30 Октомври 2020петък12:14 ч.

Румен Радев: Властта търси хаос и манипулация на изборите, налагам вето на Изборния кодекс

автор:Дума

visibility 380

Президентът Румен Радев наложи вето върху част от текстове в закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

Това стана ясно по време на четвъртото му за септември обръщение към народа.

Тези промени водят до служебна победа на управляващите, подчера държавният глава. 

 "Уважаеми сънародници, започна обръщението си Радев, трите месеца на многохилядни национални протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор са свидетелство за дълбока криза на демокрацията. Сондажите регистрират рухналото обществено доверие в управляващите. Знаете, че изборите са фундаментът на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред. Отказът на властта да чуе гласът на гражданското удължава агонията. В тази ситуация кабинетът не управлява, а търси избягването на политическата и правна отговорност за многобройните скандали, белязали последните години", посочи той.

 Президентът остро разкритикува промените в Изборния кодекс, които предизвикаха всеобщо недоволство. Той се спря подробно на всички текстове, които прие мнозинството напук на мнението на специалисти и на опозицията.

 "През миналата година законодателят постанови изисквания за машинно гласуване за президентски и парламентарни избори. С последните промени обаче се позволява едновременно въвеждане и на хартиен, и на машинен вот, което обезсмисля машинното гласуване. Тези решения трудно може да се обяснят с друго освен с желанието да се отворят възможности за хаос и изборни манипулации на управляващите.

 Прехвърлянето на отговорност върху ЦИК да определят дали да се наемат или закупуват машините, на практика означава бягство от отговорност на парламента. Законодателят лишава централната избирателна комисия от възможността да определи изпълнител за компютърната обработка на гласувалите и на данните от гласуването. Като изцяло вменява тези дейности на "Информационно обслужване АД", пренебрегвайки редица разпоредби за конкурсното начало в стопанската дейност и предотвратяването на злоупотребата с монополизма и нелоялната конкуренция", заяви Радев в обръщението си към българския народ.

 "Исканията за оставка на правителството и главния прокурор са свидетелство за дълбока криза на демокрацията. Сондажите регистрират рухналото обществено доверие в управляващите. Знаете, че изборите са фундаментът на всяка демокрацията и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред. Отказът на властта да чуе гласа на гражданите удължава агонията.

 В тази ситуацията кабинетът не управлява, а търси избягването на политическата и правна отговорност за многобройните скандали, белязали последните години. Посегателството върху изборния кодекс е подчинено на същата цел."

 С оглед на изложеното налагам вето върху част от разпоредбите върху закона за изборния кодекс, завърши Радев.

 

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 42

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ