27 Септември 2023сряда03:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Русия модернизира войските си

"Осмото чудо на света" затваря небето над Москва

/ брой: 137

автор:Тодор Андреев

visibility 3592

Измина повече от една година от създаването на Войските за въздушно-космическа отбрана на Русия на 1 декември 2011 г. Това е принципно нов род въоръжени сили, предназначени за осигуряване сигурността на федерацията във въздушно-космическата сфера, които ще завършат формирането си в края на 2020 година. Съставът и задачите им се определят от схващането, че операциите на бъдещето ще носят ярко изразен тримерен и дори "многомерен" (суша-въздух-океан-близък космос) характер.
В момента се извършва дълбока модернизация на системата за противоракетна отбрана А-135 "Амур", предназначена за отразяване на ограничен ядрен удар по Москва и Централна Русия. Сърцето на "Амур" е така нареченото "осмо чудо на света" - моноимпулсната радиолокационна станция в сантиметровия диапазон "Дон-2Н" - уникално и много скъпо съоръжение. Станция с кръгов обзор, която непрекъснато контролира космическото пространство на височина 40 хил. км и позволява да се откриват в космоса балистични ракети и да се насочват противоракетите.
"Дон-2Н" представлява стационарен радиолокационен комплекс във вид на пресечена правилна пирамида с размери на страните на долната и горната основа 140 и 100 м с обща височина над 30 метра. На всичките четири странични страни са монтирани фазирани антенни решетки с диаметър 18 м за откриване и съпровождане на 100 цели и насочване на противоракетите. "Дон-2Н" е единствениият в света радар, който открива и проследява в космоса траекториите на 5-сантиметрови сфери.
Предстои създаването на мрежа от най-малко 20 най-нови радарни комплекса, която ще осигури пълен контрол на всички стратегически ракетоопасни направления на територията на Русия с необходимите показатели за предупреждение за ракетно-ядрен удар. До 2019 г. главният център за предупреждаване за ракетно нападание ще разполага с множество радиолокационни станции тип "Воронеж", разположени на всички ракетоопасни направления, които ще образуват затворено радиолокационно поле на териотирията на Руската федерация. Светът е изумен от възможностите на "Воронеж" - с една радиолокационна станция от този тип, която има висока заводска готовност, от голяма дистанция беше наблюдавано в детайли  авиационното нападение на Израел срещу Сирия - самолетите са летели на малка височина през планинска местност. Най-съвършените в света системи за противовъздушна отбрана днес се произвеждат в Русия.
На 20 декември 2012 г. на политона Сари-Шаган в Казахстан войските на въздушно-космическата отбрана успешно започнаха да експериментират нови противоракети.
Основа на войските за въздушно-космическа отбрана ще бъдат най-новите зенитно-ракетни системи С-400 "Дългата ръка", които се подготвят за стрелба само за 8 сек. и поразяват хиперзвукови цели на височина от 5 м до 30 км, заедно със С-500 "Самодържец", която е в процес на разработка.
С 24-килограмовата осколочна бойна част противоракетите С-400 поразяват задхоризонтни  цели извън границите на радиовидимостта на земните радари, включително и балистични ракети с максимална скорост над 3000 м/сек.
В публикувано изследване австралийският научен център Air Power Australia сравни възможностите на руската ПВО и американската бойна авиация и категорично заяви, че ПВО на Русия е достигнала такова ниво, което фактически изключва възможността в случай на военен конфликт американската авиация да оцелее. На руската ПВО не са способни да се противопоставят не само основните американски бойни самолети F-15, F-16 и F/A-18, но дори и перспективният многоцелев изтребител пето поколение F-35.
Основа на войските за въздушно-космическа отбрана след 2015 г. ще стане качествено новият тайнствен образец на руското въоръжение, комплексът С-500 "Самодържец". Предполага се, че той ще открива цели на разстояние 600-700 км и ще унищожава ракети със средна далекобойност, оперативно-тактически ракети и ще обстрелва ракети в близкия космос, като по такъв начин ще бъде стратегическо оръжие. Системата ще унищожава и хиперзвукови цели, летящи със скорост от 5 до 7 хиляди метра в секунда. Очаква се първият комплекс С-500 да постъпи на въоръжение още през 2013 година. А до 2020 г. армията ще получи около 10 дивизиона от тези системи. Западни източници твърдят, че Русия разработва и система С-1000, която след 10-15 години ще прехваща и унищожава въздушни носители на високоточни оръжия на разстояние до 3000 км.
Генерал-полковник Владимир Поповкин съобщи, че над посолствата на Москва по света могат да бъдат монтирани специални станции, които ще са част от системата за контрол на космическото пространство и съществен елемент на руската противоракетна отбрана (ПРО). Това ще позволи да бъде фиксиран първият стадий от пуска на противниковите ракети, който сега е невидим за руските сили за отбрана. Станциите, които ще заемат място на половин стая, няма да се обслужват от персонал, а ще се управляват дистанционно от команден център, изграден в гр. Краснознаменск. По скрит радиоканал ще се подават програми за наблюдение и съпровождане на откритите обекти. Станциите ще се проверяват само веднъж годишно. Генералът твърди, че Москва вече е изпробвала подобна система за контрол и наблюдение на ракети по време на стартиране при изстрелването на руската "Космос-3М".
Големи перспективи има противоракетното микровълново оръжие.
Днес опростено войната изглежда така: орбитална космическа групировка разузнава целите, а ударните сили - авиацията, военноморският флот ги поразяват с високоточни бомби и ракети, които се управляват от спътници. Една част от космическите апарати търси целите по земята и мигновено предава координатите им в щабовете, на полевите команрдири, пилотите и моряците. Друга част осигурява свръзката на бойните единици, работата на глобалните компютърни мрежи, обработващи огромен масив разузнавателна информация, постъпваща от орбиталните, въздушните и наземните системи. Трета част подслушва разговорите в лагера на неприятеля. Четвърта стоварва върху противника лавина теле- и радиопредавания, които пречупват волята му за съпротива, управлявайки поведението на цели народи. Всичките тези спътници, обединени в глобална система, представляват информационно-орбитално оръжие. Благодарение на него командирът на танковото съединение вижда на дисплея не само бойното поле и бойния ред на противника, той знае колко снаряда и гориво са останали във всеки негов танк. Групите морски пехотинци десантирали на непозната местност без подготовка виждат всички уязвими места в отбраната на противника. Действията на осигурената по този начин армия наподобява бой между зрящи и слепи хора.
Днес, повече от вчера, е ясно, че всяка велика сила, която разчита на високоточните конвенционални оръжия, лишена от зорките си "космически очи" и "уши" се превръща в сляп циклоп. Едно ефективно противоспътниково оръжие би превърнало високоточните бомби и ракети в най-обикновени средства с ниска ефективност.
Руският комплекс за борба със спътници "Крона", който се състои от наземен и въздушен компонент, определя координатите на космическите обекти и служи за насочване на системите от противокосмическата отбрана. Наземният радар и лазер на височина 3500 км не просто виждат спътника, но и определят неговата държавна принадлежност, особеност на конструкцията, предназначението и движението. Това е безценна информация за сваляне на спътници с наземни и авиационни ракети. Височинни прехващачи МиГ-31 могат да изстрелват антиспътникови ракети "Контакт".
Днес в Москва се монтира мощен лазер, който ще поеме дежурството през 2014 година. Разработва се мащабна програма "Арктика" за пълен контрол на 200-милната арктическа зона на Русия. В момента се разработва и най-грандиозната разузнавателна система в Русия за цялата история "Акварел", която ще бъде свързана с приемо-предавателни станции на земята от Калинград до Камчатка.
Руските експерти, повлияни от думите на президента Путин: "голямо, ако не и решаващо значение в определяне характера на въоръжената борба ще имат военните възможности на страните в космическото пространство", усилено разработват свръхсекретни системи, една от които е "Ангара" - най-важното направление за реализиране на ракети с космическо предназначение, и подготвят за разгръщане орбитални космически групировки. Очаква се в хода на военната реформа до 2015 г. да бъде подготвена за извеждане при необходимост групировка от неколкостотин миниспътника с маса само 2 кг, с различно предназначение, които трудно се откриват. Групировката ще се ръководи от Космическите войски.
Това е само малка част от появилата се информация за секретните военни проекти на Русия, които подсказват сериозната подготовка на Москва за отбрана на федерацията.


Самоходният зенитен ракетен комплекс "Панцир"


Руска антиракета


"Дон-2Н"


Радарът "Воронеж"

Пак ни пробутват овче сирене от краве мляко

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 185

Отлагаме еврото за 2025 г.

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 185

Tунелът "Петрохан" под въпрос

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 185

Ваучерите за храна стават електронни

автор:Дума

visibility 859

/ брой: 184

Отново ескалация в Северно Косово

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 185

Мелони призна за провал с мигрантите

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 185

Крайнодесни влизат във френския Сенат

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 185

Медиен октопод

автор:Александър Симов

visibility 362

/ брой: 185

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 320

/ брой: 185

Анатема!

автор:Боян Бойчев

visibility 374

/ брой: 185

Народът се вдигна в защита на руската църква

автор:Георги Димитров

visibility 360

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ