01 Октомври 2020четвъртък03:48 ч.

Защо е подадена фалшива информация към НСИ и БНБ, така че да се изкара по-висок растеж, отколкото е фактическият, попита Гечев

Румен Гечев: Властта манипулира статистиката за растежа

Той е в пъти по-малък от декларирания, лазим по дъното на ЕС, заяви депутатът от БСП

/ брой: 37

автор:Дума

visibility 1481

Властите са манипулирали статистиката за икономическия растеж. Това обяви в парламента депутатът "БСП за България" и зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси проф. Румен Гечев. Той обясни, че на основата на сравнителен икономически анализ е установено, че митниците и Министерството на финансите умишлено са подали погрешна информация на НСИ и БНБ. В резултат на което, при засичане на данните, заключихме, че ГЕРБ лъжат с оповестения от тях икономически растеж, заяви Гечев.

Депутатът обясни, че не е логично при ръст на износа и ръст на вътрешното потребление да има такова сериозно намаление на вноса. Според Гечев причината за отлагането на процеса по присъединяване към чакалнята за еврозоната с три месеца - от април до юли тази година, е "манипулация на статистически данни с цел заблуда на българския народ и заблуда на ЕС и неговите институции". Гечев представи в парламента декларация от името на ПГ на "БСП за България".

Депутатът обяви, че растежът на икономиката не е 3,3%. Експресните данни на НСИ, обявени наскоро, са за икономически ръст за четвъртото тримесечие на 2019 г. от 3,5% спрямо същия период на 2018 г. Гечев отбеляза, че средно с около 5% на година расте вътрешното потребление на фирмите и домакинствата в страната, расте износът, а вносът намалява. Според него обаче няма как с логиката на макроикономиката да се обяснят тези противоречия. Ако расте вътрешното потребление и намалява вносът, трябваше да се намали износът, за да има какво да се потребява, обясни Гечев. Той смята, че е малко вероятно, но е възможно неволно пропускане на данни за милиарди. Или е твърде вероятно умишлено манипулиране, каза той. Гечев цитира съобщение на БНБ за платежния баланс от 19 февруари, от което се вижда, че изнесените данни са на базата на огромна статистическа грешка. В графата "грешки и пропуски" в данните за платежния баланс за 2019 г. фигурира сумата от минус 3,3 млрд. евро. В предходните години никога не е имало толкова висока сума на грешките. "БНБ пише, че те допускат статистическа грешка от 3,345 млрд. евро. Давате ли си сметка за какво става въпрос? Това е 6-7% от БВП. А предната година тази статистическа грешка е била само 359 млн. евро. Тоест БНБ пише, че грешката е 10 пъти по-голяма. Или колегите от БНБ не са забелязали тази грешка, или тя идва от погрешна информация от митниците и от Министерството на финансите. Защото на първо място, по наши разчети, от вноса не са отчетени поне около 2 млрд. евро, или около 4 млрд. лв. По наша информация това е от неотчетени, най-вероятно умишлено внесени петролни продукти", обясни Гечев. "Като преоценим растежа, който декларира правителството "Борисов", от 3,3%, с тези минус 4 млрд., фактически растежът е 0,8-0,9%", заяви депутатът. По неговите думи растежът е в пъти по-нисък от това, което се декларира. 

"Защо правителството на Борисов крие информация за вноса, защо е подадена фалшива информация към НСИ и БНБ, така че да се изкара по-висок растеж, отколкото е фактическият", попита Гечев. И си отговори: "Защото ние въобще не сме сред първите страни на ЕС, ние лазим по дъното на ЕС". "Какво ще стане, когато това се разбере от ЕК, "Евростат" и Европейската централна банка", попита той. "Лъжете не само българите, а лъжете и европейските институции", добави депутатът. "Искаме незабавно държавните институции да излязат и да кажат каква е истината за вноса и другите показатели", заяви Гечев. 

"Опирайки се на това, което каза г-н Борисов във връзка с АПИ, той и министърът на финансите ще трябва да вземат по един мегафон и да отидат в градовете на България, а и в Брюксел и Барселона и да обявят как са манипулирали данните. Поради което от името на ПГ на "БСП за България", заради това манипулиране, искаме незабавно оставката на премиера Борисов и на цялото правителство", заяви Гечев.

Икономисти също смятат, че има въпросителни в данните, но не е ясно дали в тях има грешка или могат да бъдат обяснени логично. "Има някакъв смисъл в логиката на това, което твърди депутатът. Наистина се създава усещане за несъвместимост в данните и е добре официалните институции да дадат обяснение по въпроса", коментира пред mediapool.bg икономистът от УНСС Димитър Чобанов. "По принцип, когато българската икономика расте, обичайно се отчита и растеж на вноса. Когато има спад на вноса, икономиката е в криза. В последните години е имало само една, в която е отбелязан икономически растеж заедно със спад на вноса, но той не е бил в такъв размер. Така, че данните, според които износът и вътрешното потребление растат, а вносът намалява, наистина създават усещане за несъвместимост", добави Чобанов.

Каракачанов за F-16 : Правим проучване, не сделка

автор:Дума

visibility 70

Докладът на ЕК - шамар за властта

автор:Павлета Давидова

visibility 97

/ брой: 186

Българите пазаруват храна и горива с кредит

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 186

Четвърт от сметките за парно ще се преизчисляват

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 186

Хартиените двулевки излизат от употреба от януари

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 186

БНБ запази правилата при кредитирането

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 186

Макрон призова за по-независима Европа

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 186

Грозни нападки в първия дебат Тръмп-Байдън

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 186

Османи: Ще засилим контактите с България

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 186

Унгария отхвърля новата идея за финансиране в ЕС

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 186

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 126

/ брой: 186

Анатом на социалния крах през "прехода"

visibility 89

/ брой: 186

Целта: възраждане на България

visibility 87

/ брой: 186

Датата

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ