05 Август 2021четвъртък08:15 ч.

Роза на прицел

/ брой: 29

автор:Алеко Бичевски

visibility 1139

Докато в България броим гилзите от всекидневните покушения, обири и разстрели, от братска Европа долетя вест, която за родните розопроизводители имаше ефекта на повече от атентат. Последните с потрес узнаха от български и европейски медии, че символът на България - българската роза, е взет на прицел от отговорни фактори в ЕС.
Оказа се, че мъдреците от Научния комитет по безопасност на потребителите в Брюксел са излезли със становище, според което някои съставки на розовото и лавандуловото масло причинявали алергии. И сега се очаква височайшето решение на Европейската комисия. Ако то потвърди изводите на комитета, това означава рязко да се ограничи производството на българското розово масло и да се увредят непоправимо интересите на селскостопанските производители на етеричномаслени растения, производителите и търговци на розови масла. А известно е, че България държи 40% от цялото световно производство на розово масло. 
Повече от 350 години светът използва българското розово масло като ценна суровина за най-фини парфюми, козметика и лекарствени средства. Съдържащите се в розовото масло компоненти са натурални и оказват положителен ефект върху нервната система и здравето на човека. Разбира се, като всеки продукт и розовото, и лавандуловото масло могат да окажат на отделни хора алергични реакции. Но работещите в селското стопанство, преработвателите на тези суровини никога не са имали оплаквания за предизвикани алергии - особено технологичните работници, които контактуват с високи концентрации на тези масла в дестилационните инсталации.
В последните години Европейската комисия изготви списък на алергените, които в известни концентрации предизвикват алергии у някои хора. В този списък попадат: гераниол, който се съдържа в розовото масло, и линалоол и линалилацетат - в лавандуловото масло. От производителите на парфюмерия и козметика се изисква да обявяват процентното съдържание на тези съставки в произвежданите от тях изделия. Съдържащите се в розовото и лавандулово масло съставки са природни продукти, които се различават от синтетичните. Освен това в натуралното етерично масло те са в сложна комбинация с други природни продукти, които природата е създала, и оказват благоприятно влияние върху човека.
Всичко това обаче е пренебрегнато в становището на въпросния брюкселски комитет. Защо и в чий интерес, засега можем само да гадаем. Но е абсолютно очевидно, че в напъните си да създадат наднационална европейска държава, евробюрократите от Брюксел вече стигат в някои случаи до границата на абсурда. Такава държава не е необходима никому. Държава, която според техните идеали трябва да е населявана от наднационални роботи, чиято единствена грижа е да изпълняват умопомрачително количество разпоредби, указания, синхронизации и пр. дивотии, каквито еврочиновниците плодят с хиляди и хиляди на година. В името на безграничната власт на евробюрокрацията може да падне мърцина и производството на българската роза - може би последната оцеляла печеливша българска индустрия, след като почти цялата останала вече фалира.
Министърът на земеделието ходи до Брюксел и като се върна, заяви, че няма опасност за нашата роза, нещата били преувеличени. Найденов обаче не е твърде надежден източник на информация. Преди време той и за едно аржентинско месо каза, че няма проблеми, а пък то се оказа 20-годишно. 
Ето защо дълг е на българските учени, на Министерството на здравеопазването, на Българската национална асоциация по етерични масла, парфюмерия и козметика, Института по розата и фирмите производители на етерични масла да опровергаят с неоспорими факти несправедливите твърдения. Няма да е зле и областните управители на Стара Загора и Пловдив, депутатите на тези две области, да съдействат спешно, за да може максимално задълбочено да се проучат всички аспекти на проблема и да се запознаят компетентните органи. Здължително е българските евродепутати също да реагират и пред Европейската комисия. Защото под угроза е традиционен български поминък и трудът на над 40 000 жители на Розовата долина.
 

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 187

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 142

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 151

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ