С 20-метрова маса посрещаха гости на "Родопска угодия"
На фестивала в Девин се събраха любители на вкусната храна от България, Гърция и Турция
/ брой: 59
Над 20-метрова маса бе отрупана с уникални ястия на първия фестивал "Родопска угодия", който се проведе в Девин. Храната бе приготвена от жители от града и околните села, както и от местни ресторантьори. А целта на събитието бе да представи по атрактивен начин родопската кухня, която изобилства от оригинални, стари и невероятно вкусни блюда, които се срещат единствено в този край.
Богатата трапеза бе подредена на открито на градския площад. Гостите имаха възможност да опитат екологични млечни продукти на местни производители, вкусни сладка, приготвени от родопски горски плодове, уханен мед и билков чай от планински билки. Майстори на кулинарното изкуство бяха приготвили характерните марудници, клин, пататник, качамак, боб, брънза, тикълник, рачел и други уникални блюда по стари традиционни рецепти, предавани от няколко поколения. На трапезата не липсваха и люта ракия, и домашни туршии, сланина и други вкусотии.
В кулинарната изложба се представиха местни производители и ресторанти, както и гости от Перник, Елин Пелин, Чирпан, Лозенец, Златоград и с. Княжевско, общ. Стара Загора, които също се бяха постарали да приготвят характерни родопски ястия. А освен това почерпиха с гозби от своя край и представиха традиционен фолклор.
За родопската кухня е характерно използването на най-обикновени продукти, които природата ни дава. Но те се приготвят по уникален начин, което прави ястията различни и невероятно вкусни, разказа "Мис Плеймейт 2015" Ася Капчикова, която е родом от Девин и също бе дошла за фестивала. А туристи от Гърция и Турция, пристигнали за уикенда в града, повтаряха странните имена на ястията и оригиналната дума "угодия" и играха българско хоро. Обичаната певица Миглена Бекриева забавлява всички участници и гости с популярни родопски песни, а музикантите от Гайдарски състав Девин с ръководител Емил Чолаков създадоха уникална атмосфера.
Журито бе затруднено при избора на най-вкусните ястия, затова награди от фестивала получиха всички участници. Купонът продължи през целия уикенд в местните ресторанти, които предложиха специално за фестивала оригинално родопско меню.