04 Юли 2022понеделник00:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

На фокус

Румънски фалшификации на българската история

/ брой: 81

visibility 739

Пламен Николов
 
Когато стане въпрос за кражба на българска история, обикновено се сещаме за Македония - и с право. Нека припомним само най-пресния случай в тази връзка - казуса с издадените в западната ни съседка романи "Железният светилник", "Преспанските камбани" и "Илинден", за които наследници на българския класик Димитър Талев съобщиха пред медиите, че съдържанието на книгите е било подменено и с това са нарушени авторските им права, като не е искано от тях и съгласие за издаването им. Чет нямат примерите за присвояването от македонците на личности и събития от българското минало...
Наскоро обаче посетих Националния военноисторически музей в Букурещ и установих, че и в Румъния безспорни факти от нашата летопис се представят като небългарски! В интерес на истината, северните ни комшии са по-умерени от "историчарите" в Скопие - те крадат някак си по-ювелирно, преиначавайки фактите, но избягвайки да отричат очевадни истини.
Официалната теза на историците от другия бряг на Дунава е, че румънският етнос бил възникнал от смесването на даките от едноименното тракийско племе с римските колонисти. Всеизвестно е, че Древният Рим е на особена почит в румънската историография. Във Военноисторическия музей почти цял етаж е запълнен с експонати, представящи историята на империята, които трябва да убедят посетителите, че днешните румънци са преки наследници на Ромул и Рем.
А истината всъщност е съвсем друга и е описана от римските историци - в тогавашната провинция Дакия, която била отдалечена и непривлекателна територия, са били заточвани престъпници или противници на официалната власт. В един момент те станали многобройни и влезли в съюз с местните даки и гети, но така и не представлявали надеждна защита срещу многобройните "варварски" племена (включително българи), които между края на ІІІ и VІІ век свободно кръстосвали земите на днешна Румъния.
Но да оставим настрана римските претенции на северните ни съседи и да видим какво се случва със следващите исторически периоди. Безспорен факт за историците от цял свят (но не и румънските) е, че през Средновековието земите между Дунав и Карпатите са били неразделна част от Първото и Второто българско царство. Може би по тази причина Ранното средновековие е доста скромно представено във Военноисторическия музей на северната ни съседка. Но пък изложените артефакти са категорично български и могат да се видят в много наши музеи. Показани са например отлично запазени сабя и меч от Х век - очевидно български образци, които обаче са определени просто като средновековни оръжия.
По стените са окачени портрети на средновековни велможи, чиито имена са световно неизвестни за историците извън Румъния. За "учените" на север от Дунав Ранното средновековие е "период на дългото мълчание" или "тъмните векове". Ще рече - в продължение на цели 11 века - от 271 г., когато със заповед на императора е преустановена римската власт над тези земи, до сформирането на първите "влашки" княжества в средата на ХІV в., румънците са си траели и са живели охотно под "чужда" (през повечето време българска) власт. И толкова им е било хубаво, че нито веднъж не са вдигнали въстание - историята не познава дори един случай на напрежение или противопоставяне между тези мистериозни "румънци" и българските управници. А на всичкото отгоре това неуточнено от световната историческа наука "романско" население взело, че приело от българите православната вяра и писмеността им (тъкмо на български в днешна Румъния се е пишело до средата на ХІХ век!).
Наистина, в музея са показани няколко исторически документа от Късното средновековие, изписани на старобългарски. Но според специалистите от Букурещ тази писменост е... румънска кирилица (?!). Те и земите северно от Дунав през целия период от Античността до ХІХ век наричат "Тера Румъняска", макар никой сериозен историк да не им е дал подобно наименование. И в пределите на тази "румънска земя" комшиите смело и категорично включват цяла Добруджа, без въобще да се интересуват, че това е люлката на българската държава на Балканите.
След "мъглата" на ранните средни векове, към 13-ото столетие румънските историци най-безобразно се развихрят. С удивление забелязваме карта, на която с големи букви е написано "Империя де Романо-Болгар". За такава средновековна държава никой извън Румъния не е чувал. А основанието на румънските историци е... "влашкият" произход на Асеневци. За румънската историография титлата "цар на българите", с която самите владетели са се определяли, няма никакво значение.
Но с това не се изчерпва наглостта на съседите. Според корифеите в областта на историческата наука от Букурещ през ХІV век в Добруджа било сформирано първото независимо румънско княжество. Иде реч за Добруджанското деспотство, което всички сериозни историци определят като българско. Но румънците смело си го присвояват, без да се притесняват, че имената на деспотите Балик, Иванко и Добротица звучат твърде български. И за да избегнат това неудобство, те са прекръстили последния на Добротичи.
След като бива включена в границите на Османската империя, Румъния успява да запази относителна вътрешна самостоятелност. След отслабването на Високата порта румънските земи попадат под силно западно влияние и през ХІХ век латиницата започва да измества кирилицата в официалните документи, а в средата на 19-ото столетие вече е сформирана и румънската нация. Едва тогава за пръв път светът научава за румънците, за които учени от Букурещ търсят данни далеч назад във времето, фалшифицирайки чужда, най-вече българска история.
Но по-лошото е, че на този опит досега нито веднъж не е даден решителен отпор от страна на нашата държава.

                          В. "Десант"
                          Със съкращения


Асеневци били владетели на "Империя де Романо-Болгар"... 

Постковид синдром, причинен от скрит вирус?

автор:Дума

visibility 783

Общинските жилища

автор:Борис Цветков

visibility 667

/ брой: 126

Нотата е нищожна

автор:Велизар Енчев

visibility 849

/ брой: 126

Надя Попова: Истинската поезия оставя белег

автор:Дума

visibility 683

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ