27 Март 2023понеделник14:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Румъния - политическа криза с продължение

Сега в страната има двама президенти - един "висящ", и един - "временен"

/ брой: 187

автор:Васил Савов

visibility 1216

Вместо да посочи изход от политическото напрежение, референдумът за отстраняване на президента от заемания пост още повече я задълбочи. На Върховния касационен съд (ВКС) бе предоставено решението за резултатите от референдума на 12 септември. Коментатор на в. "Зиуа" подметна, че "Конституционният съд е взел решение в характерен стил - да не реши нищо".
Сега в страната има двама президенти - един "висящ", и един - "временен". Първият - Траян Бъсеску, заяви, че няма да се оттегля, тъй като това би означавало да признае "държавния преврат", извършен срещу него. Вторият - Крин Антонеску, освободи досегашните президентски съветници и назначи свои. Печатът съобщава за ожесточена задкулисна борба между двамата и взаимни обвинения за клевети и заплахи.
Премиерът Виктор Понта контактува с Антонеску, с когото бяха обсъдени действията до решението на ВКС. Бяха сменени някои министри, между които на вътрешните и на външните работи. Понта призова политическите личности да прекратят политическата борба, тъй като "през последния период бяха отправени преки заплахи, извънредно много актове на сплашване". Той увери чрез в. "Путеря", че "сегашният кабинет е с ограничен мандат до ноември (до парламентарните избори). Той е поискал да бъдат проверени резултатите от референдума за лица, които са починали и които нямат румънско гражданство.

Реакцията

Създалото се в северната ни съседка един вид "двувластие" предизвика реакция както вътре, така и извън страната. Извършеното през последните дни социологическо проучване, публикувано от в. "Адевърул", изразява настроенията сред румънците след последните събития.
На въпроса: Как виждате посоката, в която върви Румъния? Анкетираните отговарят:

Оценка (в %)    Май    Юни    Юли

Лошо    65,8    60,5    69,5
Добра    25,1    30,0    22,8
Не знам    9,1    9,5    7,6


На въпроса: Как виждате сегашното правителство, сравнено с предишното?

Оценка (в %)    Май    Юни    Юли

Същото    30,4    34,0    29,9
По-добро    24,4    29,2    28,3
По-лошо    21,2    22,6    28,3

Временният президент Крин Антонеску откровено заяви: "За две седмици образът на Румъния се срина от координирани финансови акции". Курсът на леята достигна 1 евро за 4,64 леи. Резервите на Румънската национална банка (РНБ) намаляха с 1 млрд. евро. Румъния поиска от МВФ допълнителен заем от 5 млрд. евро, който, по уверенията на комисаря по икономика в Еврокомисията Жоакин Алмуния, няма да се влияе от борбата с корупцията.
Предупреждение към управляващите отправи гуверньорът на РНБ Мугур Исъреску: "Политиците скоро ще разберат, че на финансовите пазари сме стигнали "на дъното". Единственото решение е диалогът, който трябва да преобладава в политическите дискусии. Трябва да се даде сигнал, че страната трябва да върви напред, институциите трябва да изпълняват задълженията си. Зависими сме от международните пазари и те наказват драматично." Исъреску съобщи, че РНБ поддържа инфлацията за 2012 г. на 3,2%, а за 2013 г. предвижда спад на 3%. По този повод в. "Романия либера" отбеляза, че "войната продължава, въпреки предупрежденията на Исъреску за икономическите рискове".
Оживени отзиви политическата обстановка получи и на Запад. Печатът в САЩ и в Западна Европа не скрива своето безпокойство и разочарование от разразилите се събития в Румъния в момента, когато се очакваше оценката на ЕС за резултатите от мониторинга. Някои вестници не скриват своето неудовлетворение от действията на Социално-либералния съюз против президента, въпреки уверенията на румънското правителство, че промените са вътрешна работа и не засягат отношенията с Брюксел и международните институции.
Премиерът Виктор Понта се срещна с представители на МВФ, Световната банка и Еврокомисията. Те са изразили своята "загриженост за политическата обстановка в Румъния". Премиерът е отговорил, че правителството се стреми към стабилизиране на икономиката. От 1 януари 2013 г. ще бъде изработена система за усвояване на еврофондовете. "Важното е, уверил той, да запазим стабилност и предвидимост на икономическата и финансовата политика".
На среща с премиера е бил и посланикът на САЩ. Такава среща той е имал и преди 1 месец. Посланикът заявил, че следи обстановката в Румъния и няколко пъти е отправял апел към румънските политици "да уважават независимостта на съда и правовата държава". Той подчертал стабилните отношения между двете страни, въпреки смените на правителствата. Печатът не съобщава за среща на други посланици с новите ръководители на страната.
 Ръководителят на мисията на МВФ в Румъния Ерик де Врийер е заявил пред временния президент Крин Антонеску, че е "малко обезпокоен" от политическото положение и напрежението в икономиката. Той приветствал официалните власти за намеренията им да поддържат ангажиментите към финансовите институции и посъветвал "да се насочат към проблемите на макроикономиката, към бюджетната политика и икономическия растеж".

Някои изводи

Редица анализатори, румънски и външни, свързват референдума и последиците от него с предстоящите парламентарни избори. Финансово-икономическата криза и социално-политическото напрежение предизвикаха непопулярни мерки на предишното правителство, водено от Демократическо-либералната партия, подкрепяна от президента, които доведоха до спад на влиянието им. Но партията не се отказва от политическата борба в предстоящите избори. Председателят на ДЛП Василе Блага заяви, че е предприел стъпки на сондаж с други партии - десни и десноцентристки, за предизборно сътрудничество. Повечето от тях са вече със затихващи функции като известната в края на 90-те години Национал-църанистка христиандемократическа партия (НЦХДП), партията "Нова република", както и създадената отскоро партия на бившия премиер Унгуряну.
Прави впечатление, че след провала на десницата от 90-те години на миналия век и неуспехите на редица социалдемократически партии в Европа, политическата тенденция сочи към десния център в северната ни съседка. Предстоящите парламентарни избори в Румъния ще покажат дали Социал-либералният съюз ще устои на тази тенденция.


Днес Румъния е с двама президенти - Крин Антонеску и... Траян Бъсеску
Снимки БГНЕС

Димитър Маргаритов: Сайтът за цените няма да ги намали

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 59

Яйцата поскъпват преди Великден

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 59

Бизнесът иска 22% ДДС

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 59

Шефът на КЗК се оправдава за картелите

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Русия разполага ядрено оръжие в Беларус

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 59

Хърватските летища минаха към Шенген

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 59

Хондурас призна КНР за "единствен Китай"

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 59

Съветът на Европа: Френската полиция използва прекомерна сила

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 59

Без прецедент

автор:Велизар Енчев

visibility 216

/ брой: 59

Звук на щурци

автор:Виктор Турмаков

visibility 201

/ брой: 59

Перфидно лицемерие

автор:Славчо Кънчев

visibility 183

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ