19 Септември 2020събота12:26 ч.

Снимка Емилия КОСТАДИНОВА

Интервю

Румен Овчаров: Присъдата ми е абсурдна и поръчкова

Процесът срещу мен е по заръка на Борисов, изпълнена от Гешев, твърди бившият министър на икономиката и енергетиката

/ брой: 150

автор:Юлия Кулинска

visibility 1378

- Г-н Овчаров, 13 години след като не сте министър на икономиката и енергетиката, бяхте осъден на първа инстанция на 2 години условно и да възстановите на държавата 16 млн. лв. Мотивите за присъдата са безстопанственост. Как ще коментирате решението на Специализирания съд?

- Присъдата ми е абсурдна и поръчкова. Осъден съм, че като министър не съм упражнил контрол върху едно дружество и не съм му събрал наемите. Това е абсурдно, защото държавата упражнява правата си като собственик на капитала на акционерни дружества по правилата на Търговския закон. Министърът играе ролята на общо събрание и няма управленски функции. Напротив, участието му в оперативното управление на тези дружества е забранено. По същия начин в специално издадения от МС правилник за правата на държавата като собственик никъде не е записано, че министърът има право да контролира или да управлява дружествата, на които е принципал. В системата на Министерството на икономиката и енергетиката, когато аз бях министър, те бяха над 200. Как си представяте министър да осъществява контрол над всички договори, които сключва всяко от тях!? 

- Едно от обвиненията е, че като принципал на "Мини Бобов дол" ЕАД сте нарушили задълженията си и умишлено не сте упражнили контрол върху дейността на изп. директор Пламен Стефанов и с договор за наем са били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма "Ораново" ЕООД.

- Вече обясних, че никой министър няма право да се намесва в управлението на дружество. Вторият абсурд в присъдата е, че наемът, който уж не е събран, на практика в периода, в който съм министър, е изплатен напълно. Присъдата е абсурдна и заради това, че даже и да не беше изплатен, по всички правила на наказателното производство наемът е дължим, и по тази причина не може да бъде щета. Всички тези неща правят абсурдно самото осъждане. Да не говорим за факта, че т.нар. граждански иск е обоснован върху неплатени социални осигуровки на дружеството, които са натрупани, преди да стана министър. След като поемам поста, те започват да се плащат. След като напуснах министерството, плащанията са спрени.

- Заявихте, че присъдата е и поръчкова. Кое ви дава основание да твърдите това?

- Решението на съда поражда няколко въпроса, които ми дават повод за подобно твърдение. Задълженията на дружеството са натрупани от министрите преди мен и на практика са го довели до несъстоятелност, обявена от 1 януари 2004 г., и няма как да има щета за целия период след тази дата. И никоя прокуратура не се интересува от министрите, които не са събрали над 3,4 млн. лв. от наеми, натрупали са задължения за над 40 млн. лв., от които 15 млн. лв. неплатени осигуровки. Интересно, по каква логика се търси отговорност от мен за това? След мен въобще не се изплащат наемите. След 2009 г. те дори не се фактурират. Но прокуратурата не се интересува и от този период. А се интересува само от едната година, в която аз съм бил министър. 

Прокуратурата не се интересува и от периода 2005-2009 г., когато Бойко Борисов беше кмет на София, а "Топлофикация" имаше над 50 млн. лв. несъбрани вземания от клиенти и половин милиард задължения. Защо той не е съден? Това продължава и сега. Защо Йорданка Фандъкова не е съдена? Държавата загуби и подари на Васил Божков 700 млн. лв. от несъбрани такси от хазарта. При това става дума не за стопанско дружество, на което министърът е принципал, а за административна структура, която е директно подчинена на министъра на финансите. БЕХ има да събира повече от 2 млрд. лв., енергийните дружества дължат милиарди и трупат стотици милиони загуби. Къде са министрите на транспорта и на регионалното развитие, чиито структури са с милиарди загуби? Ами несъбраните вземания на водните дружества? Виновен е само Румен Овчаров, че не е събрал наем, който на практика е бил събран.

- Има ли репресивен елемент в процеса?

- Категорично да. Ще припомня как започна сагата с "Мини Бобов дол". Началото е през 2016 г., когато Христо Ковачки започна поетапно да затваря рудниците. Тогава 120 миньори от рудник "Бабино" отказаха да излязат от галериите след края на смяната в знак на протест, че са с неизплатени заплати и осигуровки, че остават без работа. При тях отидоха депутати от БСП и Мая Манолова, която беше омбудсман. И тогава "героите" от ГЕРБ чисто по мутренски, когато се почувстват уязвени, наказват този, който казва истината за тях. И обявиха, че проблемът е започнал, след като Румен Овчаров подарил без пари мините на някого. Извадих договора и им показах как от всеки произведен тон въглиша "Мини Бобов дол" губи по 20 лв., а след сключения договор за наем получава чисти пари 2-5 лв. за тон. И тогава казах, че през 2006 и 2007 г. спасихме работните места на миньорите, спасихме поминъка на целия регион, докато единственото, което прави ГЕРБ, е да брани бизнеса на Христо Ковачки. По това време той имаше задължения в размер над 400 млн. лв. към НОИ, НАП, "Булгаргаз" и т.н. В резултат на думите ми депутатът от ГЕРБ Валентин Николов "случайно" получи един договор как фирмата-наемател след известно време е променила собственика си срещу определена сума пари. Депутатите от ГЕРБ веднага изтичаха при Сотир Цацаров, тогава главен прокурор, той моментално се задейства и възобнови проверката по този случай, прекратявана три пъти преди това. Това се случи в началото на 2017 г. Прокурорките толкова бързаха да не изтекат последните дни на давността, че ме привлякоха като обвиняем за несъбрани концесионни такси, без да знаят, че дружеството е освободено от такива. И тогава всичко беше поръчково, така продължава и до момента. 

- Как протече самият процес? Допуснати ли бяха свидетели по делото?

- Обвинението беше готвено от прокурорки от СГП. Съдията върна делото в първия му вариант с указания за търсене на доказателства. След една година спецпрокуратурата внесе отново обвинителен акт - разширена версия на първия. Този път съдията допусна делото с аргументите, че явно прокуратурата няма да измисли нищо, но трябва да го вкараме в съда, защото на Овчаров ще му изтече абсолютната давност. През целия едногодишен период моят адвокат Васил Василев непрекъсното искаше отвод на съда, защото съдията Пламен Евгениев беше кандидат за шеф на апелативната спецпрокуратура. При съществуващата съдебна система на България неговото избиране за такъв е изцяло в ръцете на прокурорската квота на ВСС, тотално контролирана от Иван Гешев. И този съдия няма как да бъде обективен по отношение на държавното обвинение. По-важното е, че Евгениев  не допусна нито един свидетел на защитата, нито една експертиза, поискана от защитата. Той даде ход на делото на 26 юни, въпреки че единият от обвиняемите Пламен Стефанов, изп. директор на "Мини Бобов дол", беше в болница. Толкова много бързаше. Според юристи това е грубо нарушение на НПК. На 29 юли нашите искания за експертиза бяха отхвърлени. На 31 юли започнаха пледоариите на прокурорите и на защитата и час след тях присъдата бе прочетена. Което означава, че тя е била решена много по-рано. 

В този период тръгнаха протестите, Гешев влезе в президентството, БСП изрази категорична позиция за неговата оставка и направи митинга "Бузлуджа на жълтите павета". За всички стана очевидно, че изходът от политическата криза в държавата е в пряка зависимост от ясната и категорична опозиционност на БСП. Затова свързвам политическата поръчка и с лидерската битка в БСП. 

- Бойко Борисов заяви в сряда, че е готов да си подаде оставката, но правителството да остане на ГЕРБ. От какво се страхува премиерът?

- ГЕРБ и придворните им социолози и политолози твърдят, че не искат предсрочни избори, защото, видите ли, президентът ще вземе властта с някакви си извънредни положения и други подобни глупости. Отговорът е много по-простичък. ГЕРБ се страхуват, че Румен Радев при второ служебно правителство няма да направи грешката, която направи при първото. Няма да назначи кабинет, който да обяви, че приоритет му е приемствеността в политиката. Всъщност, Борисов се страхува от това, че ново служебно правителство ще разкъса мрежата му за купуване на избиратели. 

През 2017 г. БСП водеше с 3-4% и изведнъж се оказа, че загуби с толкова. Това са процентите, които ДПС и ГЕРБ купуват солидарно. И те се страхуват, че ако подадат оставка, новите областни шефове на МВР ще разкъсат тази верига и те ще загубят тези 8-10%. Те обаче не си дават сметка, че задържането на Борисов на инат до края на мандата ще направи вълната на недоволството подобна на тази през 2016 г., когато хората избраха президента Радев. И даже купените гласове няма да спасят Бойко Борисов и ГЕРБ. Затова явно инстинктът му започва да проработва и той разбира, че все пак трябва да се оттегли, но така, че ГЕРБ да останат на власт и отново да си гарантират купените гласове. Дали ще им позволим зависи преди всичко от БСП. Новият лозунг е: Почтени българи от всички страни, съединявайте се!

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 774

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 385

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 744

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ