29 Септември 2020вторник13:25 ч.

Рецесията ще е поне толкова лоша, колкото през 2008 г.

Въпреки това МВФ прогнозира възстановяване през следващата година

/ брой: 57

автор:Дума

visibility 885

Глобалната икономическа рецесия през 2020 г. ще бъде "поне толкова лоша, колкото по време на световната финансова криза през 2008-2009 г. или дори по-лоша". Това обяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. В същото време МВФ очаква да последва икономическо възстановяване през 2021 г., съобщава "Блумбърг".

Близо 80 държави са поискали спешно финансиране от базирания във Вашингтон МВФ, обяви  Георгиева. Тя посочи, че фондът силно подкрепя извънредните фискални действия, предприети от много страни, и приветства хода на големите централни банки за облекчаване на паричната политика. Разгръщането на "целия ни капацитет за заеми от 1 трилион долара" е една от мерките, които МВФ има на разположение за борба с трудности за глобалната икономика, причинени от КОВИД-19, посочва Георгиева. Изявлението на МВФ идва след спешния разговор на Г-20 за обсъждане на глобалния икономически спад заради пандемията и работата по съвместен отговор на кризата. 

От МВФ заявиха, че работят в тясно сътрудничество с други международни финансови институции за осигуряване на силен координиран отговор.

За да има възстановяване следващата година, "от първостепенно значение е да се приоритизира ограничаването на вируса и укрепването на здравните системи навсякъде", заявява Георгиева. "Икономическото влияние е и ще бъде тежко, но колкото по-бързо спре вирусът, толкова по-бързо и по-силно ще бъде възстановяването", казва тя.

"България няма предвиден нов заем, а в ситуацията на борба с коронавируса такъв ще бъде необходим. Ако за 10 дни загубите за икономиката са половин милиард, целият ни фискален резерв, достъпен за изразходване, ще бъде похарчен за 140 дни. Отделно бюджетът не е актуализиран по отношение на заплати, както и на средствата за ограничаване на пандемията", коментира икономистът Красен Станчев пред "Блумбърг тв България".  Според него ни трябва нов заем и актуализация на бюджета. Най-оптимистичният сценарий е за криза, подобна на тази от 2008 г., прогнозира икономистът.

С близо 40% по-малко сме пътували в чужбина през август

автор:Дума

visibility 54

Властта се готви да надхвърли дефицита от 3%

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 184

Банките продължават да вдигат такси и комисиони

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 184

До 50 хил. лв. глоба при измама за качеството на алкохола

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 184

Германия иска да ускори спирането на еврофондове

автор:Дума

visibility 350

Интензивни сражения за Нагорни Карабах

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 184

50-ият Конгрес на БСП избра ръководните органи на партията

автор:Дума

visibility 801

/ брой: 184

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 349

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 453

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ