23 Май 2019четвъртък18:26 ч.

Румен Гечев: Правителството няма стратегия дори за следващите 3 гродини

автор:Дума

visibility 388

Какви политики ще отстояват българските евродепутати в Брюксел, след като правителството ни няма икономическа стратегия дори за следващите 3 години? Този въпрос постави кандидатът за евродепутат от БСП Румен Гечев на среща с работодателски и браншови организации днес. Той участва в дискусия на тема "Ролята на държавата и европейските институции в политиката на доходите. Възможности и перспективи", организирана от Градския съвет на БСП в София. Държавата трябва да има дългосрочни стратегии за развитие, за да бъдат ефективни европейските фондове, убеден е Гечев. Той добави, че планът "Юнкер" прераства в "Invest Europe" и през следващия програмен период по него ще бъдат заделени малко над 600 млрд. евро за инвестиции. Гечев каза още, че участието на български фирми в реализацията на тези проекти е символично. По думите му причина за това е, че нямаме добри проекти, с които да печелим конкурси. Целият механизъм е направен така, че съвсем естествено, той облагодетелства западните фирми. Механизмът на класирането е такъв, че критериите ще бъдат толкова високи, че фирмите от Източна Европа няма да могат да ги покрият. Не трябва да се съгласяваме с това, категоричен бе Гечев. Няма начин в цяла Източна Европа да няма капацитет и да бъдат усвоявани 3-4 пъти по-малко средства от Германия или Финландия, коментира още Румен Гечев.
Често пренебрегваме неравенството като важен икономически фактор, докато обществата в Европа се разкъсват от него, бе мнението на друг кандидат за евродепутат от левицата Димитър Данчев. Той подчерта, че около 30% от българските граждани продължават да живеят в тежки материални лишения. Но когато говорим за Европа, всички до един се съгласяваме, че не желаем да бъдем втора категория граждани. Това обаче няма как да се случи, докато българинът продължава да е най-бедният в клуба на богатите, смята Данчев. Кандидатът за евродепутат коментира, че голямото предизвикателство пред Европа днес е постигането на единен стандарт в качествто на живот за всички европейци. Димитър Данчев припомни, че през изминалата седмица икономисти от БАН са изчислили, че България ще достигне средния европейски жизнен стандарт след 44 години, ако запазим сегашната скорост на растеж на икономиката. Според същия анализ, за да имаме догонващо развитие, е нужен поне 5% годишен ръст на БВП. Ускоряването на растежа очевидно вече изисква интензивни и последователни усилия от много държавни институции за привличане на повече чужди инвестиции, реформи в образованието, здравеопазването, пенсионната система, категоричен бе Димитър Данчев.
Европа е раздирана от много проблеми, противоречия и национален егоизъм. Затова всички българи сме длъжни да заявим очакванията си към представителите ни в следващия Европейски парламент, заяви от своя страна лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов. Той добави, че не бива да подценяваме нашето представителство в европейските институции. В последните месеци от работата на досегашния Европейски парламент станахме свидетели на един случай, който притесни всички ни - обсъждането на пакета "Мобилност". И представителите на бизнеса, и работниците са пряко засегнати от този национален егоизъм, който се проявява в Европейския съюз, коментира Паргов. Той каза още, че политиците и бизнесът, заедно, трябва да търсят посоката и пътищата, по които българите да достигнат до онези равнища на доходи, осигуряващи им по-високо качество на живот.

АФИС: БСП води пред ГЕРБ с 1,2%

автор:Дума

visibility 0

Пак пропадна част от новия булевард във Варна

автор:Дума

visibility 16

Жълт код за бури и градушки в 10 области

автор:Дума

visibility 224

Кандидат за летището предлага да построи и стадион

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 97

Най-после пуснаха процедурата за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 97

7,3% по-малко българи са пътували за туризъм

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 97

Тереза Мей подава оставка на 24 май

автор:Дума

visibility 192

Тръмп може да подлежи на импийчмънт

автор:Дума

visibility 228

Русия предотврати терористичен акт

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 97

Елена Йончева: Това е битка за България

автор:Ивелин Николов

visibility 349

/ брой: 97

Златното момче

автор:Павлета Давидова

visibility 394

/ брой: 97

Парламентарна мимикрия

автор:Ростислава Иванова

visibility 215

/ брой: 97

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ