22 Януари 2022събота01:34 ч.

ново:

Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било *** Руското външно министерство: НАТО да се изтегли от България и Румъния *** Испания изпраща военна техника в България заради напрежението в Украйна *** Лавров: Русия не смята да напада Украйна, НАТО раздухва истерията *** Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8% *** Нови противоепидемични мерки влизат в силата на територията на София Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било *** Руското външно министерство: НАТО да се изтегли от България и Румъния *** Испания изпраща военна техника в България заради напрежението в Украйна *** Лавров: Русия не смята да напада Украйна, НАТО раздухва истерията *** Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8% *** Нови противоепидемични мерки влизат в силата на територията на София

Конкретните насоки на МОН за действие в училищата ще бъдат публикувани днес, обяви министър Николай Денков

Родители готови за протест

Майките настояват учениците да тръгнат присъствено на училище

/ брой: 164

автор:Дума

visibility 841

След като държавните институции дадоха ясен знак, че учебната година вероятно ще започне дистанционно, родители и учители веднага реагираха с остри позиции. В писмо обединение на родители поиска да бъде осигурено присъствено начало на учебната година. В противен случай ще бъдат организирани протести. От формацията "Да запазим училището като средище за децата"  посочиха, че при сегашния темп на разпространение на КОВИД-19 учебната година или въобще няма да започне присъствено, или повечето от учениците ще преминат към дистанционно обучение непосредствено след 15 септември, но категорично отказват да приемат това. От името на възмутените родители  Магдалена Абаджиева от Института за български език към БАН, майка на две деца, остро критикува властта, че изминалите месеци не са използвани за подготовка и затова отново първи ще бъдат жертвани децата.
От неформалните обединения "Учители за безопасно образование" и "Обединени учители за безопасно образование" обаче настояват за преминаване към дистанционно обучение на всички ученици при достигане на заболеваемост 300 на 100 000 души. Те искат и трета ваксинационна доза за работещите в образованието.
На фона на общото недоволство и разнопосочни искания министърът на образованието Николай Денков не успя да посочи мерки за подпомагане на родителите, които ще трябва да си останат вкъщи при евентуално затваряне на училищата. Той прехвърли ангажимента към социалното министерство. Министърът заяви, че родителите се опитват да поставят невъзможна задача, затова в министерството търсят баланс. МОН има нагласа да бъдат осигурени тестове за децата, които имат признаци на заболяване. Безплатно тестване ще има и в училища, в които всички родители са дали съгласие.
Спорната тема за носенето на маски от учениците също бе коментирана от Денков, който уточни, че децата в детските градини без предучилищните групи няма да носят маски. Задължение ще има обаче към шестгодишните, тъй като те попадат в задължителната предучилищна възраст.
Заради навлизането в нова пандемична вълна Министерският съвет удължи с три месеца извънредната епидемична обстановка.Прокуратурата пита Кацаров за КОВИД-мерките

Върховната административна прокуратура изиска информация от здравното министерство относно действията, които се предприемат за ограничаване на разпространението на КОВИД-19 у нас. Прокуратурата иска да знае дали здравните власти са отправяли запитване до ЕМА, касаещо поставянето на трета доза на ваксината срещу вируса, и извършени ли са други действия в тази насока.
Според прокуратурата въпреки нарастващата заболеваемост в страната към момента не са въведени предвидените в Националния оперативен план мерки за справяне с пандемията. Освен това не са предвидени съответните социални, икономически и финансови механизми, смятат от ВАП.


Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 830

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ