11 Декември 2019сряда09:51 ч.

Румен Радев: БАН е нашият национален капитал

Академията ни е желан партньор навсякъде по света

/ брой: 196

автор:Дума

visibility 553

Научните институти на БАН и учените ни са нашият национален капитал, призван да отваря вратите на България по света, да търси рационалните решения в сложно време. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на тържествения концерт в НДК, с който на 12 октомври бе отбелязана 150-годишнината от създаването на БАН. В словото си президентът заяви: "Много са проблемите на човечеството, за които само науката може да даде отговори; българската наука работи активно в сътрудничество с партньорски центрове, използва оптимално европейската концепция за отворена наука". Президентът отбеляза, че днес нашите учени нерядко са принудени да търсят призвание в чужди научни центрове и лаборатории.

В последните години държавата и учените са в добър диалог, отчете министър Красимир Вълчев. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски очерта най-големите постижения на академията, запазили ни лидерство по света, но и проблемите в последните години.

В събота в БАН за юбилея се събраха гости от сродни академии и научни центрове, международни научни институции и университети от Европа и света. Председателят на Международния европейски съвет (IEC) проф. Дея Реди заяви, че БАН е първи интелектуален център в България, който осъществява изследвания на високо ниво и продължава да бъде желан партньор в света. БАН е сред основателите на Федерацията на европейските академии на науките (ALLEA) преди 25 години и участва активно в много наши дейности, подчерта проф. Греъм Кей, зам.-председател на ALLEA. Присъствието на толкова гости от всички части на Европа и света, от различни области на науката е символ на общност и солидарност, от която БАН е част, каза шефът на Научния консултативен съвет на европейските академии (EASAC) проф. Тиери Курвоазие. 

Днес изявите в чест на юбилея продължават. От 14 ч. в галерията на открито пред "Кристал" БАН показва изложба за основателите и учените на академията, подготвена от Централната библиотека на БАН. От 16 ч. в централната сграда на академията Институтът по физика на твърдото тяло открива атрактивна изложба "Технологии и материали в полза на обществото".

Остава облачно и мъгливо в сряда

автор:Дума

visibility 0

Коли горят на столичен паркинг

автор:Дума

visibility 782

12 нови случая на морбили в Пазарджишко

автор:Дума

visibility 84

400 лева за преглед в софийска болница

автор:Аида Паникян

visibility 145

/ брой: 238

Омбудсманът до КФН: Бонус-малус ощетява гражданите

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 238

С 11 млн. са намалели животните за месо за 30 г.

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 238

Четвърти сме в ЕС по харчове за храна

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 238

Фирми от всички сектори ще търсят нови служители догодина

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 238

Турция готви сондажи и в Черно море

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 238

"Четворката" преодоля застоя

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 238

Стрелба в болница

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 238

Кратки новини

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 238

Не се вижда краят на съседските войни

автор:Евгени Гаврилов

visibility 136

/ брой: 238

А след лъжата накъде?

автор:Николай Шопов

visibility 127

/ брой: 238

Фашисткият преврат в Боливия

автор:Иван Аладжов

visibility 122

/ брой: 238

НИМ изпраща годината с голяма изложба

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ