01 Юни 2020понеделник16:40 ч.

Сцена

"Ревизор" - дяволски смешна история за нищожността на нищожните хора

С тъга по идеала и с разочарование от съвремието си, с остро и сурово слово аз влязох в битка за високото призвание на човека, за умен и благороден живот, казва Николай Гогол

/ брой: 101

автор:Светлана Панчева

visibility 1559

Със същата тъга и разочарование разлиствам сега тази уникална пиеса за боричканията на шепа нищожни хора с цел изгода и се надявам спектакълът да подтикне зрителите да се замислят за избавлението от отравящите живота ни безчовечност, бездушност и бездуховност, продължава режисьорката Нина Димитрова, която представя на сцената на Сатиричния театър своята версия на великата сатира, озаглавена "Ревизорът". Поразителен и в същото време твърде показателен е фактът, че тази пиеса, която по думите на Гогол е "огледало, в което се отразява цялата греховна човешка природа, низост, аморалност, цялата глупост и невежество на човека, който от всичко се бои и се кланя раболепно на всичко властно заради изгода.", е писана през уж далечната 1835 г. Изгода, заради която хората вече са загубили естествената си способност да мислят, виждат и чуват, водени от едничката страст да притежават: положение в обществото, чинове в службата и богатство, продължава авторът. Изгода, заради която се вършат беззакония и злоупотреби, творят се безчинства, цари произвол, цъфти несправедливост, а пороците са превърнати в норма на поведение. Традицията на подкупа, лъжата и подлостта е напълно естествена и неизбежна. Тези, които трябва да защитават законността и морала, именно те вършат беззаконията и дават пример, който другите с готовност следват. И най-удивителното е, че никой не се стреми да скрие престъпното си отношение към своите човешки и обществени задължения, собствената си празнота, посредственост и безделие.
Не звучат ли тези жестоки в прозренията и констатациите си думи толкова съвременно и актуално? Да, звучат и най-тъжното е, че колкото и пъти, с талант, страст и майсторство театърът да ги повтаря чрез героите на Гогол, те остават все така съвременни и актуални. Може би единственото утешение е в това, че тези думи и тези образи са и дяволски смешни, каквито наистина са героите в спектакъла на Нина Димитрова. С лекотата на водевила, с изразителната динамика на словото и пластиката, със заразителността на истински почувствания и пресъздаден сценичен живот, този спектакъл ни предоставя две не толкова често срещани театрални удоволствия и удовлетворености. Първо, удоволствието от здравата, сериозна и вече белязана от добър професионализъм сценична работа на съвсем младите актьори (в спектакъла участват студенти от класа на проф. Здравко Митков в Театралната академия) и второ - с удовлетворението от срещата с едно смислено и стойностно режисьорско вглеждане в огледалото, което Гогол е поставил пред всички ни.

  
Павел Емилов в ролята на Хлестаков                                   Сцени от спектакъла


Павел Емилов (Хлестаков), Елица Костова (Ана Андреевна) и Мирела Карабанчева (Маря Антоновна) 

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 250

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 358

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 460

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 377

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ