22 Август 2019четвъртък08:09 ч.

Романтиците обичат концептуализма

/ брой: 17

автор:Дума

visibility 1018

Столичната галерия "Дебют" продължава представянето на бивши възпитаници на Художествената гимназия. Един от тях е Свилен Стефанов. Впечатляваща е широтата на периметъра, в който той използва възможностите на кавалетната картина като формати и жанрове да създаде условия на общуване. Тук има и композиционно разнообразие, и сложни цветови хармонии, и добре темперирано боравене с живописната материя в следата от четката - от сочната мазка до прозрачните цветни воали, разкриващи зърната на платното, от блясъка на акцента до заглъхващата матовост на цветни зони. В премереното съчетание на живописна култура с непринудеността на жеста живописта на Стефанов бележи сходство с подхода на автори като Зигмар Полке и Мартин Кипенбергер. 

Ще кажа нещо скандално за тази живопис - тя носи специфична красота, която не е лесна - за лесната красота има разработен софтуер и той се усъвършенства. Картините на Свилен са хардуер - хардуер за упражняване на сетивното, емоционално и интелектуално възприятие. Не се смущавайте, ако се почувствате привлечени или предизвикани от някоя от тях, да приемете предизвикателството да работите с нея. Това общуване може да е възнаграждаващо, отбелязва Николай Петков.

Свилен Стефанов (р. 1966, София) е историк на изкуството, критик и куратор. Завършил е Художествената гимназия, специалност изкуствознание, и НХА. Доктор е на изкуствознанието и професор по история на изкуството в НХА. От 2008 до 2015 г. е зам.-ректор на академията. Стефанов е един от основните представители на група "XXL", създадена  през 1994 г. Изложбата продължава до 31 януари в галерия "Дебют", бул. "Васил Левски" 62. 

Голям риск от нови пожари и утре

автор:Дума

visibility 13

Срути се част от таван в Александровска болница

автор:Дума

visibility 241

Подлудиха държавата с бомбени заплахи

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 161

БНБ очаква 3,7% ръст на икономиката

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 161

Обезщетения за изкланите прасета - след 1 септември

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 161

Тол системата може да тръгне от февруари

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 161

Криза в Италия

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 161

САЩ се окопават в Румъния

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 161

Тръмп се обиди на отказа да купи... Гренландия

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 161

Русия се връща в Г-8

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 161

Цветелина Пенкова: В Еврокомисията ще търсят компромис

visibility 97

/ брой: 161

Откриват рудника на Ада тепе

автор:Велиана Христова

visibility 94

/ брой: 161

Ставащото в БСП - не промяна, а подмяна!

автор:Георги Пирински

visibility 157

/ брой: 161

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ