С 20% поскъпва месото
Режат субсидиите на фермери при спекулативно високи цени
/ брой: 62
Очаква се за Великден aгнешкото месо в магазините да струва 15 лева. В близките месеци ще скочи и цената на свинското - с около 20%. За това предупреди вчера председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. По думите му, агнешко месо над 12-12,5 лв. за килограм е спекула. Припомняме, че преди по-малко от две седмици цената му започна плавно да се вдига и анализатори видяха в това спекулация заради наближаващите празници.
Шефът на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев пък каза, че е нормално да има двойна разлика между цената на живо и трупно месо. Той уточни, че към момента едно агне в кошарата струва 6-7 лв. за килограм. Прекупвачите пък го продават на търговците за 10-11 лева и така обират по-голяма част от печалбата.
По думите на Вътев има моменти, в които теглото на животното може да падне двойно, след като бъде одрано и почистено от карантия. Затова се начисляват допълнителни разходи, които са отделно от транспортните.
Шефът на Асоциацията на месопреработвателите призна, че от Нова Зеландия се внася агнешко месо с 2-3 лв. по-евтино, отколкото у нас, но според него разликата била заради целогодишното отглеждане на животни там. Оказва се, че в България 80% от свинското и 90% от говеждото месо се внасят от Европейския съюз. Страната ни не може да произведе достатъчно, за да задоволи вътрешните нужди. Заради засиленото потребление на Китай и Русия се е стигнало и до дефицит на месото. Това, както и увеличената цена на фуража и новите евроизисквания за свинефермите, ще доведе до скок в цената и на свинското и говеждото месо, предупредиха фермери. Д-р Добрин Папазов, член на УС на Асоциацията на свинарите в България, заяви пред БНТ, че очаква в близките месеци цената му да нарасне с около 20%.
Поскъпването на фуражите и новите евроизисквания за хуманно отношение към животните доведоха и до безпрецедентен скок в цената на яйцата. В търговската мрежа през последните дни цената на едно яйце стигна до над 40 стотинки. Поскъпва и хлябът, потвърдиха хлебопроизводители и сладкари. В момента средният ръст на цената му е с около 5 стотинки. Очаква се и поскъпване на олиото, каза за Дарик радио председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслодайни продукти в България Яни Янев.
По разпореждане на премиера Бойко Борисов до петък трябва да бъдат проведени срещи с производителите на месо и яйца, а министрите Мирослав Найденов, Симеон Дянков и Трайчо Трайков ще направят анализ и ще търсят евентуални източници на спекула с цените на тези хранителни продукти, а след това ще бъдат предложени мерки за решаване на проблема.
Държавата може да спре субсидиите за животновъдите, ако се установи, че те вдигат необосновано цените преди Великден, заяви земеделският министър Мирослав Найденов.
Случва се така, че покрай Коледа и Великден някои се опитват на принципа "ден година храни" да реализират печалба, обясни Найденов. Според него не може да се субсидират сектори, които за благодарност преди двата големи празника вдигат цените. Той допълни, че не бива производителите да бъдат обвинявани директно и априори. "Много често те произвеждат и предлагат на търговците на нормални цени, но след това по веригата цената до крайния потребител отива до небесата. Ако вината е някъде по търговската верига, има други институции, които трябва да следят тези процеси", каза министърът.