19 Ноември 2019вторник22:09 ч.

Калина Кралева

Палитра

Рози и Лъвове

Сборна изложба графика на 35 български творци във Варна

/ брой: 167

автор:Надежда Ушева

visibility 338

Експозицията "Рози и Лъвове" за пръв път беше показана през май в Палацо Ломбардия - седалището на Регионалното правителство на Ломбардия в Милано. Тя беше откриващо събитие на V международна екслибрис среща, която се проведе през май във Варезе, Италия, в рамките на X международен екслибрис конкурс библиотека Бодио Ломнаго.

През август изложбата може да бъде разгледана в салона на Арт галерия "Ларго", ул. "Хан Крум" 8. Варненци ще могат да се докоснат до най-доброто от съвременната българска графика, представена от 35 съвременни български творци. Всички те работят в областта на екслибриса и малката графика. Представените автори сумарно имат може би над 500 различни награди в най-престижните форуми за графика. Всеки артист показва по шест творби.

Част от авторите като Юлиан Йорданов, Димо Колибаров, Христо Найденов, Петър Лазаров, Христо Керин, Онник Каранфилян, Марин Груев, Тодор Овчаров, са добре познати на екслибрис обществата и колекционерите. Кураторката Нели Вълчева включва в експозицията и имена, които се изявяват  основно в областта на голямата и малка графика, а не толкова на екслибриса като Цветан Казанджиев, Васил Колев-Васило, Велико Маринчевски, Румен Нечев, Людмил Методиев. Участват най-утвърдените ни творци като проф. Христо Цацинов, Снежина Бисерова, Десислав Гечев, Галина Павлова, Румен Нисторов, Майа Чолакова, Веселин Дамянов-Вес, Елена Вутова, Калоян Илиев- Кокимото, Димо Миланов. 

Особено интересна е изявата на няколко артисти, представители на днешния космополитен свят - беларуската художничка Анна Тихонова и младия талантлив македонец Зоран Мише, които живеят и творят в България, както и на Веселин Василев, живеещ и работещ във Франция и Евгения Христова, живееща и работеща в Италия.

В изложбата е даден шанс и на младите автори. Част от тях - Петър Чиновски, Таня Кръстева, Калина Кралева, Васил Ангелов, вече са носители на първи награди. Останалите Елеонора Атанасова, Деница Иванова-Александрова, Иван Матеев, Стефани Костадинова, също са отличени с различни призове в екслибрис форуми по целия свят.                                                             

В ОИК се съмняват в избора на Фандъкова

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 223

Борисов даде на заден за болничните

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 223

Българите са с най-ниска продължителност на живота в ЕС

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 223

Турция въвежда данък за хотелско настаняване

автор:Дума

visibility 71

С 2 ст. на киловатчас поскъпва токът

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 223

От ИПИ прогнозират по-високи местни данъци

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 223

14% ръст на заемите от бързи кредити

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 223

Евросъюзът договори бюджета за догодина

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 223

Брюксел съветва Киев да купува газ от Русия

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 223

ЕС и САЩ на различни позиции за Израел

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 223

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 223

Успех без фанфари

автор:Георги Георгиев

visibility 76

/ брой: 223

Възкръсналият свидетел

visibility 87

/ брой: 223

Датата

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 223

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ