31 Май 2020неделя10:08 ч.

Миналата седмица японският външен министър Таро Коно бе в Москва и води преговори с колегата си Сергей Лавров. Протоколните усмивки и жестове на любезност в началото на разговорите не скриха разминаванията, проличали в острия тон на диалога

Ритуални, но безплодни танци за територии

Ако Япония получи някой ден два от Курилските острови, това ще стане само по руски условия

/ брой: 13

автор:Георги Георгиев

visibility 1414

В средата на декември м.г. японската агенция "Киодо" проведе телефонно проучване по повод активизиралите се преговори с Русия за сключването на мирен договор, което в японската интерпретация предполага връщането на четири от Курилските острови на Токио. Повече от половината (53,2%) анкетирани са заявили, че Русия първо трябва да върне два острова, а след сключването на договора да се продължат преговорите за връщането на останалите два. Над 28% са поискали Япония веднага да си получи четирите острова накуп. Със само два острова са готови да се задоволят 7,3% от анкетираните, а за други 4,2% Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хабомаи могат да си останат руски. 

Това проучване явно показва решимостта на японското общество да получи обратно т.нар. Северни територии от Русия, която ги смята за свои в резултат на победата на СССР над Японската империя през 1945 г. В същото време друго проучване, този път на "Левада център" от есента на 2018 г. показва, че 74% от руснаците пък са изобщо срещу предаването на каквито и да било и в каквито да било комбинации на Курилски острови. Въпреки известно увеличаване на хората и от двете страни, които са готови да се разделят с островите, в сравнение с предишни проучвания, 

картината остава без съществени изменения. 

Точно така без изменение вече 60 години остават и позициите на Москва и Токио по въпроса за спорните острови. 

Днес започва двудневната визита на японския премиер Шиндзо Абе в Русия, която ще бъде посветена на сключването на мирен договор между двете страни, какъвто няма от 1945 г. Сегашното активизиране на словесните баталии около темата за четирите Курилски острова започна през септември 2018 г., когато на икономически форум във Владивосток руският президент Владимир Путин предложи на японския премиер Абе двете страни да сключат мирен договор до края на годината без предварителни условия. 

Кой знае защо това предизвика голямо вълнение в медийната и експертната общност. И японците, и руснаците взеха да се държат така все едно този въпрос ще се реши в близките месеци. Това са с нищо неоправдани надежди.

Работата е там, че има принципно различие в подхода на двете страни. Японците искат да получат два острова и тогава да сключат мирен договор с Русия, след което да започнат разговори за другите два. Руснаците предлагат обратното - първо мирен договор, а после, да върнат малкия остров Шикотан и групата скали Хабомаи. Т.е. в единия случай Токио иска безусловно предаване и фактическо признание от Москва, че незаконно е анексирала Курилските острови, а във втория случай, Русия иска първо признаване на суверенитета й върху тези земи и чак тогава пристъпване към следващата стъпка, която вече ще бъде израз на добра воля. Путин във Владивосток предложи нещо, на което нито един японски министър-председател от 1956 г. насам не се е съгласил и няма да се съгласи, както и нито един руски ръководител няма да отиде на безусловно предаване на тези територии. Още повече пък в контекста на сегашната външнополитическа обстановка около Русия. 

Нещо повече, сегашното предложение на Путин е дори по-лошо от предходното му, направено през 2005 г., когато той предложи двете страни да подпишат мирен договор срещу предаването на малките острови Шикотан и Хабомаи. Тогава японците пак отказаха, защото си искат и четирите. 

Така тази история може да продължава безкрайно. 

А тя започва през 1945 г., когато СССР превзема японските територии в Сахалин и цялата Курилска верига от острови, включително и четирите спорни. СССР обаче отказва да подпише мирния договор от Сан Франциско между Япония и антияпонската коалиция от 1951 г. именно защото в него не е записано изрично, че той има пълен суверенитет върху Южен Сахалин и Курилските острови. Японската страна настоява, че Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хабомаи са нейни земи най-малкото от февруари 1855 г., когато Япония и Русия подписват първия си (Симодски) договор, който определя границата между двете страни. Двайсет години по-късно с Петербургския договор Русия дори предава на Токио всички 18 Курилски острови, а Япония се отказва от Сахалин.

Както обаче обясняват историци и дипломати, фактът на войната заличава предишните договори. Именно с такъв мотив японците отказват на руската страна да й върнат окупирания през 1905 г. Южен Сахалин. Поради това и Япония не може да апелира към клаузите на договорите от Симода и Петербург. Всичко започва от чист лист, предишните договори са само исторически примери. Освен това САЩ и Великобритания по време на преговорите в Ялта и на Потсдамската мирна конференция се съгласяват да предадат "навеки" на СССР Южен Сахалин и всички Курилски острови като условие за неговото участие във войната с Япония. По-късно обаче именно САЩ ще са тези, които ще оказват натиск на японската страна да не приема съветските предложения по Курилите.

Годината 1956-а е ключова за териториалния спор между Япония и днешна Русия. Именно Съвместната (Московска) декларация на СССР и Япония подписана тогава, а точно нейният чл. 9 лежи в основата на днешните японски претенции. Тогава, съветското ръководство поради желанието си да сключи мирен договор с Япония и да предотврати превръщането й в американски "непотопяем самолетоносач", предлага да предаде на Токио островите Хабомаи и Шикотан (в текста Сикотан), но след като бъде подписан въпросният мирен договор. Никъде в тази декларация, а тя е достъпна на сайта на руското външно министерство, не пише, че СССР е готов да обсъжда под каквато и форма да било суверeнитета си над Итуруп и Кунашир. Привнасянето на темата за двата големи острова си е чисто японска инициатива, а от Токио се правят на разсеяни какво точно пише в Декларацията от 1956 г. Но това също е част от политика, където се използват различни похвати за натиск върху опонента. 

След като през януари 1960 г. Япония подписва договор, по силата на който в страната се разполагат американски бази на постоянна основа, СССР светкавично обявява, че се отказва да разглежда повече въпроса за предаването на двата острова, защото японско-американският договор е насочен срещу СССР и Китай. Условието за подновяването на разговорите за Шикотан и Хабомаи е американските войски да се изтеглят от Япония и между Токио и Москва да бъде подписан мирен договор. 

Видно е, че руската страна, като правоприемница на СССР, а и след като през 2004 г. призна, че Декларацията от 1956 г. е в сила, няма никакви правни основания да връща в момента каквито и да било на Япония. Американските бази са си там. Те са насочени срещу Китай, Русия и Северна Корея. Япония дори е принудена унизително да пита американците дали биха били така добри, да не разполагат бази на Курилските острови, ако те й бъдат предадени. 

Разбира се, в политиката е възможно всичко 

Има гласове в Русия, че двата малки острова трябва да бъдат предадени, но само и единствено на руските условия. Ако се абстрахираме от темата за американските бази в Страната на изгряващото слънце, това означава Япония да признае руския суверенитет върху тях, после Москва в знак на добра воля да обяви, че има намерение да ги предаде и тогава да започнат преговори по същество, които могат да включват много неща. Като например Япония да поеме разноските по преместването на населението, военните части, да изгради за своя сметка инфраструктура, да поеме ангажимент за демилитаризацията на Шикотан и Хабомаи. Освен това не е зле паралелно японците да спрат с враждебните действия като участие в антируските санкции заради Украйна, да засилят инвестициите си в руския Далечен изток и дори да върнат 43 т белогвардейско злато, потънало без вест в касите на японските банки. Русия поне хипотетично е готова да обсъжда този вариант. Японците искат всичко или нищо. Следователно ритуалните безплодни "танци" около Курилски острови ще продължат дълго.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1214

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 638

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1808

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 483

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ