10 Август 2020понеделник11:14 ч.

Калина Кралева

Палитра

Рози и Лъвове

Сборна изложба графика на 35 български творци във Варна

/ брой: 167

автор:Надежда Ушева

visibility 1037

Експозицията "Рози и Лъвове" за пръв път беше показана през май в Палацо Ломбардия - седалището на Регионалното правителство на Ломбардия в Милано. Тя беше откриващо събитие на V международна екслибрис среща, която се проведе през май във Варезе, Италия, в рамките на X международен екслибрис конкурс библиотека Бодио Ломнаго.

През август изложбата може да бъде разгледана в салона на Арт галерия "Ларго", ул. "Хан Крум" 8. Варненци ще могат да се докоснат до най-доброто от съвременната българска графика, представена от 35 съвременни български творци. Всички те работят в областта на екслибриса и малката графика. Представените автори сумарно имат може би над 500 различни награди в най-престижните форуми за графика. Всеки артист показва по шест творби.

Част от авторите като Юлиан Йорданов, Димо Колибаров, Христо Найденов, Петър Лазаров, Христо Керин, Онник Каранфилян, Марин Груев, Тодор Овчаров, са добре познати на екслибрис обществата и колекционерите. Кураторката Нели Вълчева включва в експозицията и имена, които се изявяват  основно в областта на голямата и малка графика, а не толкова на екслибриса като Цветан Казанджиев, Васил Колев-Васило, Велико Маринчевски, Румен Нечев, Людмил Методиев. Участват най-утвърдените ни творци като проф. Христо Цацинов, Снежина Бисерова, Десислав Гечев, Галина Павлова, Румен Нисторов, Майа Чолакова, Веселин Дамянов-Вес, Елена Вутова, Калоян Илиев- Кокимото, Димо Миланов. 

Особено интересна е изявата на няколко артисти, представители на днешния космополитен свят - беларуската художничка Анна Тихонова и младия талантлив македонец Зоран Мише, които живеят и творят в България, както и на Веселин Василев, живеещ и работещ във Франция и Евгения Христова, живееща и работеща в Италия.

В изложбата е даден шанс и на младите автори. Част от тях - Петър Чиновски, Таня Кръстева, Калина Кралева, Васил Ангелов, вече са носители на първи награди. Останалите Елеонора Атанасова, Деница Иванова-Александрова, Иван Матеев, Стефани Костадинова, също са отличени с различни призове в екслибрис форуми по целия свят.                                                             

Христо Иванов се опрадвава, отскоро познавал Ламбовски

автор:Дума

visibility 0

Докладват на Христо Иванов: „Оня се е обадил на Маджо“

автор:Дума

visibility 93

Пожарът край Свиленград настъпва към Турция

автор:Дума

visibility 77

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 151

Димитър Зоров: Сирене под 12 лева е със сухо мляко

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 151

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 396

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 516

/ брой: 151

Учителят от Джулюница

автор:Лозан Такев

visibility 242

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ