17 Юни 2024понеделник10:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Румен Овчаров: Само БСП може да предложи правилните решения

БСП е уникална партия, в която старите предатели се представят за "нови" лица, заяви членът на Националния съвет на партията

/ брой: 14

автор:Нора Стоичкова

visibility 410

Интервю на Нора СТОИЧКОВА, БСТВ


- Г-н Овчаров, труден ли е изходът от политическата криза?

- Големите и не толкова големите политически сили си играят от окопите и не искат да излязат от там. Не искат да разберат, че ситуацията в страната вече е неспасяема. Ние сме в един блокаж, от който трябва да се намери начин да се излезе. Струва ми се, че БСП го направи по най-добрия възможен начин. Отворено - търсим общите неща и диалог. И онези, които сега се смятат за достатъчно велики и себедостатъчни, не участваха в тази среща. Хората видяха кой може да загърби тяснопартийните си интереси и да потърси това, което ще обедини всички за решаването на проблемите. Това ще има и определен ефект върху тези политически сили на предстоящите избори.

- Тези, които сега се правят на велики, ще бъдат наказани на изборите от самите избиратели. 

- Много беше странно да гледаме какво се прави по първите два мандата. Бойко Борисов и ГЕРБ тогава направиха един грешен извод: повярваха си, че след като избраха Вежди Рашидов за председател, могат да се върнат през парадния вход във властта. И с малко макиаж - проф. Габровски като фасада, но пак сме си същите. Ако обичате да ни подкрепите тук на бърза ръка в парламента, за да направим правителство. Е, няма как да стане така вече. Борисов и ГЕРБ имат грехове, които трябва поне да покажат, че са тръгнали да ги оправят. 

Още по-елементарни бяха от "Продължаваме промяната" и ДБ. Те влязоха веднага в коловоза на "Има такъв народ". Малко сме, не стигаме, ама сме ние. Няма да съгласуваме никакви позиции. Ще ни подкрепяте, ако искате да има правителство. Не става така. В тази ситуация, трябва да се търси друг подход. БСП предложи най-добрия възможен подход. В трудни ситуации на БСП се пада трудното решение, защото това е единствената партия, която може да предложи подходящите решения.

ЗА ПОВЕДЕНИЕТО НА "ВЪТРЕШНАТА ОПОЗИЦИЯ"

- В тази сложна ситуация на пленума на партията в сряда т.нар. "вътрешна опозиция" отново изрази обратната позиция на мнозинството. 

- Т.нар. "вътрешна опозиция" в БСП, която крещеше, че БСП трябва веднага да върне мандата, интересно не гракна по време на пленума. Преди това писаха, говориха по медиите, че БСП трябва да върне веднага мандата. Но само 4 души гласуваха "против", а двама - "въздържал се". Очевидно схванаха, че правят много лоша услуга на президента, който казва, че БСП е най-диалогичната партия. Че само БСП може да се опита да реши проблема. А част от тях, които директно са назначени от президента, при това на места, от които нищо не разбират и затова ги нарекох "хрантутници", та те изведнъж тръгнаха да компрометират самия президент. И изглежда някой им даде знак, че правят глупости, и те бяха съвсем кротки на пленума.

- Същите тези хора тръгнаха да правят "ново ляво" и да търсят обединение с БСП за общи листи на предстоящите избори. Какво е това чудо?

- Преди повече от 15 години бях казал, че БСП е уникална партия, в която старите предатели след 3-4 години се явяват като "нови" лица. И за последните 20 години някои хора успяха да направят това по няколко пъти - да ни предадат и да се явят после като "нови" лица.

Сега влизаме в следващия абсурд. Тези, които късаха и рязаха живо месо от БСП, за да задоволят личните си амбиции и претенции, сега ни се явяват като "обединители" на БСП. Че и на лявото. И то как го обединяват? Като го разединяват.

Всяко нещо има своите граници. Този номер вече е игран. През 1998 г., след като БСП беше свалена от власт и Георги Първанов стана председател на партията, се формира едно т.нар. "Генералско движение". То имаше за цел да обедини и спаси БСП. Аз вече бях станал острие на партията тогава, заяждах се с Иван Костов и т.н., та ген. Любен Гоцев ми се обажда няколко пъти да отида при тях и да подкрепя движението. Тогава му отговорих: "Вижте, другарю генерал 

Проблемите на БСП се решават в БСП

БСП е субект в политиката и не може някой от някъде си да обединява партията!" Така че не може някой от някъде си да ни обединява. Да не говорим, че част от тези хора са и членове на партията. Това са абсурдни неща. Не мисля, че има някаква реална перспектива пред техните усилия. Но пък ако погледнем откъм добрата страна - нека влязат в парламента, така че да имаме коалиционен партньор...

- Първо, трябва да напуснат БСП, не мислите ли?

- Наистина не съм привърженик на организационните мерки: изключване, разформироване на организации и т.н. Защото не смятам, че са признак на добро организационно състояние. Да, в някои случаи се налагат. Има една мисъл на Оскар Уайлд, че болните амбиции са естественото развитие на посредствеността. А аз мога да добавя, че предателството е естествен завършек на тези болни амбиции. 

ЗА АФЕРАТА "НЕКСО" И СКАНДАЛА В "ДИ ВЕЛТ"

- Какво е отношението ви към последния скандал - аферата "Нексо"? 

- Представете си, ако това се беше случило с БСП, какъв шум щеше да се вдигне. Представяте ли си същата тази глутница, извинявам се, какво щеше да направи с БСП? Тези същите хора, които се изживяваха като "ум, чест и съвест" на България, те винаги бяха прави, обясняваха как този е корумпиран, как онзи е задкулисен, а сега?! Да оставим настрана доколко са престъпни действията на "Нексо", но самият факт, че 8 ли, 9 ли щатски прокурори ги разследват, както и Финансовото разузнаване на Великобритания, на Германия, говори само по себе си. 400 хил. лв. са дадени като спонсорство за една партия. Ако това не е нарушение и индиректно избягване на Закона за политическите партии, в който е забранено икономически структури да финансират политическа дейност, какво е това?

- Чиста корупция.

- И тези се правят като в поговорката: ти го плюеш, то вика - дъжд вали. И понеже говорим за тези хора, сега гледам кризисния пиар как, видите ли, Кирил Петков и Асен Василев спасили Украйна с оръжие и с дизел.

Относно дизела - те юли приеха специално постановление на МС, с което забраниха на "Лукойл" да изнася продукти, произведени от рафинерията. Тогава обяснявах, че спирането на износа означава спирането на рафинерията, а спирането на рафинерията означава, че България остава без горива. Още юли им казвах, че в момента рафинерията продава в България двойно повече количества дизел, отколкото обикновено. Обикновено продава по 100 000 т, а тогава продаваше над 200 000 т. Около 110-120 000 т отиваха директно за Украйна през български посредници. Така че тези двамата нямат заслуга, защото те не знаеха какво се случва. Даже се опитаха да попречат и сега си измислиха някакви статии в "Ди Велт", че, видите ли, те спасили Украйна. 

ЗА ЕНЕРГИЙНАТА СТРАТЕГИЯ И АТОМНАТА ЕНЕРГЕТИКА

- Как ще коментирате новата енергийна стратегия, представена от служебния кабинет на Радев? Тя беше обявена, след като се взеха много бързи и съмнителни решения в атомната ни енергетика.

- От моя опит в енергетиката и със строежа на нови реактори у нас забелязвам следната особеност - когато започне да се говори за строителство на нови атомни блокове, обикновено преди това се е взело решение, което или директно води до спиране на ядрени реактори в България, или впоследствие ще доведе дотам. Сега сме точно в тази ситуация с действията на служебното правителство, а и на парламента.

Ние на практика сме изправени пред реалната опасност още 2027, 2029 година да спрем и 5-и, и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Много се страхувам, че тези гласувания в НС и тези стратегии имат задача да хвърлят прах в очите на хората. Колкото и да се увеличават ВЕИ-тата и фотоволтаиците, това няма да ни реши въпросите с базовата енергия. Това може да се реши в България само чрез нови ядрени мощности.

Не ви ли прави впечатление как странно това служебно правителство и този служебен министър, който дойде с идеята да предоговори и да възобнови разговорите с "Газпром", после изведнъж забрави за това? Той забрави, но благодарение на него България продължава да плаща скъпо и  прескъпо. За месеците от април до края на годината сме платили над 1 млрд. повече за природен газ, който пак е руски, но го взимаме през Турция, през Гърция и т.н.

Защо това правителство, което искаше да прави търгове за ядрено гориво, изведнъж реши да подпише директно договора с "Уестингхаус"? Защото на 10 ноември американското посолство и посолството на Великобритания внасят нота, след която българското правителство козирува и веднага подписва. В енергетиката обаче всяко днешно решение има отзвук с десетилетия напред. И, докато позволяваме да си играят така, ще бъде това. 

 

Със съкращения

Едното платно на "Струма" ще е извън дефилето

автор:Дума

visibility 1533

/ брой: 111

Произвеждаме все по-малко плодове

автор:Дума

visibility 1425

/ брой: 111

Задава се голям излишък на петрол

автор:Дума

visibility 1350

/ брой: 111

Пускат еднодневна винетка за леките коли

автор:Дума

visibility 1283

/ брой: 111

Не давайте партията на търговците

автор:Дума

visibility 1608

/ брой: 111

Трябва ни управление на широка основа

автор:

visibility 1522

/ брой: 111

БСП е жертва на структурите си

visibility 1657

/ брой: 111

Конференция за мир или "път към нищото"

автор:Таня Глухчева

visibility 1504

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ