14 Април 2024неделя17:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Вячеслав Шчелков:

Русия стриктно изпълнява ангажиментите си за АЕЦ "Белене"

Инвестираме, без нищо да сме получили до този момент, но невинаги парите са най-важният фактор, който може да влияе на отношенията ни, казва вицепрезидентът на компанията производител на реакторите за беленската централа

/ брой: 173

автор:Дума

visibility 1538

Интервю на Иван ДАЧЕВ

ВЯЧЕСЛАВ ШЧЕЛКОВ е роден на 6 юни 1973 г. в Москва. Средно образование завършва в стандартна гимназия в руската столица, след което е приет в Московския институт за приборостроене. Дипломира се със специалност "Специални материали в машиностроенето", която е свързана с атомната енергетика, топлоенергетиката и химическата промишленост. След завършване на института работи по специалността си в Руски научноизследователски институт по корозията в сферата на химическите материали. Записва научна аспирантура и след 3 години защитава кандидатска дисертация на тема "Изследвания на полимерното покритие в условията на въздействие на агресивна среда". В Научно-производственото обединение (НПО) "РОКОР" преминава през различни длъжности - от инженер до вицепрезидент и главен технолог на компанията. През 2002 г. става научен сътрудник към лабораторията на Института по физическа химия и електрохимия към Руската академия на науките. Понастоящем е старши научен сътрудник. Семеен, с едно дете.
Вицепрезидентът и главен конструктор на руското Научно-производствено обединение "РОКОР", което произвежда реакторите за АЕЦ "Белене", бе в Плевен, придружаван от депутата Румен Петков, председателя на Федерацията за приятелство с Русия и народите от ОНД проф. Захари Захариев и изпълнителния директор на Сдружение "Найден Геров" инж. Красимир Събев. Вячеслав Шчелков посети "Белене" и разгледа площадката на Втора атомна.


- Г-н Шчелков, как участва вашата компания НПО "РОКОР" в строителството на АЕЦ "Белене"?
- Не можем да участваме пряко, можем само да взаимодействаме с генералния изпълнител - руската компания "Атомстройекспорт". С нея си сътрудничим тясно. Но по силата на руското законодателство нямаме право да влизаме във връзка с българската страна, а само чрез оторизираната фирма. В един момент, когато всичко е договорено на правителствено ниво с българската страна - в случая НЕК, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, ние се включваме и следим чисто технологичните аспекти на този проект. На същия принцип са нещата и в Иран, където в момента се изгражда атомна електроцентрала.
Рекламации по отношение на технологичните аспекти няма и никой досега под никаква форма не е предявил към нас някакви претенции в екологичен, технологичен и пр. план. Ние не можем да се явим като пряк участник, но сме хората, които могат да затворят реактор. Спускат се изискванията както към инвеститора, така и към изпълнителя.
- Първият реактор за АЕЦ "Белене" готов ли е вече?
- Стриктно изпълняваме нашите ангажименти по договора, реакторът технологически е готов. Отново искам да подчертая, че Русия стриктно съблюдава това, което има като предварителни договорки с България.
- Противници на проекта "Белене" у нас се опитват да всяват психоза сред населението, напомняйки за аварията в Чернобил. Каква е разликата между чернобилските реактори и тези, които предстои да бъдат монтирани у нас?
- Нищо общо няма между двата вида. Чернобилският реактор е първо поколение 400 мегавата. Тогава ние прохождахме в атомната енергетика, допускаха се и грешки, от които сме си взели поука. А реакторите за АЕЦ "Белене" са трето поколение 1000-мегаватови. От 20 години в Русия работят генератори второ поколение, дори и с тях няма никакви технологични проблеми. Правят се известни модернизации, появяват се дребни проблеми в допълнителното оборудване, но те са незначителни, не представляват опасност и лесно се отстраняват. И това са реактори, пак повтарям, второ поколение, а сега говорим за трето поколение.
- Сътрудничите ли си със западни фирми?
- Явяваме се в голяма степен конкуренти и, разбира се, имаме ограничени възможности в достъпа до информация. Работим с китайски и японски атомни електроцентрали, чийто потенциал е значителен. Те са разбрали, че за развитието на техните икономики този ресурс е много важен. И са сметнали, че е три пъти по-скъпо да разработят техни реактори, отколкото да използват руските. Оказва се, че атомната енергия е най-евтината и най-чистата. Въпросите за безопасността, екологичността са решими въпроси.
- Какво ще спечели Русия от АЕЦ "Белене"?
- Има, разбира се, икономически фактори, затова ние сме заинтересовани от своите контракти - построяването на реакторите, обслужването им след пускането в експлоатация. Но важна роля играе и въпросът за преработването на отработеното ядрено гориво. Това също е ресурс, производство, икономически фактор. У нас има 9 ядрени станции, в които отработеното гориво се преработва. В света има дългогодишна перспектива за сътрудничество, за бъдещи икономически връзки. Съществува и политическият въпрос - в пределите на Европейския съюз, Азиатския район, Източния регион. В политически план все още е налице и противопоставянето на Америка (САЩ) и бившия Съветски съюз. Това са крупни държави, които не могат да бъдат сравнени, но в конкуренцията между тях - и финансова, и политическа, всичко е свързано. Разбира се, разширяването на сферата на влияние в света е много глобално. Ние сме заинтересовани и това е нормално в тази ситуация.
Активно работим и се стараем да създадем съвременен продукт и да го обслужим. Не искам да засягам детайлно политическите въпроси, основното е икономиката. Такъв мащабен проект, какъвто е една атомна електроцентрала, включва сложен комплекс от въпроси, които трябва да се решават. На мен ми се струва, че вървим по правилния път.
- Как се възприема в Русия забавянето на проекта АЕЦ "Белене"?
- Предварително договорените отношения бяха положителни до втория етап. Но икономически не са удачни нашите следващи вложения. От наша страна разработките и предложенията са дадени, но на този етап няма нищо платено. Ние имаме желание да си помогнем един на друг. Сега се вкарват в проекти 50 млрд. щ.д. на година субсидии, на газа се намалява цената. Ние даваме, инвестираме, без нищо да сме получили до този момент. Но все пак отчитаме, че невинаги парите са най-важният фактор, който може да влияе на отношенията ни.
- Какви са перспективите пред атомната енергетика на територията на Русия?
- Работим много активно в това направление, защото то е перспективно и с голямо бъдеще. Атомната енергия е най-икономичната и най-чистата от гледна точка на екологията. В Русия много атомни централи са строени през 60-те и 70-те години на миналия век и сега въпросът за продължаването на живота им е много важен. Необходимо е да се направят малки подобрения, за да се удължи животът на централите. Няма нужда да се затваря нещо, което работи, и на негово място да се строи ново.
Освен това по програма, която е заложил премиерът Владимир Путин, в близките 15-20 години ще бъдат построени около 20 енергоблока само в Русия. Първа е Ленинградската атомна електроцентрала, там сега се строят два нови блока, които ще бъдат пуснати в експлоатация след 2-3 години. Перспективата пред ядрената енергетика е огромна. Електроцентралите, които работят на мазут, не могат да обхванат никакви икономически рамки. Газовите ТЕЦ-ове имат перспектива от екологична гледна точка, защото са чисти, но коефициентът им на полезно действия е несравним с този на АЕЦ.

Техническият преглед удари 100 лева

автор:Дума

visibility 1011

/ брой: 70

Унищожават българските левове след приемане на еврото

автор:Дума

visibility 1101

/ брой: 70

Птичи грип във ферма с кокошки-носачки в Хасково

автор:Дума

visibility 994

/ брой: 70

България втора в ЕС по поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 932

/ брой: 70

Свалят обвиненията срещу Джулиан Асанж?

автор:Дума

visibility 1149

/ брой: 70

В Германия правописът вече не е важен

автор:Дума

visibility 1157

/ брой: 70

Левицата в Скопие с антибългарска кампания

автор:Дума

visibility 1040

/ брой: 70

Накратко

автор:Дума

visibility 879

/ брой: 70

Някога и сега

автор:Валентин Георгиев

visibility 1239

/ брой: 70

Страната на евро пуделите

visibility 1013

/ брой: 70

ВъзмОтително

автор:Таня Глухчева

visibility 948

/ брой: 70

Аферата "Боташ"

автор:Дума

visibility 859

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ