25 Април 2019четвъртък13:03 ч.

Романтиците обичат концептуализма

/ брой: 17

автор:Дума

visibility 859

Столичната галерия "Дебют" продължава представянето на бивши възпитаници на Художествената гимназия. Един от тях е Свилен Стефанов. Впечатляваща е широтата на периметъра, в който той използва възможностите на кавалетната картина като формати и жанрове да създаде условия на общуване. Тук има и композиционно разнообразие, и сложни цветови хармонии, и добре темперирано боравене с живописната материя в следата от четката - от сочната мазка до прозрачните цветни воали, разкриващи зърната на платното, от блясъка на акцента до заглъхващата матовост на цветни зони. В премереното съчетание на живописна култура с непринудеността на жеста живописта на Стефанов бележи сходство с подхода на автори като Зигмар Полке и Мартин Кипенбергер. 

Ще кажа нещо скандално за тази живопис - тя носи специфична красота, която не е лесна - за лесната красота има разработен софтуер и той се усъвършенства. Картините на Свилен са хардуер - хардуер за упражняване на сетивното, емоционално и интелектуално възприятие. Не се смущавайте, ако се почувствате привлечени или предизвикани от някоя от тях, да приемете предизвикателството да работите с нея. Това общуване може да е възнаграждаващо, отбелязва Николай Петков.

Свилен Стефанов (р. 1966, София) е историк на изкуството, критик и куратор. Завършил е Художествената гимназия, специалност изкуствознание, и НХА. Доктор е на изкуствознанието и професор по история на изкуството в НХА. От 2008 до 2015 г. е зам.-ректор на академията. Стефанов е един от основните представители на група "XXL", създадена  през 1994 г. Изложбата продължава до 31 януари в галерия "Дебют", бул. "Васил Левски" 62. 

Голямото пътуване започва

автор:Дума

visibility 6

Развалят договорите с американските централи

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 80

"Локхийд Мартин" отваря ремонтна база за F-16 в България

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 80

Горивата ще поскъпват още

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 80

Брюксел разреши държавна помощ за суровото мляко

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 80

Първа среща между Путин и Ким

автор:Дума

visibility 0

Плашат Русия със "100 хил. тона" дипломация

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 80

Иран: Ще отговорим на санкциите

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 80

САЩ убиват повече цивилни от талибаните

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 80

Пазарният джихадизъм удари онкоболните

автор:Юри Михалков

visibility 220

/ брой: 80

Нюрнберг - светлина и сенки

автор:Ева Костова

visibility 141

/ брой: 80

Раздвоеният

автор:Ростислава Иванова

visibility 134

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ