29 Март 2020неделя04:02 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Рио де Жанейро - и рай, и ад под южното слънце

Невероятната природна и архитектурна красота съжителства с бедняшките квартали, раждащи престъпници

/ брой: 105

автор:Петър Герасимов

visibility 2101


Малко отклонение

Не се хваля: зад гърба си имам стотици хиляди километри полети, видял съм много красиви неща и в Европа, и в Америка, и в Азия, и в Африка. Но между репортерско-географските спомени Рио де Жанейро неизменно изпъква в спомените ми като ярка, впечатляваща илюстрация от рекламна туристическа брошура. Наистина Господ е хвърлил с щедра ръка толкова красота на едно място - извън това, че милионният град блести със сгради от всякакви модерни урбанистични стилове (като почнеш от французина Льо Корбюзие и стигнеш до бразилеца Оскар Нимайер, всички архитекти от световен мащаб са пробвали таланта си в този бразилски град), другото основно нещо, което поразява новодошлия, е красотата на природата. В няколко поредни големи залива Атлантика се вмъква и излиза от града, а самият Рио е построен на внушителни хълмове покрити с вечно зелени дървета. На един от тях - Корковадо, е издигната огромната статуя на Христос, протегнал в ням благослов ръце над столицата на едноименния щат.
Имах щастието да посетя Рио де Жанейро преди 35 години, в края на дясната военна диктатура. Несравнимо е усещането да вървиш по крайбрежния булевард "Копакабана" (мястото на прочутия самба фестивал), а южното море да се плиска на метри от теб, покрай безкрайния бял плаж. Да не говорим какво удоволствие за очите са прекрасните бразилки, преливащи във всички нюанси от бялото до черното (почти половината от населението е със смесена кръв), а знайно е, че най-хубавите човешки екземпляри се получават (каква груба дума!) - от кръстосването на расите. Всъщност какво говоря, едва ли има човек, който да не се е зазяпвал в екрана по прословутите самба паради, провеждани ежегодно в Рио.

Януарска река

Големият залив Гуанабара е открит на първи януари 1502 г. от португалеца Гашпар де Лемош и е наречен Рио (река - на португалски), защото мореплавателят е смятал, че това е устие на непозната река, а не залив. Оттам към бъдещия невероятен град прилепва странното име Рио де Жанейро - Януарска река, запазено и до днес. И макар че не е на река, Рио расте бързо под яркото южно слънце, за да достигне в наши дни население от над 6 милиона, а с покрайнините и градовете сателити - 11,5 милиона.
И не е чудно, че маршрутът на петте милиона туристи, които ежегодно пристигат в Бразилия, непременно минава и през Рио, макар че в държавата с грапаво звучащото по португалски име Бразил има още много неща, заслужаващи да се видят. И как не - със своите над 8 милиона квадратни километра територия и 190-милионно население страната е пета по големина в света. Там е по-голямата част от прочутата Амазонска джунгла със своята едноименна река-море, там е огромният Сао Пауло (население 11 милиона с градските агломерации - над 19 млн.). Там е столицата Бразилия - изкуствен, изцяло построен по единен проект град-творба на големия Нимайер. Там са мините за скъпоценни камъни до град Кристалина и какво ли още не.
Но Рио си остава Рио. И най-странното е, че в съседство на тази невероятна природна и архитектурна красота се намират небезизвестните фавели - бедняшки квартали, скрити всред вечната красота на големите хълмове на Рио, високо над елегантния пристанищен град, лишени от ток, вода, канализация, прокълнати на вечна бедност. И именно тук, във фавелите, строени от счупени дъски, парчета ламарина и шперплат - се раждат поколение след поколение престъпници. Когато им дойде до гуша, някои от тях грабват нож или пищов и слизат долу - в Януарската река, за да си отмъстят на съдбата. По тази причина десетилетия наред Рио се конкурира с Ню Йорк по годишен брой убийства - над 1600. Беше ми странно да видя как портиерите (има ги пред пред всяка сграда!) стоят, седят или се разхождат с боен пистолет на кръста.
Проституция, търговия с дрога, контрабанда и какво ли не още разцъфва именно там - в бордеите на Рио. Иначе за туриста те са почти незабележими, скрити в пищната зелена растителност на хълмовете, далеч от Копакабана, от луксозните витрини и големите хотели. Но, когато настъпи нощта...

Програма "Умиротворяване"

Престъпността от фавелите винаги е била трън в очите на щатската управа на Рио (а и на държавните ръководители), доколкото огромният град е истинска фабрика за туристически доходи. Това обяснява и изработването на програмата "Умиротворяване" през 2008-а, предвиждаща по-активна борба с престъпността в Рио де Жанейро и естествено мерки за внасяне на известен ред във фавелите.
Поредният етап от "Умиротворяване" започна наскоро, когато хиляди военни, качени на камиони и бронирани коли, нахлуха по калните улички на призрачните квартали и с насочени автомати и картечници започнаха повсеместни проверки. Само в една от фавелите - така наречената "Комплексо да маре" (Морски комплекс), нахлуха 2500 военни полицаи и за два дни събраха дрога, достатъчна да напълни един малък камион. Местните се опитаха да се бунтуват, но с бразилската армия шега не бива. Още навремето, когато посетих тази огромна държава, имаше три отделни военни министерства - на флотата, на авиацията и на пехотата. Три!
Поводът за сегашната акция е сериозен: след броени седмици - от 12 юни до 13 юли Бразилия ще е домакин на световното първенство по футбол. Очаква се да пристигнат над 600 000 запалянковци от цял свят, а грижата за безопасността им е първостепенна задача на властите. Подобни "умиротворителни" акции се провеждат не само в Рио, но и още в 12 града на страната.
Да не говорим за това, че Рио де Жанейро е избран за официален домакин на лятната Олимпиада през 2016 г.
Така или иначе, проблемът с градската бедност в Бразилия е много сериозен (87,8 процента от населението е в градовете) и подобни временни акции едва ли са в състояние да решат десетките наболели въпроси. Несъмнено сегашното ляво правителство, оглавявано от бразилката с български корени Дилма Русеф, ще трябва да полага много усилия, за да могат фавелите да останат само лош спомен от миналото.

Маршрутът на туристите в Бразилия непременно минава и през Рио

Примамливите светлини на нощен Рио

Далеч от луксозните витрини и големите хотели се намират бедняшките квартали

Сблъсъците с полицията не са рядкост във фавелите
БГНЕС

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ