за тази ниска цена - голямата конкуренция и ниското качество. Към момента цената на брашното е между 600 и 700 лева за тон, а за специализираното брашно, използвано в сладкарството, варира от 800 до 1000 лева. При тези цени на брашното Няголов смята, че цената на килограм хляб трябва да е поне 1,60 лв., а тя е между 1,05-1,07 лв. Това е цена за Добричкия регион, иначе средната за страната е 1,40 лв., подчерта хлебопроизводителят. Той определи изминалата година като много тежка за бранша. Завършихме почти на нула, което клони към загуба, коментира Няголов. Запазва се тенденцията да намалява консумацията на хлебни изделия, като през миналата година понижението е с почти 40%, отчитат браншовиците. Това води до трупане на загуби, защото разходите си остават, добави Няголов. Въпреки тежката ситуация той смята, че няма да се стигне до закриване на хлебопроизводителни фирми.