28 Ноември 2022понеделник04:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността над страната ще е променлива, над планинските райони често значителна, но само на отделни места там ще превали слабо. Ще продължи да духа от умерен до временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София - около 7°. Днес облачността над страната ще е променлива, над планинските райони често значителна, но само на отделни места там ще превали слабо. Ще продължи да духа от умерен до временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София - около 7°.

Румъния - страната с две правителства

СЛС е принуден да поправя в ход един аварирал мотор

/ брой: 133

автор:Васил Савов

visibility 1547

Това е заглавие на редакционна статия на в. "Журналул национал", посветена на развитието на страната. Ще кажете, възможно ли е това? Нека да обясним това състояние.
Изтече меденият месец на новото ляво-дясно коалиционно правителство, водено от Виктор Понта. Кратък период, за да се направи точна равносметка за извършеното и предстоящото. Първите отзиви са насърчителни. По данни на социологически сондаж, публикуван от в. "Адевърул", правителството на Социално-либералния съюз (СЛС) е получило подкрепата на 59,4% от запитаните. Премиерът и лидер на Социалдемократическата партия (СДП) е начело на класацията за доверие с 43,1%, срещу 24% през април. Неговият партньор и председател на Националлибералната партия Крин Антонеску получава 32,4%, а бившият премиер Михай Унгуряну - 22,1 на сто. Президентът Траян Бъсеску се радва на 9,9 процента. Наблюдателите отбелязват, че решаваща роля за този резултат е обявеното от новия премиер връщане на размера на заплатите и пенсиите преди тяхното намаляване от предишното правителство.
Отзивите за новата изпълнителна власт имат и неблагоприятен, враждебен, дори ексцентричен характер. Политически дейци и някои представители на печата предрекоха "връщане на диктатурата", идва "тоталитаризмът", споменават Маркс, Ленин и Сталин, позовават се на Чаушеску и Че Гевара. Очевидно антикомунизмът не е преодолян напълно.
Сериозни оценки и предвиждания се правят за състоянието в сегашната опозиция, която включва не само Демократическо-либералната партия и други по-малки партии. Известни надежди се възлагат на предишния премиер и бивш ръководител на разузнаването Михай Ръзван Унгуряну, който обяви, че ще основе "Гражданска инициатива на десния център", представляващ повече движение, отколкото партия. Известно съмнение създава обстоятелството, че той няма да успее да се подготви за предстоящите парламентарни избори през есента. Опозицията е лишена от утвърден ръководител. Авторитетът на президента е принизен след провала на последните две правителства.
В. "Журналул национал" излезе със статията "Кой ръководи Румъния". Авторът препоръчва на новите управляващи да не се замайват от успеха, а на опозицията - да не се отчайва от поражението. "Политическата ситуация, пише той, е много повече балансирана, отколкото си я представят някои политически анализатори". Призивът му е да не се робува на надежди, а да се гледат реалностите. Какво има предвид?
В момента властта е в ръцете на СЛС. Това значи централната администрация - премиер, министри, държавни секретари. В министерствата и учрежденията обаче освен някои смени си остава предишният персонал. Голяма част от него няма политически предпочитания към партиите. В провинцията са сменени префектите, но под тях си остават хора от предишния режим. При това положение какво трябва да прави новото правителство? Вече бе обявено връщане на заплати и пенсии на положението преди тяхното намаляване. Премиерът Виктор Понта публично лансира идеята да бъдат облагани от следващата година с 16% повече бюджетните служители, получаващи заплати повече от 4500 леи (1 евро се разменя по сегашния курс за 4,4 леи). Така той следва примера на новия френски президент Франсоа Оланд.
Идеята му обаче се натъкна на остра съпротива. Тя се оспорва от опозицията, която заплаши, че тази мярка ще задълбочи кризата. Не срещна одобрение обаче и от коалиционните партньори. Лидерът на Национал-либералната партия Антонеску заяви, че не допуска увеличението на някои данъци да реши проблемите. Допълнителният данък бе наречен "данък солидарност". Възникнаха и възражения поради различията, които ще се получат между възнагражденията на бюджетните служители и тези в частния сектор. Виктор Понта бе принуден да поясни, че идеята му не е била обсъждана в рамките на СЛС. Той заяви, че решения, засягащи бюджетно-финансовата система, не може да се вземат така бързо, а след анализ на последиците и обсъждане с международните финансови институции. По този повод бившият президент и почетен председател на СДП Йон Илиеску откликна: "Тези, които печелят повече, трябва да подкрепят повече разходите на бюджета, тъй като те са по-облагодетелствани от публичните услуги". Той се обяви против плоския данък.
Разминаване в желанията и целите се получават и по предложението на премиера парламентарните избори да бъдат изтеглени през октомври, а не както е решено, през ноември. Националлибералите и други партии се съгласиха с предложението, но съпротива оказва управляващата преди ДЛП. Според нейни представители предложението е в изгода на сегашното правителство. Ще трябва да се преодолее и изричен текст от конституцията, за да се промени законът за изборите.
Събитията след поемането на властта от СЛС поставят редица неизвестни пред северната ни съседка. Сериозна загриженост предизвикват някои неблагоприятни симптоми във финансово-икономическата сфера. Румънската лея се намира в трудно положение. През последните дни тя бе поддържана изкуствено над историческия минимум. По официален курс тя се обменя в съотношение към еврото 4,4 към 1, а спрямо долара - 3,62 към 1.
 Инвеститорите продават масово националната валута. През май Националната банка е продала 700 млн. евро, за да спаси леята. Валутният резерв е спаднал с 800 млн. евро. Част от страховете на инвеститорите идват от нестабилното положение в Гърция.
Констатира се съществен спад на преките чуждестранни инвестиции. От 2008 г., когато те са възлизали на 9,49 млрд. евро, през първото тримесечие на т. г. са под 2 млрд. в сравнение за същия период на 2011 г.
В. "Журналул национал" постави тези дни въпроса как ще се развива "страната с две правителства". "Румъния, пише изданието, преминава през ситуация, най-чудата през сегашната история. Един президент и негово правителство управляваха така лошо, та трябваше опозицията да вземе управлението преди местните избори. СЛС е принуден да поправя в ход един аварирал мотор". Вестникът има предвид използването от президента на огромна част от бюджета, пет пъти повече от предишния бюджет, за да дублира ресорите на правителството. Така президентът е имал възможност да дублира и контролира правителството. Сега тази практика вече е невъзможна. Премиерът вече обвини президента, че е обсебил връзките с институциите на Евросъюза в Брюксел и смята да прекрати тази практика. Едно от двете правителства трябва да се смени и нещата да се изменят. Кой ще го направи и кога ще стане това?
Местните избори вчера - 10 юни, ще предизвестят бъдещите събития. Поне до парламентарните през есента.

София-област изпреварва столицата по заплати

автор:Дума

visibility 336

Производители на лавандула пред фалит

автор:Дума

visibility 342

50 лева за жива коледна елха

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 230

Таванът на цената на газа се обезмислял

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 230

Гърция намалява магистралните такси

автор:Дума

visibility 250

Птичи грип в Кипър

автор:Дума

visibility 416

Защо ЦИК се бави с отчета за "грешки" с машините?

автор:Корнелия Нинова

visibility 398

/ брой: 230

Най-възрастният партизанин у нас навърши 100 години

автор:Евгений Белий

visibility 531

/ брой: 230

Борислав Гуцанов: Нов ляв проект няма да огъне БСП

автор:Нора Стоичкова

visibility 1660

/ брой: 229

Стига упражнения на гърба на левицата

автор:Александър Симов

visibility 1592

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ