23 Май 2024четвъртък15:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Руски "десант" в Хановер

Въпреки санкциите срещу Русия, на изложението най-голям беше интересът на посетителите към щанда на правителството на Москва

/ брой: 96

автор:Радко Ханджиев

visibility 1893

Руски "десант" в Хановер - така може да се нарече участието на правителството на Москва в тазгодишното международно изложение, което започна на 25 април. Руската страна се представлява от авторитетна делегация начело с Наталия Сергунина - зам.-кмет на Москва по въпросите на промишлеността и имуществено-поземлените отношения. В състава на делегацията влизат още Георгий Каламанов - зам.-министър на търговията и промишлеността на Руската федерация, ръководни дейци в правителството на Москва като Максим Решетников - министър и ръководител на Департамента за икономическа политика и развитие, Олег Бочаров - ръководител на Департамента за наука, промишлена политика и предприемачество, Евгений Дридзе - оглавяващ Департамента по външноикономически и международни отношения, Игор Ищенко - генерален директор на Технополис "Москва", Сергей Теплов - генерален директор на Технопарк "Строгино", представители на 21 московски високотехнологични компании и изследователски центрове.
Панаирът в Хановер е едно от най-представителните световни средища за индустриални технологии. Тази година акцентът е поставен върху енергийната ефективност, леките конструкции и новите материали. Експерти и специалисти имат възможност да демонстрират новите си технологии, да влязат в директен контакт с нови пазари и инвеститори, да продадат своите продукти и решения. Миналата година на изложението присъстваха 170 бизнес делегации от цял свят, а броят на посетителите надхвърли 200 хиляди. Оказва се, че въпреки санкциите срещу Русия, на първия ден от изложението тази година най-голям беше интересът на посетителите към щанда на правителството на Москва.
На бизнес вечерята, дадена от Наталия Сергунина, речи в подкрепа на премахването на санкциите и за разширяване сътрудничеството с Руската федерация произнесоха от германска страна Андреас Грухов, член на борда на Deutsche Messe AG (Хановер). Щефан Вайл - министър-председател на Долна Саксония, който в началото на годината излезе с остър коментар в германската преса, подчерта, че санкциите не дават резултат, не оказват никакъв ефект върху руската политика, затова трябва да бъдат отменени, а отношенията с Руската федерация - важна страна за интересите на Германия - да бъдат възстановени. Слово произнесе и друг противник на санкциите - Хайно Визе, бивш член на Бундестага, директор и собственик на компанията "Визе Консулт". От януари 2016 г. той е назначен за почетен консул на Русия в Долна Саксония.
В програмата на руската делегация са предвидени срещи и преговори с потенциални международни инвеститори, на които се предлагат благоприятни условия за бизнес на територията на московските технозони. Предстои подписването на договор и със швейцарската компания за развитие "Дега груп", която има опит в привличане на инвеститори и разработване на концепции и бизнес планове за индустриални паркове. Очаква се швейцарците да поемат разширението на Технополис "Москва" върху предоставените му нови терени.
Технополис "Москва" е специализирана територия за развитие на високотехнологични производства. Площта му досега е над 300 декара и е в непосредствена близост до центъра на столицата. Резидентите в Технополиса специализират в производството на съвременни материали и нанотехнологии, микроелектроника, информационно-комуникационни технологии, оптика, медицински технологии, роботика и промишлена автоматизация.
Технопарк "Строгино" е първият технологичен парк в Москва с площ 23 декара, създаден за подпомагане развитието на малки и средни предприятия. В момента на територията му оперират 52 иновационни и високотехнологични компании.
Технопарк "Слава" е друга успешна технологична зона с площ 28 декара, с 60 малки и средни иновативни предприятия. Тук се развива високотехнологичен бизнес, открити са лаборатории и производствени цехове. Технопаркът предоставя залите си за конференции, изложбени зали, лабораторни изпитания, както и за комплексни управленчески, информационни, маркетингови услуги.
Съгласно приетият през октомври 2015 г. Закон №52 за град Москва, ставката на данъка върху печалбата на фирми, извършващи дейности на територията на технопарковете, се намалява от 18% на 13,5 процента. Приетите с предишни закони облекчения за фирмите инвеститори сега се подобряват чувствително: освобождават се от данък имущество; намалява се ставката им на поземления данък и на арендата; предоставя им се субсидия за създаване и/или развитие на инфраструктурата на комплекса, в размер на 300 млн. рубли годишно за управляващите организации на технополиса; и субсидия в размер на 100 млн. рубли - за управляващите на технопарковете. Фирми, които придобиват резидентски статут в технопарковете, се освобождават от данъчна регистрация, ако осъществяват производствена дейност на територията на Москва не по-малко от две години. Отпадат и изискванията средната годишна заплата на работник/служител да бъде не по-малка от 300 хиляди рубли, а броят на работниците да не е по-малък от 100.
 

С над 80% се сринаха чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 95

Между 80 и 150 лева на година за застраховка на жилището

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 95

Част от лавандулата може да остане по полето

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 95

Три страни в Европа признават Палестина

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 95

Румъния вдига с 10% най-ниските заплати

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 95

ЕС одобри закон за изкуствения интелект

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 95

Нидерландия забранява международните осиновявания

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 95

За нормално бъдеще

автор:Ина Михайлова

visibility 569

/ брой: 95

България не е готова за еврозоната

автор:Евгени Гаврилов

visibility 239

/ брой: 95

Позорна статистика

автор:Аида Паникян

visibility 206

/ брой: 95

Защо парите бягат

автор:Евгени Гаврилов

visibility 192

/ брой: 95

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ