14 Април 2021сряда01:06 ч.

Роднина, магистрат, роднина, магистрат...

/ брой: 188

автор:Алеко Бичевски

visibility 1636

Докато вниманието на публиката бе заето с олимпийските игри в Лондон, където родните спортни величия нижеха загуба след загуба, Висшият съдебен съвет тайно и полека продължи да назначава роднини в съдебната власт. В четвъртък най-висшите магистрати дадоха зелена светлина за произвеждането на Валери Данов в шеф на отдел на Софийския градски съд. Майка на щастливия новоназначенец е Светла Данова, която, по едно още по-щастливо стечение на обстоятелствата, е член на Висшия съдебен съвет.
Да беше само това назначение, дето се вика, с мед да го намажеш. Миналия месец непукистите от ВСС безочливо назначиха за заместник-председател на Софийския административен съд Румяна Лилова-Икономова, по известна като съпруга на съдията от Върховния административен съд Андрей Икономов. Той пък преди време се прочу с това, че 82-годишната му майка се сдоби на безценица с апититен терен в Приморско като крайно нуждаеща се. Другата заместничка на Административния съд в София стана Любка Стоянова. Тя също по щастлива случайност е снаха на съдията от Висшия съдебен съвет Елена Митова. Почти по същото време синът на вицепрезидента Маргарита Попова се сдоби с престижната длъжност зам. районен прокурор на София. Сребрина Христова от ВСС гласува пък зет й да стане зам. районен прокурор в Костинброд. През лятото на 2009 г. ВСС вкупом назначи дъщерите на 4-ма членове на съвета за младши съдии. Родителите им, без да им мигне окото, гласуваха за щерките си. Единствено на настоящия омбудсман на републиката Константин Пенчев му стана неудобно и излезе от залата при гласуването. 
Въобще, както са я подкарали, вече трябва да се съобщава като събитие, ако някой новоназначен на хубав пост в системата на съдебната власт не е роднина на член на ВСС. Помним как в очарователния български филм от късния соц "Опасен чар" домакинята подреждаше гостите по схемата - "роднина, милиционер, роднина, милиционер". Днес в демократичната съдебна система се редят по схемата  "роднина, магистрат, роднина, магистрат".
Ако не са роднини, то назначенията ще са послушковци на вътрешния министър. Емблематичен факт е как ВСС курдиса семейната приятелка на вътрешния министър Владимира Янева за шеф на ключовия Софийски градски съд, а завършилият полицейската школа в Симеоново Георги Колев, без никакъв опит в административното право, за председател на Върховния административен съд, който гледа делата срещу държавните институции.  Примерите са безкрайни, няма да ни стигнат броевете на вестника за цяла година, за да ги изброим. 
Всичко това щеше да е много смешно, ако не беше тъжно. Горната картинка означава пълен разпад на държавността у нас. С какво доверие хората ще влязат в съдебните зали и ще очакват правосъдие и справедливост, като виждат тази шуробаджанашка вакханалия, която се вихри в правораздавателната система? Какво доверие, какъв Шенген искат управниците, след като всичко това се вижда и знае в белите държави от Европейския съюз? ЕС е икономически и политически съюз на държави, които изповядват без изключение и безалтернативно принципа на правовата държава. Мислите ли, че те не се питат какво всъщност правим ние при тях с подобна съдебна система? 
И не може вечно кабинетът да се оправдава за безумията в съдебната система с неизменното - те са независима власт, ние какво да направим? И в Германия, и във Франция, и във Великобритания  магистратите са независими, но те осигуряват правовия ред и правовата държава в тези страни. Защото там правителствата работят и правовата държава е налице. У нас не е така по простата причина, че държавата е на автопилот, всеки чиновник, властник или новопокръстен феодал си е заградил част от разпадналата се държава и си дерибейства на воля. Но за сметка на цялото общество. И така ще е, докато в държавата България не се сложи ред. ГЕРБ спечелиха изборите точно с този лозунг. Но досега, освен организиран хаос, не се вижда нищо друго да е постигнато. За държавата става въпрос, де. За своите хора направиха предостатъчно. 
 

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ