21 Октомври 2021четвъртък17:12 ч.

Румен Радев: БАН е нашият национален капитал

Академията ни е желан партньор навсякъде по света

/ брой: 196

автор:Дума

visibility 1003

Научните институти на БАН и учените ни са нашият национален капитал, призван да отваря вратите на България по света, да търси рационалните решения в сложно време. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на тържествения концерт в НДК, с който на 12 октомври бе отбелязана 150-годишнината от създаването на БАН. В словото си президентът заяви: "Много са проблемите на човечеството, за които само науката може да даде отговори; българската наука работи активно в сътрудничество с партньорски центрове, използва оптимално европейската концепция за отворена наука". Президентът отбеляза, че днес нашите учени нерядко са принудени да търсят призвание в чужди научни центрове и лаборатории.

В последните години държавата и учените са в добър диалог, отчете министър Красимир Вълчев. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски очерта най-големите постижения на академията, запазили ни лидерство по света, но и проблемите в последните години.

В събота в БАН за юбилея се събраха гости от сродни академии и научни центрове, международни научни институции и университети от Европа и света. Председателят на Международния европейски съвет (IEC) проф. Дея Реди заяви, че БАН е първи интелектуален център в България, който осъществява изследвания на високо ниво и продължава да бъде желан партньор в света. БАН е сред основателите на Федерацията на европейските академии на науките (ALLEA) преди 25 години и участва активно в много наши дейности, подчерта проф. Греъм Кей, зам.-председател на ALLEA. Присъствието на толкова гости от всички части на Европа и света, от различни области на науката е символ на общност и солидарност, от която БАН е част, каза шефът на Научния консултативен съвет на европейските академии (EASAC) проф. Тиери Курвоазие. 

Днес изявите в чест на юбилея продължават. От 14 ч. в галерията на открито пред "Кристал" БАН показва изложба за основателите и учените на академията, подготвена от Централната библиотека на БАН. От 16 ч. в централната сграда на академията Институтът по физика на твърдото тяло открива атрактивна изложба "Технологии и материали в полза на обществото".

„Галъп“: Румен Радев има шанс да спечели на първия тур

автор:Дума

visibility 144

ЦИК успокои: Без зелен сертификат за гласуване

автор:Дума

visibility 177

„Демократична България“ иска КСНС заради COVID кризата

автор:Дума

visibility 147

ЕК призова държавите да махнат данъците върху енергията

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 202

Чуждите инвестиции се сринаха с 60%

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 202

Няма да получим аванс по Плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 202

"Булгартрансгаз" иска евросубсидия да разшири хранилището си

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 202

Франция удължава зелените пропуски до август 2022-а

автор:Дума

visibility 210

България е четвърта по КОВИД-смъртност

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 202

ЕК: София и Скопие спешно да разрешат спора си

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 202

Вишеград е срещу ценовата политика на Брюксел

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 202

Харакири

автор:Велиана Христова

visibility 406

/ брой: 202

Все сме трън на всички заради Македония

автор:Христо Георгиев

visibility 519

/ брой: 202

Да дразниш Дракона

visibility 389

/ брой: 202

Спекулативно време

автор:Лозан Такев

visibility 204

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ