05 Декември 2022понеделник20:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С. Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С.

Проф. Пламен Георгиев:

Ромите са следствие от бездушната ни демокрация

Интеграцията на отритнатите няма как да стане без силното участие на държавата, казва социологът

/ брой: 27

автор:Боряна Костова

visibility 1957

Пламен К. Георгиев е професор, доктор на социологическите науки, завършил е социология в Хумболдт университет в Берлин. Автор е на първата дисертация у нас, посветена на интеграцията на ромите в България (1985 г.), както и на трудовете "Българската политическа култура" (Гьотинген, 2007 г.), "Корупционни покровителства в Югоизочна Европа (Визбаден, 2008 г.), "Самоориентализацията в Югоизточна Европа (2012 г.) и др. Гост професор в университетите на Хайделберг, Фрайбург, Мюнхен.

Цитат
"Не може с кораво сърце да се прави социална политика"

- Проф. Георгиев, какво е положението на ромите в общоевропейски план. За нас го знаем отдавна - масова безработица, отказ от образование, ранни бракове, мизерия...
- Ромският проблем се открои с нови предизвикателства не само за нас в България, но и в Европа като цяло. Ромите възлизат на около 12 милиона, а според някои източници те са и повече. Поне две трети от тях са в Източна Европа. С отварянето на границите след 1990 г. много от тях емигрираха в развити западни страни. Рязко се повиши имиграционният поток. Мнозина намериха временна работа и възможност за оцеляване. Значителна част от ромите обаче се оказват жертви на престъпни групи, недалновидни интеграционни политики, дезангажираност на ред национални държави, в които те имат значителна тежест. Проблемите са известни - ниска степен на образование и квалификация, дискриминация при наемане на работа, нарушаване на правата и свободите, нечовешки условя на бит и живот. Всичко това води до престъпност и асоциално поведение и пр. Разбира се, че е грешно да се приписват всички недъзи на ромите. По-скоро става дума за дефицит на реални политики за интеграцията им в съвременното общество. Проблемът не засяга само ромите, а и други етноси в т.нар. мултинационална държава. Нашата все още минава за еднонационална, макар че напрежения и конфликти зреят не от вчера.
- Катуница бе един от последните случаи, който напомни за това.
- Да, макар да има примери от този род и преди това, "туширани" от правовата ни държава. Мнозина смятат, че ромският проблем дори е нерешим. Други са на мнение, че той не е по силите на отделна държава и е проблем на ЕС. Това мнение надделява напоследък. Въпреки значителните средства, отделени за интегриране на ромите, въпреки програмите за включване в образование по линия на ЕС, положението на ромите в повечето балкански държави като България, Румъния, Македония, Босна и Хецеговина, Гърция не се е променило към по добро. По скоро обратното. Расте броят и на подалите молби за убежище от Македония, Косово и др.
- Финанси ли не достигат или друго?
- Мисля, че става дума и за дефицит на политическа култура. Казано по простичко - "Сит на гладния не вярва". Свидетели сме на какви ли не бюрократични усуквания, условности в решаването на т.нар. "ромски проблем". Повечето от тях са на принципа "Спасяването на давещия се е дело на самия него". Ксенофобски движения и партии не само у нас, но и в Унгария например, са на мнение, че ромите не подлежат на интеграция. Че едва ли не било по добре да бъдат "екстрадирани" от страните, в които живеят, за да не "дърпат" стандарта на останалото население надолу. Конституционният ред в развити европейски страни дори изпуска от контрол подобни фашизоидни апели. Те застрашават  демократичния имидж на Европа. Вижте какво се случва в Германия - десен екстремизъм се оказва в дъното на убийствата на най-малко 10 турски гастарбайтери от 2000 г. насам. Води се дебат, от който стана ясно, че членове на неонацистки организации дори са били субсидирани от специалните служби с идеята да се влияе върху тях. Положението не е по различно в други развити европейски държави. Само в Германия, по данни на федералните служби, има 23 000 души с нацистки убеждения. Твърди се, че те не са организирани в групи. Във века на интернет обаче не толкова организираните групи, а по-скоро мрежи, активирани на неформален принцип, застрашават реда и демокрацията. Етническите малцинства са особено уязвими от гледна точка на маргинализирането си в обществото, по отношение на правата и свободите си. Върху тях оказват влияние различни радикални сили. 
- Какво може да направи една страна като нашата, където, според експерти, етническите малцинства са между 10 и 15 на сто от населението?
- Тук има голямо недоразумение. По силата на формални процедури за преброяване, а също и поради неконтролируема емиграция, много от етносите у нас се "изплъзват" от традиционната си идентичност. В социологията се говори за т.нар. "мимикриращи идентичности". Нали сте чували за турчеещи се роми? Или за такива, които се наричат сръбски, влашки цигани и пр. Е, вижте с какъв речник боравят т.нар. турски цигани у нас. Не е повече от 500-600 думи. Нямат и изявена религиозна принадлежност, респективно - практики както други мюсюлмани. Става реч за т.нар. "несистемен ислям". Той ни е старо наследство от преди тоталитаризма. Отличава се със светски нагласи, по ниска религиозност, особено сред по-младите хора, дълбока емоциална привързаност към родното място, общуване на езика на доминиращия етнос и т.н. Вижте сега кой как се самоопределя - в едно от последните преброявания се оказаха 0,2 процента... "ексимоси" например. Много етноси като българските мюсюлмани от Родопите, а напоследък и все повече български роми - не искат да бъдат идентифицирани като други. Значителна част от тях, особено младите, имат българско, европейско самосъзнение. Нещо повече, като попътуваха и поработиха в Западна Европа, много неща са им по-ясни, отколкото на ред доморасли политици, кресливи активисти на нацистки или открито расистки ориентирани движения. Ромите са буден народ, бързо се ориентират към хубавото. Само че лесно се лъжат от разни "барони", посредници, закрилници и тем подобни. Понеже дъжавните институции вървят по старата инерция на дистанцираност от реалните социални проблеми, у нас се разгърна особен бизнес с несретата на българските роми. Че и с българските турци, ако щете. Етнизацията в обществото не води до нищо добро.
- Езикът на омразата ли ще се окаже пак виновен. Или отново медиите?
- Не съм казал такова нещо. Твърдя само, че "аргументите" за ромската неподатливост към интеграция, вродена склонност към престъпност, проституция, кражби, измами и др. са глупости. Те подклаждат стари и нови стереотипи, разделят обществото. Няма генна обремененост, която да тегне върху тях. За мен няма съмнение, че не само ромите, но и други етноси са жертва на дискриминация. От години циганите (много от тях не искат да бъдат наричани роми) са политическа зестра на различни сили. Все още биват използвани за какви ли не съмнителни "каузи" - купуване на гласове, мрежи за влияние, безогледна експлоатация. Спомнете си на последните избори колко активисти шареха да раздават пари срещу ромски гласове. Има и натиск по линия на псевдолидери, приближени до една или друга партия. Едва през последните 5 години започна да се чува нещо от това. Без да се захване българското общество с реални политики за решително подобряване на житейското положение на ромите - да се решат жилищните им и битови въпроси, да се създадат работни места, особено за младите хора, да се включат децата от ромски семейства в училище, не може да има никаква промяна. Нещо по лошо - "калкутизацията", т.е. струпването на безработни и безпризорни роми към големите градове в страната, ще продължи. С всички рискове за стабилността на държавата.
- Като се има предвид, че престъпността сред ромите се увеличава, значи в перспектива ни очакват нелеки дни...
- Така е. Близо 70 на сто е безработицата сред тях, значителна част от ромите, но и българските турци са без каквито и да било доходи, освен социални помощи с размера на подаяния. Плячкосва се селкостопанска продукция. Други са в хватката на псевдобанки, мафиотски групи, лихварски мрежи. В това число и корумпирани представители на администрацията и правораздаващите институции. Кризата кара мнозина да се върнат от гурбет, по обясними причини. Тогава, какво правим наистина? България в много отношение отпада от полезрението и на инвеститори, и на собствения си млад елит. Тя се превръща в място за алкохолен туризъм, секс приключения и пр. Жалка участ, "магистрална", както я наричат някои.    
- Макар и да не е силно изразена, у нас все пак има дискриминация.
- Има я, макар и латентна, неафиширана. Но какво ще кажете на една майка, която не иска да пуска детето си сред деца, които го бият, в клас, където директорите са изтървали положението. Не става само със санкции - няма го ромчето на училище 10 пъти - хайде глоба от 500 лв., нека гладуват и братчетата му, които чакат на социалните помощи. Що за фелдфебелски подходи в демократична уж държава. Не може с кораво сърце да се прави социална политика.  
- Българският етнически модел се сочи като пример за толерантност и източник за стабилност на Балканите. Защо нас ни тупат по рамото, а Франция и други развити европейски страни, без да се церемонят, депортираха ромите пришълци? 
- Франция "преизпълни" квотата си за имигранти без документи с 4000 души за 2011 г.  Знаете, че там идват избори и десният избирател иска "чисти улици". Иска да ги няма просяците, да се изселят безпризорните имиганти. Така че кампанията на Саркози за прочистване на Парижките предградия и Марсилия, също както правителството на Орбан в Унгария и негови подгласници в Холандия, Дания, ревностно работят по връщането на ромите оттам, откъдето са дошли. Но, както заявява комисар Вивиан Рединг, Европа не е по-малко на ромите, отколкото на други народности и етнически групи. Правото за свободно движение на хора е сред основите на европейската общност. Странно защо българската демократична общественост говори под сурдинка за това. Вкарването на ромите в трудови групи, за да си "заслужат хляба", както става вече в Унгария, гоненето им от страни с по висок стандарт, където те разчитат да намерят макар и неквалифицирана работа, е в пълен противовес с правата и свободите на европейските грждани. Българското правителнство мълчи по тези въпроси. Защо? Ромите не са само български, унгарски, румънски или, ако щете, ирландски. Има ги впрочем навред. Но те са роми на Европа или по точно Европа е и Европа на ромите.
- Никой не оспорва това, обаче "играе" двойният аршин.
- Да, това е унизително, позор за демократична Европа и трябва да му се сложи край.  Ромите не могат да се върнат обратно в Северна Индия, откъдето идват към XIII век, например на Балканите, а оттук и в Европа. Те са част от Европа. Нещо повече. Европа им дължи повече, отколкото мнозина си дават сметка. От времето на холокоста, че до наши дни. По време на тоталитарната система у нас 76 на сто от ромите бяха работници в химията, 84 на сто - в минно-преработвателната индустрия, 86 на сто - в трудоемки отрасли като строителство на пътища, металургията. Тази България, с която се гордеят и нашите наследници - въпреки разграбванията, които продължават, - е и на ромите. Те са се вградили, тъй да се каже в това, което всички наричаме своя родина. Макар че има и ексцентрични виждания като това да се отдели "територия" за ромите от Източна Европа, за да си създадат своя държава, както стана с евреите след Втората световна война по решение на ООН. Това са също много опасни призиви. Не ни трябват резервати по подобие на индианските, а пълна европейска интеграция на ромите, заедно с всички нейни равноправни граждани. Да, но за да стане интеграцията на отритнатите от т.нар. пазарен преход, хората от гетата, особено младежите, трябва да бъдат взети под крилото на държавата. Става дума не само за ромите, но и за нашите турци. 
- Българските турци обаче все още не са забравили раните от възродителния процес. Може би защото политиците често им ги напомнят.
- Да оставим асимилационните глупости от миналото. Нека си имаме български граждани от ромски произход. Или, ако щете, от турски, от влашки, от гагаузки. Но всички те са български граждани като конституционна идентичност. Със всичките права и отговорности. Имаме вече 2 милиона българи зад граница, за добро или за лошо. Имаме големи български диаспори в Германия, САЩ, Канада, Великобритания. Е, да не  би там да ги водят роми, етнически турци или власи? Все са си български граждани. И толкоз. Европа трябва да зачете веднаж завинаги това положение. Ромите не са демографски "единици" във "фертилна възраст". Като чуя за раждаемостта от 0 до 14 години и подобни термини, с които се говори за тях по разни кабеларки, кръвното ми скача. Сигурно не съм единствен. Добри, лоши, бедни, богати, образовани, необразовани - ами хайде да ги образоваме. Хайде да осигурим ограмотяване за възрастни. Да научим момичетата на шев и кройки, както е било в българските стопански училища през 30-те години. Нека им начертаят нашите архитекти строителните скици, да им се доставят материали на приемливи цени. Те сами ще си направят къщите. Ще се иска само повече стройна организация, контрол по места. И нещо много важно - подобни "проекти" да се осъществят без посредници. 
- Как според вас може да стане това?
- Достатъчно е един "Главболгарстрой" да се залови с тази програма. Или подобна солидна строителна фирма, или даже 2-3, под егидата на българското правителство. Да се създаде осигурителен фонд. Да се оземлят масово ромските семейства, да се издигнат малки цехове, каквито имахме някога по провинцията. Ромите са способен народ, имат стари занаятчийски традиции. Стига да бъде подхваната работата, както трябва, за 10-15 години, нещата може да се подобрят съществено. От това ще спечелят всички. Европа е готова да помага, стига да няма "теч" на парите, както е досега. Не само ромите, но и други етноси много изпатиха през т.нар. преход. Напоследък зачестиха случаите на дискриминация и безогледна експлоатация на български роми и турци в Гърция. Имаме и хиляди разпилени измекяри по арабския свят. Време е българската дърава да ги приобщи. Но не с показни меропрятия и политически ПР акции. Сега е моментът България да даде пример, както е със спасяването на нашите евреи. Българският народ е толератен, чужд на ксенофобията. Ние знаем да тачим всеки, който идва в нашите земи, стига да спазва законите ни и да не пречи на другите. Първата задача е да се обуят и нахранят ромчетата. И не само те, ами и братчетата на Гаврош. Още сега, не напролет. Защото, погледнете - зима е, а много от тях ходят с гуменки. Какво чакаме, да ги обуе Европа ли?

 

Цените на петрола на световните пазари се повишиха

автор:Дума

visibility 500

Държавата няма да събере планираните приходи от ДДС

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 236

Григор Сарийски: В Eврозоната разходите са повече от ползите

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 236

БНБ: Предстоят трудни месеци за икономиката

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 236

Наводнения в Южна Италия след проливни дъждове

автор:Дума

visibility 226

Австрия остава твърдо против България и Румъния в Шенген

автор:Дума

visibility 351

/ брой: 236

Без "самолетен режим" на телефоните в ЕС

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 236

Грижа ли ви е въобще?

автор:Таня Глухчева

visibility 285

/ брой: 236

Работа до гроб

автор:Валентин Георгиев

visibility 291

/ брой: 236

Образованието през 2022 г. - наваксване и липса на реформа

автор:Деси Велева

visibility 329

/ брой: 236

Защо се пазим от комунизма?*

автор:Димитър Денков

visibility 254

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ