22 Септември 2019неделя17:11 ч.

Калина Кралева

Палитра

Рози и Лъвове

Сборна изложба графика на 35 български творци във Варна

/ брой: 167

автор:Надежда Ушева

visibility 187

Експозицията "Рози и Лъвове" за пръв път беше показана през май в Палацо Ломбардия - седалището на Регионалното правителство на Ломбардия в Милано. Тя беше откриващо събитие на V международна екслибрис среща, която се проведе през май във Варезе, Италия, в рамките на X международен екслибрис конкурс библиотека Бодио Ломнаго.

През август изложбата може да бъде разгледана в салона на Арт галерия "Ларго", ул. "Хан Крум" 8. Варненци ще могат да се докоснат до най-доброто от съвременната българска графика, представена от 35 съвременни български творци. Всички те работят в областта на екслибриса и малката графика. Представените автори сумарно имат може би над 500 различни награди в най-престижните форуми за графика. Всеки артист показва по шест творби.

Част от авторите като Юлиан Йорданов, Димо Колибаров, Христо Найденов, Петър Лазаров, Христо Керин, Онник Каранфилян, Марин Груев, Тодор Овчаров, са добре познати на екслибрис обществата и колекционерите. Кураторката Нели Вълчева включва в експозицията и имена, които се изявяват  основно в областта на голямата и малка графика, а не толкова на екслибриса като Цветан Казанджиев, Васил Колев-Васило, Велико Маринчевски, Румен Нечев, Людмил Методиев. Участват най-утвърдените ни творци като проф. Христо Цацинов, Снежина Бисерова, Десислав Гечев, Галина Павлова, Румен Нисторов, Майа Чолакова, Веселин Дамянов-Вес, Елена Вутова, Калоян Илиев- Кокимото, Димо Миланов. 

Особено интересна е изявата на няколко артисти, представители на днешния космополитен свят - беларуската художничка Анна Тихонова и младия талантлив македонец Зоран Мише, които живеят и творят в България, както и на Веселин Василев, живеещ и работещ във Франция и Евгения Христова, живееща и работеща в Италия.

В изложбата е даден шанс и на младите автори. Част от тях - Петър Чиновски, Таня Кръстева, Калина Кралева, Васил Ангелов, вече са носители на първи награди. Останалите Елеонора Атанасова, Деница Иванова-Александрова, Иван Матеев, Стефани Костадинова, също са отличени с различни призове в екслибрис форуми по целия свят.                                                             

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 724

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 600

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 478

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 464

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ