08 Февруари 2023сряда19:54 ч.

ВРЕМЕТО:

В сряда ще се задържи предимно облачно и на места в Североизточна, Централна Северна България и планинските райони ще превали сняг. По-значителни разкъсвания на облачността до предимно слънчево ще има в Югозападна България. Ще духа до умерен до временно силен вятър от север-североизток. Максималните температури, в по-голямата част от страната, ще са между минус 1° и 4°, в София - около минус 1°. По-ниски, до минус 4°, ще са в Североизточна България. В сряда ще се задържи предимно облачно и на места в Североизточна, Централна Северна България и планинските райони ще превали сняг. По-значителни разкъсвания на облачността до предимно слънчево ще има в Югозападна България. Ще духа до умерен до временно силен вятър от север-североизток. Максималните температури, в по-голямата част от страната, ще са между минус 1° и 4°, в София - около минус 1°. По-ниски, до минус 4°, ще са в Североизточна България.

Румъния преди и след изборите

Очакват се бурни дискусии за бъдещия премиер и състава на неговото правителство

/ брой: 289

автор:Васил Савов

visibility 2495

Окончателните резултати от предсрочните избори за парламент в северната ни съседка са вече известни. Накратко ще се спрем само на някои елементи. Начело е Социалдемократическата партия, получила 54,95% от гласовете (224 депутати), следвана от главния си съперник десноцентристката Националлиберална партия, която спечели 18,95% (45 депутати). След тях са Съюз "Спасете Румъния" с 8,97% от гласовете, Демократичният съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) - 8,49%, Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ) - 5,70%, Партия на народното движение - 5,42 процента. Другите по-малки партии не успяха да прехвърлят 5-процентната бариера за влизане в парламента.
39,5% от имащите право на глас са упражнили това си право. Слабото участие е знак за безразличие или несъгласие със следваната през последните години политика от управляващите партии, десни и леви.

Защо е така?

През последните 27 години северната ни съседка се отличи с някои добри резултати в икономическото си развитие, зае челно място сред държавите от Евросъюза. През т.г. се очаква ръстът на икономическото развитие да бъде 4,8 процента. Инвестициите възлизат на 12,8 млрд. леи (1,7% от БВП). Бюджетният дефицит е 0,23% от БВП.
Икономическите анализатори обаче отчитат незадоволително развитие на страната през периода след сваляне на предишния режим. Вестник "Журналул" отбеляза, че "извършеното трансформиране показва как се е развивала румънската икономика през този период". Производствата в промишлеността и селското стопанство са претърпели рязък спад и тяхното място са заели потреблението и услугите. "Румънската икономика е в период на криза", подчертава изданието.
В средата на т.г. тревожни сигнали дойдоха от аграрния сектор. Селскостопански труженици протестираха срещу продажбата на земя на чужденци. Румънската селскостопанска продукция е под силната конкуренция на чуждестранната.
Незадоволително е състоянието в здравеопазването. Проведени бяха демонстрации на медицински служители, които настояват за увеличаване на заплатите. В. "Евениментул зилей" съобщи, че един стажант-лекар получава заплата колкото и чистачките. Протестите се организираха от синдикалните организации.
Румънският печат публикува мнението на обикновени граждани. Ето какво казва един от тях пред в. "Адевърул": "Съобщенията на статистиката бележат икономически напредък, а джобовете ни остават празни." Променящите се настроения намериха отражение още преди изборите. Социологическите сондажи през септември даваха предварителни резултати на предстоящите избори, плътно доближаващи се до получените в изборния ден.

Развой на политическите тенденции

Още с обявяването на изборните резултати съпредседателят на Националлибералната партия Алина Горгиу подаде оставка като председател. Някои поискаха оставка на цялото ръководство. Партията бе предмет на най-обширни коментари в печата. Участваща в политическия живот на страната през целия период след 1990 г., НЛП претърпя различни превъплъщения, преживя няколко разцепления и сливания, вземаше необосновани решения, но остана една от двете водещи партии в страната на идеологическа основа със социалдемократите. В предизборния период претърпя "вътрешно прочистване". Сега предстои ново, драматично.
Предчувствайки своите неблагоприятни позиции пред изборите, ръководството на националлибералите се опита да флиртува с премиера Дачян Чолош с предложение да оглави партията и вероятно бъдещото правителство. Появиха се агитационни материали на партията с лика на Чолош. Но той отказа.
Направен бе опит за връщането на ръководния пост на бившия неин ръководител Крин Антонеску, който по данни от вътрешнопартийно проучване изпреварва рейтинга на двамата съпредседатели - Алина Горгиу и Василе Блага. Ветеранът обаче не се съгласи.
Сериозна подготовка извърши и Социалдемократическата партия. Нейният лидер имаше срещи с ръководители на бизнеса, с представители на адвокатските среди, синдикални дейци.
Изборите поставиха един значим проблем - отношенията между Социалдемократическата партия и двете ръководни личности - президент и премиер, подкрепяни от десните сили. И двамата проявиха въздържаност от пристрастия. Премиерът обаче отправи в последния момент критики към левицата.
До 17 декември президентът проведе разговори с партиите, след което през тази седмица ще свика заседание на парламента. Очакват се бурни дискусии относно състава на бъдещото правителство и неговия ръководител.
Политическите наблюдатели смятат, че страната се намира на кръстопът. Вестник "Адевърул" предаде от своя кореспондент в Брюксел: "2017 година ще бъде сложна. Ще се вземат решения с геополитически последици за страната и света." Предстои да разберем.


Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня е осъден условно за изборни измами. Възможно е да влезе в конфликт с президента Йоханис, ако реши да се кандидатира за премиер
БГНЕС


Алина Горгиу подаде оставка като съпредседател на Националлибералната партия
БГНЕС

С 30% поскъпват храните от производителя до магазина

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 26

ЕС подготвя забрана за "вечните химикали"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 26

Кабинетът премахна тавана на заплатите в държавните фирми

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 26

Над 9500 са жертвите на трусовете в Турция и Сирия

автор:Дума

visibility 236

СЗО: 23 милиона души са засегнати в Турция и Сирия

автор:Дума

visibility 8

/ брой: 26

Косово приема предложението на ЕС

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 26

ЕК дава 100 млн. евро финансова помощ на РСМ

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 26

Иновация или табела

автор:Деси Велева

visibility 7

/ брой: 26

48-то Народно събрание - фалстарт и кратък живот

автор:Юлия Кулинска

visibility 349

/ брой: 26

Ножицата се разтваря застрашително

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 26

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ