01 Ноември 2020неделя03:48 ч.

Русия върви по нов път

В Кремъл има екип, който работи, за да промени страната

/ брой: 231

автор:Дума

visibility 1295

Луиджи де Биазе
("Il Legno Storto", Италия)


Невъзмутимият Джон Шоу, който пишеше за сп. "Time Magazine" във времената на студената война, в една юлска сутрин на 1973 г. влезе в кабинета на Брежнев. Никой от американските репортери преди него не можеше да се похвали с подобен опит. Тази стая на третия етаж в правителствената сграда беше светая светих на съветската власт, както пишеха тогава водещите западни вестници. Тази стая е по-голяма и по-малко елегантна от Овалния кабинет в Белия дом, отбеляза Шоу. Той описа подробно всичко, което е видял на бюрото на секретаря на КПСС. Сборници с речи, преведени на английски, съветски вестници, цигари "Филип Морис" с няколко филтъра и команден пулт, достоен за 007. С негова помощ мога да викам членовете на Политбюро във всеки един момент. Това е една от главните тайни на Кремъл, гордо казал Брежнев.
Същият този кабинет днес е

главен щаб на модернизацията

и реформите, замислени от руския президент Дмитрий Медведев и неговия могъщ премиер Владимир Путин. Командният пост е поверен на младия и най-влиятелен политик в Москва - Аркадий Дворкович, експерт в областта на икономиката. Той е само на 38 години, а вече е първи съветник на Медведев. "Wall Street Journal" пише, че той е кремълската звезда и му приписва авторство на няколко проекта, които трябва да окажат решително въздействие върху по-нататъшното развитие на страната. Сред тях са плановете за съкращаване на бюрократичния апарат с 1/5 в близките 5 години, както и на органите на милицията, от които се планира да бъдат уволнени 300 000 служащи. Планът е дългосрочен, но за да се постигне желаният успех, трябва да се работи упорито всеки ден. Както всички знаят, чудеса не стават, заяви неотдавна Дворкович в интервю за кореспондентите на "WSJ".
Дворкович е страстен шахматист. Учил е в Duke University и бързо е заел влиятелен пост в Министерството на икономиката. През 2003 г. той е един от членовете на събрания от Путин екип, чиято цел бе привличането на чуждестранни инвестиции. Именно в този период Кремъл реши да намали данъците върху работните заплати и ДДС. Човек като него, казват анализаторите, би могъл бързо да забогатее в някоя от деловите банки. Неговите способности и предаността му към страната му позволиха да влезе в стария кабинет на Брежнев, преди да стигне 40-годишна възраст.
По мнението на съветника Русия

не може да разчита само на своите природни ресурси

които днес заемат първо място в националния бюджет и съставят 68% от брутния национален продукт. Освен това трябва да се сменят механизмите за управление на страната. През 2009 г. "Transparency international" нареди Русия в края на класификацията по корупция, след Кения и Еквадор. Според тази организация всяка година бюрокрацията поглъща една трета от богатствата, натрупани в страната. "Тя процъфтява благодарение на старата система, която позволява да бъде манипулиран бюджетът, и благодарение на ресурсната икономика, основана на експлоатацията на природните недра - обяснява Дворкович. - Тези, които днес са начело и контролират ресурсите, се опитват да се защитят от онези, които се борят за промени". Като всеки уважаващ себе си щахматист (баща му е бил международен съдия по шахмат), Дворкович, получил преди няколко месеца възможността да контролира Руската федерация, не разкрива собствената си стратегия и избягва да назове по име своите противници. Но схватката между старите владетели на природните ресурси и хората, жадуващи промени, се интерпретира от мнозина коментатори като предизвикателство на Медведев срещу доктрината на "путинизма" и неговите най-опитни привърженици.
Не бива обаче да се бърка модернизацията с революцията. Тази дума изразява основния и бавен процес,

в чиято основа лежат успехите на Путин

по време на пребиваването му в Кремъл. Друга интерпретация не може и да има, ако отчетем, че от 2000 до 2007 г., когато се разрази световната криза, икономиката на Русия бележеше среден годишен ръст 7%, правителството отново взе в ръцете си контрола над стратегически важните промишлени отрасли, предприемачите отново започнаха да влагат своите капитали в развити страни, а армията постигна успех във войната срещу ислямските терористи на Кавказ. Миналата година Медведев представи план за реформите в едно отдавна очаквано обръщение към народа. "Ние сме длъжни сериозно да си зададем въпроса: можем ли и оттук нататък да развиваме само суровинна икономика, да се примиряваме с хроничната корупция, със стария порочен навик да разчитаме на държавата за решаването на проблемите, на външния свят, на някаква всемогъща доктрина, на каквото и да е, само не на самите себе си? Нима с такава тежест Русия може да има бъдеще", каза тогава президентът. Основата на реформите е модернизирането на икономиката: ако промишлеността стане по-ефективна, нивото на благосъстоянието също ще се повиши, а политическата система ще стане по-справедлива. Медведев няма намерение да следва някакъв внесен от другаде модел за развитие. "Политическата култура не се променя от това, че ние се опитваме да следваме традициите на високоразвитите държави. Не може да бъде изкопирана ефективна юридическа система, както не може да бъде изкопирана свободата от книги, дори това да са най-умните книги на света, обясни той. Когато правим модернизация, ние трябва да се осланяме на своя инстинкт, а най-многото работа трябва да извърши правителството, което вече работи над грандиозни проекти. Един от най-важните се отнася до

строителството на Сколково

недалеч от столицата, където се създава руската Силиконова долина. 
Медведев довери координацията на строителството на Сколково на президента на обединение "Ренова" Виктор Векселберг. Той контролира холдинга, чиито интереси се разпростират на три континента с инвестиции в нефтената и алуминиевата промишленост, в транспорта и финансите. Векселберг е на 53 години. В своята кариера той осъществи трудна операция: върна в Москва девет от ювелирните яйца Фаберже, които бяха собственост на семейство Форбс от Ню Йорк. А сега трябва да убеди фирмите "Нокия", "Циско", "Майкрософт" да пренесат свои производствени бази в Русия. "Елате, живейте тук. направете нещо добро за самите себе си, за нашата страна и за цялата цивилизация" - това е неговият любим лозунг. 
В Сколково ще бъдат развити стотици предприятия, но приоритет ще бъде даден на тези, които се заемат с разработването на алтернативни източници на енергия, с телекомуникации, интернет-технологии, био и ядрени технологии, с

петте основни направления

избрани от Медведев да развиват руската икономика. Преди няколко седмици ръководителят на Кремъл бе във Вашингтон, където се срещна със своя американски колега Барак Обама и с много предприемачи от Силиконовата долина (истинската). Той се снима със Стив Джобс, който е номер едно във фирмата "Епъл", участва в среща със специалистите от фирмите "Моторола", "Боинг" и "Гугъл". В същото време Векселберг, Дворкович и други официални лица отидоха в Чикаго за участие в семинар, посветен на стратегииите за привличане на чуждестранен капитал. Работата в Сколково ще започне през 2011 г., след като правителдството избере план за урбанизирането на тази зона. Чуждестранните компании трябва да пристигнат след още две години. По думите на Векселберг, когато това стане, ролята на политиката ще бъде изчерпана. Но мнозина коментатори мислят по друг начин и това мнение се споделя от руски анализатори.
Векселберг, както и Дворкович, играе важна роля в екипа на Медведев, но тук той не е нов човек. Той влизаше в Кремъл още по времето на  Борис Елцин, успя да запази добри отношениея с Путин и днес минава за един от

малкото останали руски олигарси

Нещо подобно може да се каже за Анатолий Чубайс и Владислав Сурков - двама стратези, добре известни на Запад. Медведев назначи Чубайс за шеф на "Роснано" - компания, която трябва да развива нанотехнологии в Москва. За постигането на тази цел бяха отделени 30 млрд. долара и на компанията е даден срок до 2015 г. Чубайс е привърженик на Медведев и на идеите за свободния пазар, но той не смята, че Русия ще може да се развива без участие на правителството. Това мнение той изрази в някои свои интервюта, публикувани през лятото. "В това не може да се очакват иновации - обясни той, - тази бариера модернизацията не може да преодолеее".
Историята на 45-годишния Сурков, роден в чеченско семейство, е още по-показателна. Дълги години той е смятан са сив кардинал и идеолог на Путин: той пишеше речи, организира избирателните кампании на "Единная Россия" - най-голямата партия в страната, и посочваше приоритетите в дневния ред на своя началник. През 2009 г. той изостави премиер-министъра и влезе в екипа на Медведев, което порази мнозина наблюдатели. Сурков е основният създател на системата, която е призвана да промени модернизирането - обяснява Николай Петров от "Карнеги център" в Москва, - когато всичко започваше, той заяви, че страната няма нужда от радикални промени. Възможно е да е променил мнението си. А може би, както мислят други, той разбира, че модернизацията изисква време и няма да се спре, независимо от това

кой ще дойде на власт през 2012 г.

- Путин или Медведев. В края на краищата в навечерието на изборите през 2007 г. Путин говореше за общ проект, който ще се осъществява до 2020 г. Сега Сурков оглавява президентската комисия, която поддържа контактите с Белия дом. Той също така играе водеща роля в отношенията с асоциациите по правата на човека. В своя реч пред Думата неотдавна той заяви, че Русия е достатъчно съзряла за провеждане на фазата на либерализацията. Това е изумително твърдение, ако си спомним, че през 2006 г. Сурков издигна принципа за "суверенна демокрация", който предполага политическа система, основана на управлението само на една партия. Тази теория позволи на Путин да укрепи собствената си власт, което предизвика критика както вътре в страната, така и зад граница.
Последният член от екипа на модернизацията - Александър Хлопонин, е никелов магнат, който се е заел с опасно поръчение. От миналата пролет той е пълномощен представител на президента в новообразувания Северо-Кавказки федерален окръг, който обхваща седемте най-бедни провинции на Русия. Това е обширна територия, на която вйната продължава вече 15 години, където периодично се случват терористични нападения. Вчера бе взривена бомба във Владикавказ, Северна Осетия, което доведе до гибелта на 15 души. Медведев заповяда да се започне разследване, за да бъдат намерени виновните за организирането на терористичния акт, а войските обявиха повишена опасност в другите центрове на региона. Хлопонин - който не е военен, е млад и блестящ капитан в промишлеността с прекрасен административен опит. Той е бил губернатор на Красноярския край, който е богат на нефт и чието ниво на развитие е сред най-високите в страната. Путин и Медведев го помолиха да превърне Кавказ от бойно поле в делови център. Този план предполага борба с ислямските терористи и създаване на предпоставки за развитие на търговията. Това е не само въпрос на сигурността, но и културен преврат: в Кремъл смятат, че деградацията на Кавказ въплътява "демодернизацията", което е грандиозно препятствие за провеждането на реформите.
 

Гърция затваря всичко, без магазини и училища

автор:Дума

visibility 201

Брутално нападение над църква във Виена

автор:Дума

visibility 347

Белгия затваря магазините, хората ще работят от вкъщи

автор:Дума

visibility 197

Над 800 са ранените при труса в Турция

автор:Дума

visibility 196

Датата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ