24 Ноември 2020вторник12:03 ч.

Под мотото "Насърчаване на демокрацията и социалната справедливост" преминава дейността на "Фридрих Еберт"

Румен Радев: Преходът се оказа сложен процес, изпълнен с разочарование

С 30 снимки Иван Стоименов показа важните събития и личности от последните 30 години

/ брой: 189

автор:Павлета Давидова

visibility 1189

Продължаващият 30-годишен преход, промените, очакванията и реалностите на българите бяха акцент при отбелязването на 25-годишнината на българския клон на фондация "Фридрих Еберт". Десетки гости уважиха честването в София и поздравиха директора на бюрото Хелене Кортлендер. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова също бяха сред официалните лица.

"Успяхме да придвижим обществено-политическия живот към демократично управление. Но процесът беше свързан с дълбоки, понякога съпроводени с катаклизми обществено-политически промени и това бързо ни лиши от илюзията, че преходът е еднократен акт. Той се оказа сложен, многовекторен, дълбок процес, зареден с много енергия, с много надежди и очакване, но и с много превратности и разочарования", заяви държавният глава.

Радев отправи и въпрос, който всички си задават: изгубихме ли се в прехода. "Защо България продължава да се топи и защо опустошителната демографска криза е най-голяма заплаха за настоящето и бъдещето на България? Защо не успяхме да постигнем желаните стандарт и качество на живот и стотици хиляди българи живеят в бедност и социално изключване? Защо не успяхме да постигнем висок, устойчив икономически темп на развитие, който да ни отведе по-бързо към средното равнище за Европа и да даде перспектива на младите хора, така че да остават в България", попита президентът. По думите му търсенето на отговор само в цифри и икономически измерители не е достатъчно. Истинските въпроси според Радев са други. "Имаме ли реално разделение на властите? Гарантират ли се свободата и равните възможности? Гарантирана ли е и необратимостта на демократичните процеси? Доколко гражданите са овластени да оказват влияние върху управлението и неговия контрол?", продължи той с острите въпроси. Радев подчерта, че разделението на властите ерозира, когато парламентът е зависим от правителството и не може да го контролира така, както е заложено в Конституцията.

"Когато се задушава свободата на медиите, се заглушава и гласът на гражданите. Когато корупцията, особено по високите етажи на властта, остава безнаказана, гражданите губят доверие в правовата държава. Когато управлението започва да става непрозрачно, безотчетно, безконтролно, когато се харчат и то колосални обществени ресурси без или с фиктивни обществени поръчки, когато качеството не отговаря на изразходваните средства, тогава гражданите започват да губят доверие в управлението", предупреди Радев.

Юбилея на "Фридрих Еберт" уважи новият посланик на Германия у нас Кристоф Айнхорн. Той предизвика усмивки в залата, като избра да опише ситуацията с думата "бъркотия", произнесена на български. Според него изминалите 30 г. обаче могат да се въплътят в думата "свобода".

"30 години преход в 30 снимки" е озаглавена изложбата на политическия фоторепортер Иван Стоименов. "С падането на Берлинската стена всички очаквахме, че нещо ново ще ни се случи. Надеждите бяха големи, но, както виждаме, се оказа, че демокрацията не е чак толкова лесно нещо", заяви той при откриването. Стоименов подчерта, че се е опитал да покаже човешкото лице на социализма. Времето показа, че не всичко ново е по-добро от старото, обобщи той. Дълъг ще е разговорът защо избрах точно тези снимки, уточни той. Фотографиите му улавят основни мигове от зората на демокрацията, протестите, важни политически събития.

Поздравление от ПГ "БСП за България" отправи зам.-председателят Крум Зарков. По няколко думи споделиха и президентите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов.

С 43% са скочили дълговите проблеми на фирмите

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 224

Таксита и автобуси плашат да спрат работа в сряда

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 224

Над 70% срив на въздушния транспорт и туризма

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 224

С парите от такса "водомер" щели да ремонтират мрежата

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 224

Великобритания разхлабва част от мерките от 2 декември

автор:Дума

visibility 165

Масово безплатно тестване в Загреб

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 224

Байдън избра трансатлантик за дипломат №1 на САЩ

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 224

Вебер: Ако не беше пандемията, ЕНП да е изгонила Орбан

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 224

И Нощта на учените - онлайн

автор:Велиана Христова

visibility 167

/ брой: 224

Нямало фашизъм в България ли?

visibility 411

/ брой: 224

Датата

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 224

Никъде другаде в ЕС хора не издъхват на стълбите пред болница

автор:Дума

visibility 305

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ