27 Март 2023понеделник13:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Румъния пред нови проблеми

РСДП е изправена пред предизвикателството да реши редица трудни проблеми от политическо, икономическо и социално естество

/ брой: 246

автор:Васил Савов

visibility 1586

Вътрешнополитическата обстановка в северната ни съседка през последните дни бе белязана главно от две събития: Конгрес на Румънската социалдемократическа партия (РСДП), предшестван от вътрешнопартийни избори за партиен ръководител и Предложение за вот на недоверие на правителството, внесено от опозицията.
За първи път в Социалдемократическата партия се провеждат вътрешнопартийни избори за партиен ръководител. Събитието привлече вниманието не само на средствата за информация, но и бе широко коментирано сред обществеността. Предмет за шумна и злъчна кампания, то бе за десния печат, който обвини социалдемократите в липса на демокрация, тъй като е избор на един кандидат, а не на няколко.
Но какво показва изборната практика в десните партии, възхвалявана като "демократична"? В. "Адевърул" даде през последните дни характеристика на смятаната за най-влиятелна опозиционна дясна партия в страната Националлибералната партия (НЛП). Само преди година тя бе създадена от обединяването на предишните две либерални партии - Националлибералната и Демократическолибералната. Смятаха, че обединени, те ще се справят със социалдемократите. Но надеждите им не се оправдаха. "Защо голямата НЛП е толкова малка?" - възкликва вестникът в заглавие на статия. "След смесването на двете, тя е толкова ръждясала и близо до пенсия, отколкото до младежка енергия." А в дискусиите преди обединението бяха издигнати няколко кандидата и накрая се родиха двама съпредседатели, предишните ръководители на двете партии. Сега не знаят кой ги ръководи. От тяхно име повече говори бившият президент Траян Бъсеску, отколкото нейният вдъхновител и бивш ръководител президентът Клаус Йоханис.

Извънреден конгрес на РСДП

За първи път от своето създаване Румънската социалдемократическа партия проведе вътрешнопартийни избори за нов партиен ръководител, след като Виктор Понта се оттегли поради отправените към него обвинения за закононарушения. На състоялия се вот на 11 октомври бе избран Ливиу Драгня с одобрението на 97% от гласувалите (или 85,8% от членския състав на партията, наброяващ 533 189 души).
Централната партийна изборна комисия обяви резултатите, които бяха приети на 18 октомври от конгреса. На него бяха избрани членовете на Политическото изпълнително бюро. В подкрепа на Драгня се обяви почетният председател на партията и бивш президент Йон Илиеску, който го окачестви като подготвен за предложения пост. Одобрение на новия партиен ръководител изрази и бившият председател на РСДП Адриан Нъстасе.
След неговия избор Ливиу Драгня направи изявления, в които подчерта своето чувство на отговорност "да не повтори грешките на партията и компромисите, които й навредиха". "РСДП, подчерта той, не трябва да пропуска възможността да стане първата съвременна партия на Румъния."
КОментарите по повод вътрешнопартийните избори и конгреса се свеждат до очаквания да се видят възгледите на партията за нейното и на цялата левица бъдеще. Партийното ръководство подготвя проект с идеи и стратегия на партията за бъдещото й развитие, извличайки поуки от последиците на решенията на конгресите от 2005, 2006 и 2010 г. Предвиждат се промени във висшия ешелон на партийното ръководство, по-широко представяне в него на жените, сериозно подмладяване. Водят се дискусии по въпросите на вътрешнопартийната демокрация, обновяване и актуализиране на идеологическата платформа, набелязване на мерки против социалното неравенство, против корупцията. Обсъждат се и проблемите на жизненото равнище, и размерът на заплати и пенсии, което да идентифицира характера на партията като най-голямата лява партия в Румъния.
Пред РСДП стоят и редица трудни проблеми от политическо, икономическо и социално естество. Предстои изясняване на отношенията между ръководителите на двата центъра на властта - правителство и президентство, подходът към другите партии, които са в управляващото коалиционно правителство и извън него.
Министърът на финансите Еуджен Тодорович направи изявления, в които прогнозира

      "труден период"

Започнаха отново преговори с представители на МВФ по бюджета за 2016 г. Досегашното "стенд бай" споразумение за 4 млрд. евро заем изтече в края на септември, а набелязаните реформи не са изпълнени изцяло. Досега страната е подписала 3 договора с МВФ. Ще се наложи ли отново да се договаря с него за нов заем?
Последните събития, свързани с дейността на РСДП, не останаха без реакция от страна на дясната опозиция. Особени старания положи Националлибералната партия. Тя внесе в парламента предложения за вот на недоверие към правителството. Той бе отхвърлен от мнозинството депутати. Съпредседателят на партията Алина Георгиу предупреди тези дни, че в скоро време ще обяви правителство в сянка на партията.
На състоялия се в неделя извънреден конгрес на РСДП бяха избрани членове на Постоянното политическо бюро. Бе утвърден изборът за ръководител на партията Ливиу Драгня. Валериу Згоня, председател на Камарата на депутатите, бе избран за изпълнителен председател на партията. Делегатите гласуваха и за 14 зам.-председатели (10 мъже и 4 жени).
Новоизбраният ръководител на партията Ливиу Драгня изрази в своето заключително слово готовност, ако бъде поканен от президента, да бъдат обсъдени актуалните проблеми пред страната.
Предстоящите месеци ще покажат как новото ръководство на РСДП ще подходи към решаване на вътрешните и външните въпроси.

Стотици се вдигнаха в защита на Альоша

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 59

Каузата

автор:Александър Симов

visibility 151

/ брой: 59

Димитър Маргаритов: Сайтът за цените няма да ги намали

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 59

Яйцата поскъпват преди Великден

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 59

Бизнесът иска 22% ДДС

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Шефът на КЗК се оправдава за картелите

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 59

Русия разполага ядрено оръжие в Беларус

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 59

Хърватските летища минаха към Шенген

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 59

Хондурас призна КНР за "единствен Китай"

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 59

Съветът на Европа: Френската полиция използва прекомерна сила

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 59

Без прецедент

автор:Велизар Енчев

visibility 156

/ брой: 59

Звук на щурци

автор:Виктор Турмаков

visibility 145

/ брой: 59

Перфидно лицемерие

автор:Славчо Кънчев

visibility 152

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ