04 Август 2021сряда22:38 ч.

Росен Желязков и Мартин Димитров в битката за КЗК

Петър Славов също е сред спряганите да оглавят Комисията за защита на конкуренцията

/ брой: 43

автор:Мила Христова

visibility 2871

Заради изтичащия мандат на ръководството на Комисията за защита на конкуренцията в политическа битка навлизат парламентарните групи на ГЕРБ и на Реформаторския блок, които са номинирали неофициално бившия главен секретар на МС Росен Желязков и депутата от РБ Мартин Димтров за поста на сегашния председател Петко Николов.
Източници от ГЕРБ твърдят, че нямало да издигат на поста Желязков, оправдан след дълго разследване по "костинбродската афера" с предизборните бюлетини, ако от РБ не бързали да завземат позицията на председателя. Според други кандидат за поста по линия на РБ бил колегата на Мартин Димитров Петър Славов.
Патриотичният фронт вече има кандидат за зам.-председател в лицето на зам.-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев. Осведомени от АБВ бяха категорични, че и дума не може да става да подкрепят както Желязков, така и Димитров, защото и двете кандидатури са "повече от неуместни".
От ключово значение за избора на нов шеф е промяната, която през лятото на м.г. прокараха депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов, според която Димитров да отговаря на критериите за заемане на длъжността. Според промените председателят на Комисията за защита на конкуренцията и нейните членове няма да може да се избират за два мандата един след друг. Освен това като критерий в сега действащия закон за КЗК  е записано, че кандидатът за шеф на КЗК трябва да има висше юридическо образование и съответно не по-малко от 10 г. трудов стаж като юрист. За членове е предвидено да са с икономическо или юридическо образование.
По тази причина Мартин Димитров не отговаря на критериите, за разлика от другия заинтересован от темата член на ПГ на РБ Петър Славов. Именно той е съвносител на промените за избор на шеф на КЗК и орязване на мандатите. Росен Желязков има юридическо образование, но при доказване на професионален опит ще срещне някои затруднения, смятат запознати с процедурата. Според други препъникамък може да се окаже членът от Закона за КЗК, където е записано, че кандидатите трябва да имат: "високи професионални и нравствени качества, да не са осъждани за умишлени престъпления от общ характер". Заради "костинбродската афера" с изборни бюлетини се предполага, че Желязков ще срещне трудности при обсъждане на неговата кандидатура.

Парламентът отряза ГЕРБ за комисия срещу МВР

автор:Юлия Кулинска

visibility 68

/ брой: 149

БСП не дава безусловна подкрепа на ИТН

автор:Павлета Давидова

visibility 72

/ брой: 149

Ще има компенсации за децата, останали извън забавачките

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 149

С 44 лева ще увеличат линията на бедност

автор:Аида Паникян

visibility 66

/ брой: 149

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 51

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 118

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 124

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ