28 Юли 2021сряда07:52 ч.

Румъния пред нови предизвикателства

Северната ни съседка между борбата с корупцията, партийните боричкания и сложните външнополитически отношения

/ брой: 87

автор:Васил Савов

visibility 1694

Борбата срещу корупцията в северната ни съседка се превърна напоследък в кампания, която почти всеки ден пълни печата с разкрития на личности от управляващи и опозиция, замесени в злоупотреба с власт или други нарушения на законите. Някои ръководни партийни личности вече се намират в затвора или са привиквани от прокуратурата за обвинения. Вече няколко месеца е лишен от свобода председателят на Консервативната партия Дан Войкулеску. Обект на обвинения са министри и депутати от управляващи и опозиция.
Обобщавайки явлението корупция, в. "Адевърул" публикува коментар под заглавие "Проваленото поколение": "През 90-те години между младите политици, лансирани от партиите, смятани за носители на "блестящото бъдеще" като социалдемократа Адриан Нъстасе, църаниста Аврам Мурешан или либерала Сорин Патиш се оказаха в затвора. Последва нова генерация, вдъхваща доверие, но предизвикала разочарование."
Редица анализатори решиха да бръкнат по-дълбоко в причините за разразилата се корупционна болест. В парламентарната комисия за Изборен кодекс бе поставен за обсъждане въпросът за финансирането на политическите партии. В кодекса ще бъдат включени не само административни, но и наказателни мерки против

тайното финансиране на партиите

Същевременно под натиска на общественото мнение в партиите започнаха разисквания за внасяне на изменения в техните устави за последиците от наказателни дела срещу партийни функционери в случаи на корупция.
Тези дни румънците узнаха, че са в челните редици на друго противозаконно явление - пране на пари. Европейското "Портфолио за организираната престъпност" публикува съобщение, че Румъния се намира на трето място след Италия и Испания по пране на пари в полза на сицилианската мафия Коза ностра. Сумата, която е отивала в джобовете на мафиотите, се изчислява от 1 до 3,6 млрд. евро годишно.
Все пак в Румъния се прокрадват и положителни явления. Правителството съобщи, че през първите 2 месеца на т.г. бюджетът е натрупал излишък от 100 млн. евро, което е дало възможност да бъде намален ДДС от 24% на 20% на основна база, а на хранителни продукти от 24% на 9 на сто. Решението обаче трябва да бъде съгласувано с МВФ. С тази задача се заема новият министър на финансите Еужин Тодорович, който трябва да се срещне с делегация на МВФ, ЕС и Световната банка.
Официалните данни сочат подобряване на бизнесклимата от началото на годината. Румънските компании предвиждат нарастване на инвестициите, заплатите и трудовата заетост в по-голяма степен от чуждестранните. Националните компании и фирми са главно в производствената сфера, а чуждестранните - в търговията и услугите.

100 дни мандат на президента

Навършиха се 100 дни от началото на мандата на новия президент Клаус Йоханис. Мненията за дейността му през този период се раздвояват. Някои наблюдатели са критично настроени. По редица основни проблеми на страната президентът не е изразил своето мнение. Въпреки обстоятелството, че липсва парламентарно единство, критиците смятат, че е имало в рамките на пълномощията възможност за негова намеса.
Голямо предизвикателство пред него се оказа стремежът на опозицията в лицето на Националлибералната партия да свали правителството на Понта и да състави ново от десните партии. Надежди за това им дава бившият председател на Социалдемократическата партия (СДП) Мирча Джоана, който излезе от партията и създаде нова - "Румънска социална партия". Той заяви, че ще търси сътрудничество с десните партии. Очаква се да бъде подписан договор за сътрудничество в управлението.
Този жест на бившия социалдемократически лидер за политически флирт с националлибералите се случва в момент, когато десницата полага усилия да свали правителството. Това може да стане, ако поиска предсрочни избори, но не разполага с мнозинство в парламента. Въпреки че има интерес от това, президентът зае мъглява позиция. Той заяви открито, че ако има парламентарно мнозинство, ще има и ново правителство, но ако няма, въпросът ще се реши на предстоящите парламентарни избори през 2016 г.

Външнополитически насоки

Процесите във вътрешнополитическата дейност вървят заедно с решаването на външнополитическите проблеми. След установяването на контакти с ръководните кръгове на Европейския съюз в началото на годината Йоханис предприе посещение в европейски страни. Знакова бе неговата визита в Германия. В срещите си с германските ръководители той не пропусна да подчертае, че "Румъния разчита на подкрепата на Германия за намиране на решения, които да придвижат присъединяването й към Шенген".
В Берлин са били обсъдени и проблеми на европейската сигурност и положението в Украйна. Тези въпроси са били предмет на разисквания и при посещението на Йоханис в Полша и Украйна.
Във Варшава ръководителите на двете страни са обсъдили съчетаването на действията по предстоящото решаване на дейността на НАТО в региона. По този повод в. "Романия либера" "подчерта" единството между Варшава и Букурещ.
За разлика от бившия президент Бъсеску, който подчертаваше ролята на триъгълника Румъния-Великобритания-САЩ, вестникът сега поставя на преден план четириъгълника Румъния-Полша-Германия-САЩ.
Визитата на румънския президент в Киев бе кратка. На срещата му с украинския президент Порошенко той е отбелязал необходимостта от "съблюдаване на решенията в Минск". Румънският печат го разкритикува, че не е обърнал внимание на румънското малцинство в Украйна.
По актуални международни проблеми се изказа в интервю министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску. На редица провокативни въпроси за румъно-руските отношения той отговори, че Румъния подкрепя наложените санкции. Същевременно Ауреску изтъкна, че румъно-китайските отношения имат стратегически характер. "Работи се, подчертал той, за продължаване на партньорството с Китай."
Вътрешната обстановка в Румъния, както и външните обстоятелства поставят пред страната в близко бъдеще редица предизвикателства.

Северната ни съседка впечатлява с резултатите в борбата с корупцията

Във външната политика Йоханис се стреми към по-тясно обвързване на Румъния с ЕС и засилено сътрудничество с Германия и Полша

Заев няма претенции за "македонско малцинство"

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 143

Фон дер Лайен: ЕС ваксинира 70% от населението

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 143

Атентат срещу кубинското посолство в Париж

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 143

Социални протести в САЩ

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 143

Лоши игрички

автор:Велиана Христова

visibility 156

/ брой: 143

Горещо лято, скромни ремонти

автор:Деси Велева

visibility 109

/ брой: 143

Здравна реформа? Забравете!

автор:Велко Велков

visibility 122

/ брой: 143

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ