05 Август 2020сряда22:57 ч.

"Розата на Евтерпа" събира таланти

Международният конкурс за оперно пеене отново търси млади певци в Карлово

/ брой: 216

автор:Веселка Венкова

visibility 898

За втора поредна година, от 19 до 25 септември, Карлово е домакин на конкурса за оперно пеене "Розата на Евтерпа". Поради големия интерес към надпреварата статутът на конкурса от национален м.г. през 2011 г. стана международен. Участие тази година са заявили 17 млади оперни певци от шест държави - България, Германия, Сърбия, Южна Корея, Турция и Нигерия. Те ще се състезават за шест призови места и за награда на публиката на името на Франсoа Стеено.
Той е от известните белгийски художници, сътворил множество витражи на представителни сгради в Белгия и по света. Организаторите на конкурса имат амбицията да подпомагат кариерата на лауреатите и след приключване на конкурса. В рамките на събитието ще се проведе майсторски клас за изпълнение на барокова музика, под ръководството на Йосиф Герджиков, основател на Хенделово общество за музика в България. Той ще връчи специална награда за най-добро вокално изпълнение на барокова музика.
В съпътстваща програма ще бъде представено творчеството на известната белгийска художничка и аниматор Жозете Яансенс.
Международният конкурс за оперно пеене се организира от Вероник Стеено, председател на сдружение "Розата на Евтерпа в Карлово". Съорганизатор са община Карлово и Народно читалище "Васил Левски". Конкурсът носи името на музата от гръцката митология Евтерпа, майка на тракийския цар Резос, описан от Омир в "Илиада"-та като един от могъщите царе на античността, управляващ колесница със свръхестествени коне и целият облечен в злато.
Евтерпа е името и на вид бяла роза.


Председател на журито в конкурса е проф. Павел Герджиков, оперен певец и режисьор. Членове са Милена Иняч, артистичен директор и диригент на камерен и Симфоничен оркестър към факултета по изкуства на университета в Ниш, доц. Людмила Хаджиева, Надя Колева, д-р Кристиян Михайлеску, артистичен директор на операта в Брашов, Драгомир Ненов, оперен диригент и композитор, Кирил Ламбов, композитор и диригент.

СТО очаква 13% спад на глобалната търговия през 2020 г.

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 149

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 148

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 143

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ