05 Декември 2022понеделник19:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С. Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С.

Румен Овчаров: АЕЦ "Козлодуй" не е чекрък, че да се върти по-бързо!

543 млн. лв. са преките загуби за България от спирането на доставките от "Газпром", каза енергийният капацитет в ефира на БСТВ

/ брой: 170

автор:Нора Стоичкова

visibility 519

Интервю на Нора Стоичкова


- Г-н Овчаров, на пленума на БСП повдигнахте въпроса за уволненията на шефовете на  АЕЦ "Козлодуй" по донос от Еленко Божков, бизнеспартньора на Кирил Добрев. Това застрашава ли сигурността и работата на централата?

- Не е нормално да се уволнява по този начин ръководството на АЕЦ "Козлодуй". Още повече - по доноси. Първо, те не са от вчера и второ - не са подписани. Вече нямаме съмнения, че Еленко Божков е авторът. Писан е юни месец, така че министърът е знаел още като е заел поста. Но Еленко Божков не е случаен играч. Той беше член на т.нар. стратегически съвет при президента. Той е бизнес партньор на Кирил Добрев. Най-неприятното следствие от този донос и уволнението на ръководството на централата е, че там се връща лицето Люси Стойков. До 2018 г. той беше царят в сянка на АЕЦ "Козлодуй". Дори Бойко Борисов разбра за какво става дума и го отстрани. Защото той там, освен че се занимаваше с управление на финансовите потоци, си позволяваше да решава и технологични въпроси. Проблеми, свързани с ядрена, радиационна безопасност. Решаваше, например, какво оборудване трябва да се вземе в централата и, разбира се, пробутваше своите оферти, които уж са по-евтини. Но опасността идва от това, че оборудването може да е некачествено и това касае безопасността на единствената ядрена централа у нас. Аз нямам нищо против Люси Стойков и Кирил Добрев. Ако това е разбирането на президента Радев, че Люси Стойков е бъдещето на българската ядрена енергетика, нека го назначи за директор на централата. Ако смята, че Кирил Добрев е светило и ще извади енергетиката от безвремието, в което тя се влачи вече десетина години, нека го направи шеф на БЕХ. Ако трябва да махне този министър на енергетиката, който също е кукла на конци, да назначи направо Теодор Осиковски, който го е предложил. И да знаем, че това са хората, които носят отговорност. Но не те да стоят отзад, да дърпат конците, а някакви други хора да им изпълняват поръчките. Нали затова се борихме със задкулисието, с паралелната държава.

- Президентът знаеше ли за всичко това?

- Имаше една хипотеза, че президентът Радев не е знаел за кадровите промени в централата. Президентът обаче знае, но не прави нищо. Новото ръководство вече е вписано и вече ходи на оперативки в хотел "Родина" в столицата. Собственик на този хотел е Люси Стойков.

- В този хотел ли се е пренесло ръководството на АЕЦ "Козлодуй"?

- Там ходи на оперативки, за да получи задачите от Люси Стойков.

- И какви са финансовите резултати на централата, че примамиха такива апетити?

- Такива резултати централата не е имала откакто е създадена. 1,7 млрд. лева чиста печалба, 2,7 млрд. лв. приходи. Рекордно производство на ток от 8,4 млн. МВТч. Сега четем, че сегашният министър искал още по-голямо производство и повече икономии в "Козлодуй"… Прости им, Господи, те не знаят какво правят! Изискванията за радиационна безопасност са основни за работата на една централа и от това няма как да се пести.

- Тези кадрови рокади имат ли нещо общо с намеренията централата да почне да работи с горивото на "Уестингхаус"?

- Досегашното ръководство на централата се държа мъжки и успя да обясни достатъчно аргументирано и на правителството, и на представителите на "Уестингхаус" какви са рисковете от тази програма и защо не е възможно тя да бъде осъществена. Но България е абсурдна държава. Ние плащаме на американците, за да ни докажат, че тяхното гориво става за нашата централа. Би трябвало да е обратното. През 2012 г. беше същото. Тогава пак им платихме с наши пари, за да ни докажат, че реакторите на "Уестингхаус" стават за Втора атомна. Така че - въвеждането на горивото на "Уестингхаус" при съществуващата ядрена технология у нас противоречи на законодателството. А ако погледнем икономически - това пък изобщо не е изгодно. За да ползваме американското гориво, ще трябва да зареждаме по 6 касети повече. Първо, това води до по-висока сметка, второ, до повече отработено гориво, за което американците не поемат никакъв ангажимент. Ето на такъв натиск устоя досегашното ръководство на АЕЦ-а. Всички тогава им благодарихме, сега изведнъж - довиждане! Идва някакъв си случаен яхтсмен и започва да уволнява и да казва как трябвало да се произвежда още. А бе, колко още, бе! АЕЦ "Козлодуй" да не е чекрък, че да го въртиш по-бързо!

- 350 лв. за 1000 куб. м газ от септември. На какво се дължи тази висока цена?

- Едната от причините, която някакси се забравя, че преди 2 г. беше променена формулата, по която се изчислява цената на газа. Дотогава 100% от нея беше свързана с цената на петролните продукти. При това с 9-месечно закъснение и така се създаваше едно изключително стабилно ценообразуване. По препоръка на ЕК и под натиска на всички тук "умни и красиви", ние променихме формулата: 30% свързана с петролните деривати, а останалата част зависи от цените на спот пазара.  Някои тогава си мислеха, че цените на спот пазарите вечно ще бъдат ниски. Но се случи това, което е логично. Първият бум беше през пролетта на миналата година, когато европейските хранилища бяха изпразнени, защото тогава китайската икономика и на цяла Азия тръгна рязко нагоре и те изкупиха всички възможни количества втечнен газ в света. През лятото пък се случи и друго - по чисто атмосферни причини в Германия рязко намаля производството на енергия от вятър и слънце. Така за цялата минала година инсталираните 120 000 МТВт в Германия осигуриха само 6,7% от необходимата енергия за тази мощна икономика. Последва нов бум на цените на тока и рязко се усили търсенето на газ. Тази година санкциите срещу руските енергоресурси дадоха мощен тласък на цените и така днес вече говорим за цени над 3000 долара за 1000 кубометра газ по борсите. Енергийните санкции срещу Русия не работят, защото Русия предоставя продукт на много изгодни цени и когато се прекъснат доставките оттам, ръстът на цените е неизбежен. Но папагалите и мисирките в Брюксел продължават да повтарят едно и също, без да помислят какво и как се случва.  България трябва да излезе от този хор!

- Трябва, но не излиза.

- Хубавото е, че България е по-малко зависима от природния газ. Ние си имаме ядрена енергетика, въглищни централи и до голяма степен нашият енергиен баланс се покрива от тях. Но с азерските доставки ние можем да гарантираме отоплението. Възниква въпросът какво правим с индустрията? 25 000 предприятия с почти 250 000 работници. Какво се случва с тях? Благодарение на действията и бездействията на правителството на ПП, които спряха договора с "Газпром" на партийна пресконференция. Такъв политически гаф, според мен, никой не е правил. Какво се получи? Кирил Петков си късаше ризата как от първи юли пускаме газовата връзка. Аз обяснявах, че това не е възможно. Не е минало изпитания, не е направена електронната система. Че тръбата не е вързана с гръцката газопреносна мрежа, че има 150 забележки, които трябва да се отстраняват. 

Въпреки всичко те подписаха договора с азерите и от 1 юли ние получаваме целите количества газ. Но никой не казва на каква цена ги получаваме. Ние получаваме 30-те процента на цената на 33 евро за мегаватчас. Останалите 66% идват на цена ЦТФ на пет пъти по-висока цена. 

Преките щети за България от действията на тези герои и на служебното правителство са следните: за юли цената на газа беше 186,47 лв. вместо да бъде 125,86 лв.; за август съответно - 297 лв. вместо 206 лв.; за септември тя е 352 лв. вместо 205 лв. за МВТч. Сумарно заради тях търпим щети от 547 млн. лв. Чудя се прокуратурата какво чака?! 

Едно хранилище не решава нещата. То може да обезпечи 10-15 дни през зимата. Служебното правителство продължава да чака някакви указания отнякъде. А на първи октомври "Газпром" предупреди, че ще прати фактура за количества, които не сме взели, но трябва да платим. Тя ще бъде за около 40 милиона. През януари ще ни изпратят другата фактура. Какви ще са стойностите там още не е ясно. Веднага трябва да започнат преговорите с "Газпром" за нов договор и да не се правим на ударени. Януари месец няма да има газ и няма откъде да дойде. Ние трябва да си гарантираме енергийния баланс. Да можем да отопляваме страната ни, а тя без газ не може. Трябва да обезпечим газ и за индустрията.

- Кирил Добрев и Калоян Паргов водят някаква странна борба срещу вашата дъщеря Теодора Овчарова. Има ли такова нещо? 

- Тъжно е, че уж "другари", а тръгнаха да отмъщават на мен, наказвайки дъщеря ми. Но това не е другарство и аз не ги наричам тези хора "другари". Те са лица - лицето Добрев и лицето Паргов. Всъщност за какво ми отмъщава Добрев? Затова, че преди 20 години, когато го хванаха с торбите с пари, аз бях човекът от БСП, който ходеше да го спасява от ареста. За Калоян просто няма какво да говоря. Теодора не е в политиката, за да стане депутат. Тя има други цели и те са дългосрочни. В първата кампания беше бременна и изкара още две кампании след това. Сега тази четвърта кампания Теодора ще я кара с две малки деца и го прави, защото по този начин гради образа си. И като политик, и като експерт във външната политика. Тя участва в дебати и хората я харесват. Тъжно е също, че тези личности използват една група млади хора от БСП като "наказателна бригада" на Кирил Добрев. Те не могат да подредят листата, но могат да я разместят. И го направиха. Но забравиха нещо много важно, че вече няма кой да ги избира тях. Колкото и да се подреждат в листите - избирателите им ги няма. Старата гвардия в партията не може да трае двойните игри, не може да трае ударите под пояса. Защото не може да използваш партийното си положение, за да си решаваш финансови въпроси. Не може да си уж в опозиция, пък да си в пълна колаборация с тези,  на които си опозиция.

 Лявата идея е морал за разлика от дясната, която е егоизъм. Дясната е гледаш напред и печелиш пари. Лявата идея е да мислиш за другите до теб. Няма как да си щастлив, ако той е беден и  нещастен. 

Искам да се обърна към всички хора, които милеят за лявата идея, да погледнат напред и да видят, че няма кой друг освен БСП на тази политическа сцена в момента, който да бъде и морален, и да защитава каузата на левицата.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Цените на петрола на световните пазари се повишиха

автор:Дума

visibility 334

Държавата няма да събере планираните приходи от ДДС

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 236

Григор Сарийски: В Eврозоната разходите са повече от ползите

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 236

БНБ: Предстоят трудни месеци за икономиката

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 236

Наводнения в Южна Италия след проливни дъждове

автор:Дума

visibility 153

Австрия остава твърдо против България и Румъния в Шенген

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 236

Без "самолетен режим" на телефоните в ЕС

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 236

Грижа ли ви е въобще?

автор:Таня Глухчева

visibility 226

/ брой: 236

Работа до гроб

автор:Валентин Георгиев

visibility 231

/ брой: 236

Образованието през 2022 г. - наваксване и липса на реформа

автор:Деси Велева

visibility 281

/ брой: 236

Защо се пазим от комунизма?*

автор:Димитър Денков

visibility 205

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ