29 Ноември 2021понеделник10:17 ч.

Защо е подадена фалшива информация към НСИ и БНБ, така че да се изкара по-висок растеж, отколкото е фактическият, попита Гечев

Румен Гечев: Властта манипулира статистиката за растежа

Той е в пъти по-малък от декларирания, лазим по дъното на ЕС, заяви депутатът от БСП

/ брой: 37

автор:Дума

visibility 1425

Властите са манипулирали статистиката за икономическия растеж. Това обяви в парламента депутатът "БСП за България" и зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси проф. Румен Гечев. Той обясни, че на основата на сравнителен икономически анализ е установено, че митниците и Министерството на финансите умишлено са подали погрешна информация на НСИ и БНБ. В резултат на което, при засичане на данните, заключихме, че ГЕРБ лъжат с оповестения от тях икономически растеж, заяви Гечев.

Депутатът обясни, че не е логично при ръст на износа и ръст на вътрешното потребление да има такова сериозно намаление на вноса. Според Гечев причината за отлагането на процеса по присъединяване към чакалнята за еврозоната с три месеца - от април до юли тази година, е "манипулация на статистически данни с цел заблуда на българския народ и заблуда на ЕС и неговите институции". Гечев представи в парламента декларация от името на ПГ на "БСП за България".

Депутатът обяви, че растежът на икономиката не е 3,3%. Експресните данни на НСИ, обявени наскоро, са за икономически ръст за четвъртото тримесечие на 2019 г. от 3,5% спрямо същия период на 2018 г. Гечев отбеляза, че средно с около 5% на година расте вътрешното потребление на фирмите и домакинствата в страната, расте износът, а вносът намалява. Според него обаче няма как с логиката на макроикономиката да се обяснят тези противоречия. Ако расте вътрешното потребление и намалява вносът, трябваше да се намали износът, за да има какво да се потребява, обясни Гечев. Той смята, че е малко вероятно, но е възможно неволно пропускане на данни за милиарди. Или е твърде вероятно умишлено манипулиране, каза той. Гечев цитира съобщение на БНБ за платежния баланс от 19 февруари, от което се вижда, че изнесените данни са на базата на огромна статистическа грешка. В графата "грешки и пропуски" в данните за платежния баланс за 2019 г. фигурира сумата от минус 3,3 млрд. евро. В предходните години никога не е имало толкова висока сума на грешките. "БНБ пише, че те допускат статистическа грешка от 3,345 млрд. евро. Давате ли си сметка за какво става въпрос? Това е 6-7% от БВП. А предната година тази статистическа грешка е била само 359 млн. евро. Тоест БНБ пише, че грешката е 10 пъти по-голяма. Или колегите от БНБ не са забелязали тази грешка, или тя идва от погрешна информация от митниците и от Министерството на финансите. Защото на първо място, по наши разчети, от вноса не са отчетени поне около 2 млрд. евро, или около 4 млрд. лв. По наша информация това е от неотчетени, най-вероятно умишлено внесени петролни продукти", обясни Гечев. "Като преоценим растежа, който декларира правителството "Борисов", от 3,3%, с тези минус 4 млрд., фактически растежът е 0,8-0,9%", заяви депутатът. По неговите думи растежът е в пъти по-нисък от това, което се декларира. 

"Защо правителството на Борисов крие информация за вноса, защо е подадена фалшива информация към НСИ и БНБ, така че да се изкара по-висок растеж, отколкото е фактическият", попита Гечев. И си отговори: "Защото ние въобще не сме сред първите страни на ЕС, ние лазим по дъното на ЕС". "Какво ще стане, когато това се разбере от ЕК, "Евростат" и Европейската централна банка", попита той. "Лъжете не само българите, а лъжете и европейските институции", добави депутатът. "Искаме незабавно държавните институции да излязат и да кажат каква е истината за вноса и другите показатели", заяви Гечев. 

"Опирайки се на това, което каза г-н Борисов във връзка с АПИ, той и министърът на финансите ще трябва да вземат по един мегафон и да отидат в градовете на България, а и в Брюксел и Барселона и да обявят как са манипулирали данните. Поради което от името на ПГ на "БСП за България", заради това манипулиране, искаме незабавно оставката на премиера Борисов и на цялото правителство", заяви Гечев.

Икономисти също смятат, че има въпросителни в данните, но не е ясно дали в тях има грешка или могат да бъдат обяснени логично. "Има някакъв смисъл в логиката на това, което твърди депутатът. Наистина се създава усещане за несъвместимост в данните и е добре официалните институции да дадат обяснение по въпроса", коментира пред mediapool.bg икономистът от УНСС Димитър Чобанов. "По принцип, когато българската икономика расте, обичайно се отчита и растеж на вноса. Когато има спад на вноса, икономиката е в криза. В последните години е имало само една, в която е отбелязан икономически растеж заедно със спад на вноса, но той не е бил в такъв размер. Така, че данните, според които износът и вътрешното потребление растат, а вносът намалява, наистина създават усещане за несъвместимост", добави Чобанов.

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 229

Бюджет 2022 готов най-късно до края на януари

автор:Дума

visibility 578

/ брой: 229

Над 60% от стопанствата са изчезнали за 10 години

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 229

Данъчните връщат до 1350 лв. за три деца

автор:Дума

visibility 585

/ брой: 229

Ще спрат ли ваксините Омикрон?

автор:Дума

visibility 66

Новият КОВИД-вариант вече е в Европа

автор:Дума

visibility 638

/ брой: 229

Байдън против нови санкции срещу "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 628

/ брой: 229

Ердоган търси виновни за кризата

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 229

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 655

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 809

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 694

/ брой: 229

Предизборният пиар - война без правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 948

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ